Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Met de mantaroggen zwemmen op Sint-Helena

Monique Knijnenburg

Weemoedig nemen wij afscheid van Afrika. Hier gaat de lange Zuid-Atlantische overtocht dan écht beginnen. In al dat water liggen nog twee eilanden die we willen bezoeken, Sint-Helena en Ascension. Die liggen echt in the middle of nowhere.

Gelukkig zijn de zeilcondities geweldig. De wind is heel stabiel. Na elf dagen zeilen rijst Sint-Helena, een enorme hoge rots, statig uit het water omhoog.

De mensen zijn hier ontzettend aardig. Ze worden wel Saints genoemd. Maar je hebt elkaar wel nodig als je zo ver bij alles vandaan woont. Tot verleden jaar kwam er eens per maand een boot langs. Maar die is uit de vaart genomen doordat er nu een keer per week een vliegtuig komt.

We klimmen naar boven, het uitzicht is fantastisch. Als een piepklein bootje zien we de Full Circle liggen. We willen een tourtje doen met een mannetje van 80 jaar, Robert. Hij is een lokale bekendheid op Sint-Helena. Zijn bedrijfje heet ‘History on Wheels’. Voor ons maakt hij echt history doordat zijn oude Datsun er binnen 100 meter al mee stopt. Zo sneu want hij had heel veel te vertellen. Maar zijn vriend Larry, een zeventiger, neemt waar voor hem met een iets minder oude auto.

Napoleon

Het eiland is groen met mooie wandelroutes. We wandelen langs het graf en het huis van Napoleon, die naar dit eiland verbannen was.

Het is einde seizoen maar de boot vaart nog één keer uit, op zoek naar walvishaaien. En we vinden ze. We mogen overboord springen om deze indrukwekkende ‘giants’ van dichtbij te bekijken. Het zijn prachtige dieren met hun gestippelde lijf en enorme bek. Plotseling komen er drie mantaroggen gracieus langszwemmen. Die zien we ook niet alle dagen. Wauw, wat een indrukwekkende dag!

We blijven hier maar zes dagen. Om scheurbuik tegen te gaan moeten we vooral weer verse groente en fruit kopen. Ons wordt aangeraden direct te kopen wat er is, want er is niet alle dagen aanvoer.  Soms checken we de supermarkt wel drie keer per dag want als er iets is, is het ook zo weg.

Jammer dat we niet langer bij de Saints kunnen blijven.

Monique Knijnenburg (53) groeide op in Uithoorn en woonde in De Kwakel, toen ze reageerde op een oproep op internet van Paul van der Linden uit Friesland. Hij schreef: ‘Wie gaat er mee op wereldreis?’ Zij reageerde met: ‘Wanneer vertrekken we?’ Nu 9 jaar later, zijn ze getrouwd en varen ze alweer 5 jaar de wereld rond op hun zeilboot de Full Circle. Wie wil kan een etappe meezeilen: www.fullcirclesailing.com

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *