Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

500X: de SUV van Fiat

De Fiat 500X is niet de eerste spin-off van het zo succesvolle Fiatje 500. De 500L en de 500L Living gingen hem voor. Maar met de fraaie 500X is Fiat er meer dan ooit in geslaagd het Fiat 500 DNA over te brengen in een compacte SUV. 

In 1999 kocht ik mijn eerste eigen auto: een Fiat Seicento Sporting Abarth. Klein, stoer, venijnig én Italiaans. Al 16 jaar loodst hij mij veilig langs ‘s Heren wegen en ieder jaar, als hij weer door de APK komt, aai ik hem over zijn gebutste bolletje. De realiteit is echter dat het afscheid niet heel ver weg kan zijn. Nu zou de komst van een kek Fiatje 500 de pijn aanzienlijk verzachten – o ja, aanzienlijk! – maar misschien moet ik eens kennismaken met zijn grote broer: de Fiat 500X. Kleine meisjes worden tenslotte ook groot.

Bij Van Kouwen staat mijn date al klaar: een grijze metallic steel Fiat 500X, die gek genoeg oorspronkelijk wit was. Bij Van Kouwen waren ze namelijk benieuwd naar het effect van een auto die totaal gewrapped was, dus lieten ze hem geheel voorzien van een folie. Het is één van de leuke extra’s van de 500X: door middel van een wrap kun je hem alle mogelijke kleuren, stripings en motieven geven. Je moet er niet aan denken, maar zelfs een fluwelen wrap is mogelijk! Dit matte, grijze velletje staat ‘m goed.

De 500X is sowieso een auto die er mag zijn qua uiterlijk. Dreigen auto’s in dit segment vaak groot, saai en zakelijk te zijn, de stijlelementen van deze auto zijn duidelijk geïnspireerd op de kleine Fiat 500, het iconische autootje, dat in zijn vernieuwde vorm uit 2007 al 1,5 miljoen keer werd verkocht. Het Fiat 500 DNA herken je in de bumpers en de grille, de karakteristieke achterlichten, de frivole knopjes en het fraaie dashboard. Een dashboard dat overigens verkrijgbaar is in de gekozen lakkleur en dat twee vakken bevat, waarvan één gekoeld. Een detail, maar het zegt iets over het goede afwerkingsniveau van de auto. Met een uitgebreid personalisatieprogramma kun je de auto helemaal naar eigen wens laten uitvoeren.

Dan zijn rijgedrag, ook niet onbelangrijk. Je kunt kiezen uit 3 automaten en 5 verschillende motoren. Het is altijd even omschakelen van een klein gebakkie naar zo’n grote auto, maar de 500X voelt direct goed, ook al door de stevige stoelen. De hoge zit geeft een geweldig overzicht op de weg, de auto rijdt lekker strak, stuurt vlot en als je gas geeft gebeurt er ook echt iets. Dat wordt nog duidelijker als je de Mood Selector (een knop om je humeur mee te regelen, hoe ideaal) schakelt naar Sport. De andere standen zijn Normal en All Weather. Door de brede banden is de auto niet windgevoelig. Onze testauto is voorzien van Brake Control, waardoor de auto zelf remt als de afstand met de voorganger te klein dreigt te worden en heeft een nadrukkelijk aanwezige dodehoekdetectie, die je ook kunt uitschakelen. Dat de auto beschikt over zeeën van ruimte spreekt voor zich met zijn lengte van 4,25 meter en kofferbakinhoud van 350 liter.

De 500X is verkrijgbaar in twee smaken: de wat chiquere 500X (in het buitenland ‘urban’ genoemd) met veel chroom, en de 500X Cross, die wat meer macho is met zijn wat grovere, stoere uitstraling. De doelgroep van de 500X is erg breed: van jonge stellen die uit hun 500-tje zijn gegroeid tot ouderen die aan stijl en comfort hechten. Wat betreft het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot: de 500X is getooid met een keurig groen label.

Samenvattend, de 500X is een knappe, temperamentvolle Italiaan, die je alle ruimte geeft, die instaat voor je veiligheid en die bovendien betrouwbaar is. Die bestaan dus echt.

De Fiat 500X is er vanaf € 19.995,-. De testauto met 6 versnellingen, 140 pk en voorzien van onder andere een steel metallic wrap, een extra groot navigatiescherm en een uitgebreid veiligheidspakket kost € 32.700,-.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *