Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Het Finse glas van Iittala mixt oud met nieuw

Bij Litala vind je alles voor een stijlvol gedekte tafel.

Naast tijdloos design dat mooie momenten met vrienden en familie omlijst, biedt het Finse merk volop geschenken die perfect passen in het leven en het huis van je dierbaren, zodat je elke dag opnieuw van schoonheid kunt genieten.

Iittala kent een rijke historie die teruggaat naar 1881. In dat jaar werd in het gelijknamige dorpje in het zuiden van Finland een glasfabriek geopend. In de beginjaren werd hier geblazen, geperst, gepolijst, geschilderd en geëtst glas geproduceerd. Iittala beleefde haar grote doorbraak in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. In die periode vierde het modernisme hoogtij en speelden pioniers als Alvar Aalto, Aino Aalto en Kaj Franck een belangrijke rol in de ontwikkeling van het merk.

De spirit dat achter ieder ontwerp een gedachte moet zitten en dat elk object voor iedereen beschikbaar moet zijn, liep daar als een rode draad doorheen. Deze ideeën vormen nog altijd de basis van de filosofie van Iittala: grensverleggend mooie, functionele voorwerpen voor iedereen. Niet voor niets zijn de design collecties wereldwijd all time favourites!

Scandinavisch design


Ook in Amsterdam is Iittala goed vertegenwoordigd. Zo kunnen liefhebbers onder meer terecht bij de Bijenkorf en &Klevering. Sinds enkele jaren is de flagship store te vinden aan de Van Baerlestraat. “Het stond al heel lang bovenaan ons verlanglijstje om ons op deze iconische plek in Oud Zuid te vestigen. Deze locatie tegenover het Museumplein staat bol van dynamiek van lokale mensen en toeristen. Het is de perfecte omgeving waar je heerlijk op je gemak zelf de collectie kunt ontdekken of professioneel advies krijgt van ons bevlogen team”, vertelt store manager Jutta Lechner enthousiast. 

“Ik ben geboren en opgegroeid in Finland. De flora en fauna daar ken ik dus heel goed. Dagelijks ervaar ik hoe de mooie lichtinval en de tuin van onze winkel zorgen voor een cleane en pure touch die kenmerkend is voor Scandinavisch design.”

Highlights


Wanneer je de store van Iittala een bezoek brengt, word je ondergedompeld in een fijne wereld van mooie en functionele producten. “Of het nu gaat om een gedekte tafel, sfeer in huis of het opbergen van kleine spulletjes, wij bieden duurzame artikelen die het leven van alledag mooier en plezieriger maken. Iittala voorwerpen zijn ontworpen om in een bestaande omgeving of met elkaar te worden gecombineerd.”

De winkel  biedt het perfecte decor om hiervoor inspiratie op te doen. Aan de wanden prijken levensgrote sfeerbeelden in iconische tinten als warm rood, elegant donker en poederroze. Deze vormen tevens de accentkleuren van de wintercollectie. Enthousiast toont Jutta de items die zich uitermate goed lenen als geschenk. Deze zijn feestelijk gehighlight en verpakt zodat je van het geefmoment al een feest op zich kunt maken. 

Reset je tafel


Ieder jaar is de rijkelijk gedekte tafel in de Iittala store één van de pronkstukken. Ontelbare elementen vormen samen een stijlvol geheel. “Wij vinden dat er geen vaste regels zijn voor hoe je de tafel dekt. Iedereen heeft zijn eigen regels. Het is mooi om die zo nu en dan los te laten om een geheel nieuwe sfeer te creëren. Ons motto luidt dan ook: doe het eens helemaal anders. Mix oud met nieuw. Verander je routines en rituelen. Wees nieuwsgierig en speels. Door je tafel te resetten vind je het tafelen opnieuw uit.”

Het Teema servies zit al sinds 1952 in de collectie van Iittala. Met verschillende vormen, formaten en kleuren is het ontzettend veelzijdig. Het servies is functioneel en toch verfijnd. Onlangs verscheen de nieuwe, iconische Teema Tiimi serie, waarmee je ook tijdens de feestdagen een nieuwe Scandinavisch-Aziatische eetbeleving creëert.

“Deze collectie is geïnspireerd op de originele Teema uit 1952 en houdt Kaj Francks tijdloze filosofie van eenvoud en functionaliteit in ere. Teema Tiimi is ontworpen door verschillende designers uit Azië en geven een oriëntaalse twist aan elke tafelsetting. Deze serie is eindeloos te combineren en speelt daarmee perfect in op onze veranderende eetgewoonten.”

Smeltend ijs in Lapland


Iittala mag zich grootmeester van Fins glas noemen. Wie op zoek is naar een ultiem geschenk óf zichzelf wil trakteren op iets moois, vindt onder de diverse collecties van glaswerk dan ook volop moois. Bijvoorbeeld de sfeerlichten, schalen en glazen uit de wereldberoemde Ultima Thule collectie van de legendarische designer Tapio Wirkkala, welke is geïnspireerd op smeltend ijs in Lapland.

“Oorspronkelijk creëerde hij de structuur van Ultima Thule in de jaren zestig nadat hij een mal graveerde. Ultima Thule is een exclusief ontwerp dat de duizenden uren weerspiegelt die gespendeerd zijn aan het perfectioneren van de glasblaastechniek die nodig is om dit effect teweeg te brengen. Ook de champagneglazen uit deze lijn zijn prachtige gifts. Dat Iittala deze ooit speciaal voor Finnair heeft ontworpen, spreekt vast tot de verbeelding.”

 

 

IITTALA AMSTERDAM

Van Baerlestraat 76 

T 020 – 723 36 31

www.iittala.com

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *