Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Galerie Timeless biedt al 20 jaar betaalbare kunst aan

Het was een gok, toen Kunstuitleen | Galerie Timeless uit Uithoorn vorig voorjaar haar eerste collectie presenteerde waaraan bijzondere fotografie was toegevoegd. Maar het gevoel van galeriehouder Ida Miltenburg liet haar wederom niet in de steek. Het was een zo’n daverend succes dat ook de komende collectie veel fotografische kunst zal bevatten.

De ogen van Ida Miltenburg beginnen te glunderen als zij terugdenkt aan afgelopen jaar. Precies een jaar geleden deed fotografie zijn intrede aan de Ondernemingsweg in Uithoorn. “We vonden het best spannend, omdat foto’s fragiel zijn. Er komt makkelijk een kras op en niet iedereen gaat even zorgvuldig om met de stukken. Maar het is echt een succes gebleken! We hebben al bijna niets meer hangen; vrijwel alles is uitgeleend of zelfs al verkocht!”, zegt zij met gepaste trots.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de nieuwe collectie, waar nu de laatste hand aan wordt gelegd, ook flink wat fotografie zal behelzen. “We hebben werk van Welmoed Schmidt kunnen aankopen. Zij is een fantastische Nederlandse fotografe die werkelijk kunst maakt van haar foto’s. Ze verweeft foto’s dusdanig in elkaar dat je weet dat het niet klopt, maar het niet ziet. Zo heeft ze prachtig beeld gemaakt van het Rijksmuseum. Voor het imposante gebouw ligt op de foto een prachtige plas, waarin de Zuidas spiegelt. Ondertussen fietsen er mensen echt door het museum. Niet er onderdoor, maar echt er dóór. Kortom een plaat waar je naar blijft kijken”, vertelt Ida met bewondering.

De komende collectie heeft naast dit werk nog twee stukken van deze fotografe. Daarnaast is er werk van Karin Vermeer, die op eigentijdse wijze een foto van Rembrandt presenteert en maar ook James Kerwin en Alain Delvoye zijn te leen.

Betaalbaar

“We blijven een mix maken van betaalbare kunst en duurdere stukken. Ook in fotografie is een brede range. Zo hebben we beeld dat behandeld is met drie lagen epoxy. Dat is een intensief bewerkingsproces, het maakt de kleuren veel intenser. Deze werken zijn dan ook wel duurder”, licht Ida toe.

Behalve fotografie zal de frequente bezoeker aan Kunstuitleen | Galerie Timeless nog iets opvallen bij de presentatie van de nieuwe collectie. Er zullen iets meer interieurstukken in de collectie verwerkt zitten. “Kunst en interieurobjecten liggen natuurlijk dicht bij elkaar. En ik heb een passie voor mooie interieurs, dus ik vind het leuk om de collectie mooi aan te kleden met passende objecten. Zo heb ik laatst op de beurs in Parijs prachtige windlichten en glazen stolpen gekocht. Zet dat op een mooie tafel voor je schilderij en je maakt het af!”

Groot pand

Het toevoegen van fotografie en interieurobjecten aan de collectie neemt ook ruimte in beslag. Nu hebben ze aan de Ondernemingsweg een aardig groot pand, maar ook dat kan vol. “Mag ik meteen even van de gelegenheid gebruik maken om voor eens en voor altijd het verhaal uit de wereld te helpen dat wij zouden gaan verhuizen? Er is inderdaad twee jaar geleden even sprake geweest van een verhuizing naar gebouw Hoeksteen. Maar dat pand zou een stuk kleiner zijn en uiteindelijk veranderden de plannen, waardoor wij besloten lekker hier te blijven. En achteraf zijn we erg blij met die keuze, want we kunnen de ruimte dus goed gebruiken”, lacht Ida.

Even terug naar de uitbreiding van de collectie. Nieuwe stukken betekent afscheid nemen van oude? “Phoe, ja. We bestaan inmiddels twintig jaar en gedurende die periode hebben we serieus veel werk verzameld. Ik koop alles met gevoel, een stuk raakt mij of het raakt mij niet. Of ik heb een bijzondere band met de kunstenaar, of er zit een memorabel verhaal vast aan een stuk. Kortom, elk kunstwerk dat hier staat, heeft emotionele waarde. Maar ja, je moet ook wel met je tijd mee gaan. Sommige stukken staan al jaren in de opslag. Omdat ik het moeilijk vind om ze weg te doen. Maar in de opslag ziet niemand ze en dat is ook zonde!”

Aderlating

En daarom heeft Ida besloten een flink aantal aangekochte kunstwerken weg te geven. “Ik ben op dit moment bezig met de selectie. En geloof mij, dat is echt een aderlating voor mij. Ik wil eigenlijk niets weg doen, maar het moet! We moeten ruimte maken voor nieuw werk en dit oudere werk verdient het nog steeds om gezien te worden. Dus we zijn nu aan het kijken aan welke goede doelen, stichtingen of misschien verpleeghuizen we bepaalde werken kunnen schenken. Op die manier krijgen de stukken een tweede leven, maken we mensen blij die van deze kunst kunnen gaan genieten en wij krijgen ruimte om nieuw werk aan te kopen.”

Het moge duidelijk zijn: Kunstuitleen | Galerie Timeless bloeit als nooit tevoren. Na twintig jaar bestiert Ida haar ‘winkel’ nog steeds met de grootste passie voor alle kunst, van groot tot klein, van kleurrijk tot zwart/wit. En nog steeds slaagt zij erin haar galerie laagdrempelig te houden voor bezoek, door een betaalbare collectie te combineren met luxueuze stukken en elke klant te verwelkomen met een waar onthaal en een goede bak koffie. Wij zijn weer benieuwd naar de presentatie van de nieuwe collectie!

 

Kunstuitleen | Galerie Timeless
www.kunstuitleen-timeless.nl
Ondernemingsweg 45
Uithoorn
T 0297 534 598
E info@kunstuitleen-timeless.nl

 

Openingstijden:
Woensdag: 12:00 – 17:00 uur
Donderdag: op afspraak
Vrijdag: 12:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 11:00 – 16:00 uur

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *