Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Zwemmen met de reuzen van de oceaan

Op weg naar Nieuw Zeeland, waar we bijna een half jaar moeten blijven in verband met het cycloonseizoen, doen we de het Koninkrijk Tonga aan. Het schijnt dat hier de zwaarste mensen ter wereld wonen. Zélfs de koning heeft veel overgewicht.

Niet alleen op het land maar ook in de oceaan komen enorme zwaargewichten voor. We hebben zo veel walvissen gezien hier. Deze prachtige beesten keren ieder jaar naar hun geboortegrond terug om te paren en hun kalveren ter wereld te brengen. Van juli tot oktober zijn ze in de wateren bij Tonga te vinden. In deze periode eten de volwassen beesten helemaal niet, terwijl een kalfje wel 500 liter melk per dag drinkt. Maar ze hebben wel wat blubbervet om op te teren.

Terug in de Antarctische wateren eten ze wel 1 tot 2 ton krill (een soort plankton) per dag.
Maar wat Tonga extra speciaal maakt is dat je er als een van weinige plekken op de wereld met deze reuzen kan zwemmen.

Met onze gasten maken we ons vroeg in de morgen klaar voor deze bijzondere dag. Met twee Tonganeze gidsen varen we rond de klok van 7 tussen de eilanden door met een snelle boot. Een van hen zit boven op het dak uit te kijken naar een fontijn of de rug van een walvis. We hoeven niet eens lang te zoeken. Het blijkt een extreem goed jaar te zijn om walvissen te zien en veel houden zich op tussen de eilanden. We hebben geluk en blijken een moeder mét kalf te hebben gevonden!

Had ik misschien een klein beetje angst om het water in te gaan, dat gevoel is direct verdwenen als je deze beesten ziet. Wat GROOT zijn ze en indrukwekkend. Het kalf is maar een paar weken oud en al meer dan 5 meter! Eerst hangt ze stil onder haar moeder, maar al gauw is ze zo nieuwsgierig en komt ze even een kijkje nemen. Ze heeft het enorm naar haar zin en buitelt en rolt dat het een lieve lust is, terwijl de moeder op een aantal meter onder haar de boel in de gaten houdt. En de gids houdt ons goed in de gaten. We mogen maar met 4 mensen tegelijk in het water. De gids weet precies wat hij doet.

Op slechts een paar meter afstand kunnen we deze kolossale dieren bekijken en zelfs de ogen zien en de balijnen! Hoe bijzonder is dit? We zijn diep onder de indruk…… Wat een bijzondere dag!

Op onze zeilreis zakken we verder af naar de zuidelijke eilanden van Tonga. Verschillende malen worden we getrakteerd! Zelfs op een show van springende bultruggen! Enorm, hoe is het mogelijk dat deze dieren met een gewicht van wel 20 ton zo ver uit het water kunnen springen! En zo vaak.

Tonga en haar Reuzen hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt. Dit zullen we nooit vergeten.

Monique Knijnenburg (50) groeide op in Uithoorn en woonde in De Kwakel, toen ze reageerde op een oproep op internet van Paul van der Linden uit Friesland. Hij schreef: ‘Wie gaat er mee op wereldreis?’ Zij reageerde met: ‘Wanneer vertrekken we?’ Nu, 6 jaar later, zijn ze getrouwd en varen ze al twee jaar de wereld rond op hun zeilboot de Full Circle. Wie wil kan een etappe meezeilen, www.fullcirclesailing.com

Monique-Knijnenburg-Full-Circle-Sailing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *