Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Expositie Haarzuilens over de gouden eeuw van ’t reizen

Vandaag de dag willen we zo licht en comfortabel mogelijk reizen. Het liefst moet alles in een kleine rugzak passen en draag je makkelijk zittende kleding. Hoe anders was dat rond 1900! Tijdens de tentoonstelling Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel in Kasteel de Haar in Haarzuilens word je als bezoeker meegenomen terug in de tijd en ervaar je hoe Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild rondreisden. 

Vanuit het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG) kwam bij Kasteel de Haar het verzoek binnen om een aantal 19e en 20ste eeuwse zogenoemde reisnecessaires eens extra onder de aandacht te brengen. Deze stukken zijn ondergebracht bij het Rijksmuseum, maar verlaten zelden het depot. Dat vond het KOG zonde. Reisnecessaires zijn kostbare en verfijnde ‘reiskistjes’ – later door de Engelsen travel cases genoemd – en doen denken aan een combinatie van luxe beautycase en picknickmand. 

“Dat wilden we wel, maar dan moest er wel een link zijn met onze oorspronkelijk bewoners; Baron van Zuylen en Barones de Rothschild. Dus toen zijn we gaan kijken wat wij aan reisgerelateerde items in de collectie hadden en of we daar een mooie tentoonstelling van konden samenstellen”, vertelt curator Katrien Timmers. 

Adellijk

En dat is perfect gelukt. In de 20ste eeuw reisde je allesbehalve licht! Zo namen meerdere malen per jaar de baron en de barones de trein of auto naar aantrekkelijke steden in Europa. Of ze nu naar weldadige kuuroorden als Évian-les-Bains aan de voet van de Franse Alpen gingen of een privébezoek aan de Maharadja van Kapurthala brachten in het hart van India, de adellijke levensstijl werd moeiteloos aan de moderne reismogelijkheden geknoopt en was dus voorzien van alle luxe en comfort die ze thuis gewend waren. Op iedere reis werden ze dan ook vergezeld van een flinke vracht bagage en een stoet aan eigen personeel, stokers, sjouwers, kruiers, chauffeurs en gidsen. Traveling light was het echtpaar volslagen onbekend.

Volgens Katrien wilden de barones en vooral de baron graag laten zien dat ze rijk waren en mensen van stand tot hun vrienden konden rekenen. Zo was Koningin Emma ooit te gast op Kasteel de Haar en haar persoonlijke reisnecessaires zijn ook toegevoegd aan de tentoonstelling. Ook wordt er uit privébezit een prachtig necessaire van Louis Vuitton getoond, die als maker van reisbenodigdheden een onmiskenbare link heeft met The Golden Age of Travel.

Trots

“Tijdens onze zoektocht naar reisfoto’s in onze collectie, kwamen we bijvoorbeeld ook een stapel foto’s tegen van de baron met Keizer Wilhelm. Allemaal dezelfde foto, die de baron dan trots uitdeelde om te laten zien dat hij de keizer had ontmoet. Dat is toch fantastisch!”, vertelt Katrien enthousiast. 

Maar het was soms ook echt hard werken. Zo zijn de meeste reisfoto’s van het echtpaar nauwelijks gedocumenteerd. “Bij vrijwel geen enkele foto was benoemd waar deze gemaakt was. We hebben echt de achtergronden moeten uitpluizen om te achterhalen waar ze gemaakt waren. Leuk, maar veel werk!” 

Buffels

Naast de vele reisfoto’s zijn er nog tal van souvenirs te bewonderen die het koppel mee nam tijdens hun reizen. Zo is er een klein taxi-rijtuigje te zien die de barones in 1910 meenam uit Ceylon (Sri Lanka). Samen met een paar buffels en papegaaien!

Ook is veel van de correspondentie te lezen tussen de gezinsleden onderling. Toen de zonen Hélin en Egmont ouder werden en zij niet meer mee gingen op reis, werd er veelvuldig door middel van telegrammen en ansichtkaarten met elkaar gecommuniceerd. Veel van deze kattenbelletjes zijn tentoongesteld, waardoor de bezoeker echt mee terug in de tijd wordt genomen. 

 

Over Kasteel de Haar

In de 19e eeuw liet Baron Etienne van Zuylen zijn ruïne in Haarzuilens opnieuw herbouwen tot een prachtig buitenhuis voor hem en zijn vrouw, Barones Hélène de Rothschild. Hij vroeg Pierre Cuypers een prachtig Gotisch ontwerp te maken, dezelfde ontwerper als van het Rijksmuseum en het Amsterdams Centraal Station. 

Het koppel bezat ook nog huizen in Parijs en Nice en alleen al tussen deze drie huizen reisden zij velen malen op en neer. In de periodes dat zij niet op het kasteel waren, was het kasteel altijd al deels toegankelijk voor publiek.

 

Prijzen & online tickets* 
€ 17,00 voor volwassenen
€ 11,00 voor kinderen 4 t/m 12 jaar
Gratis voor kinderen < 4 jaar en bezoekers met een Museumkaart
*Inclusief kasteel- en parkentree

 

Kasteellaan 1,
Haarzuilens,
T 030-6778515

E informatie@kasteeldehaar.nl
W www.kasteeldehaar.nl

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *