Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Virtuele luchtreis via Pampus

Wie Pampus bezoekt, kan vanaf deze week een virtuele luchtreis langs de Stelling van Amsterdam maken.

De nieuwe attractie, het geheime Wapen van Amsterdam, maakt deel uit van het bezoekerscentrum over de Stelling van Amsterdam, een waterlinie van 135 km rondom Amsterdam, die in 1996 Unesco Werelderfgoed werd.

Voor deze nieuwe experience maakten Tom van Oijen en Kim Hoogervorst luchtopnames van de Stelling van Amsterdam. Ze gebruikte daarvoor een gloednieuwe 360 gradencamera. Hoewel hun bedrijf Kiwi ook drones gebruikt, stapten ze voor deze luchtopnames in een helikopter. In het gebied van de stelling, dat voor de helft in de Schiphol-zone ligt, mag je met een drone immers niet vliegen. Kim: “Op het moment dat je er met een helikopter overheen vliegt, zie je goed hoe groot de stelling is, en hoe ver de forten uit elkaar liggen.” Tom knikt instemmend: “Normaal kijk je tegen de bomen aan, maar vanuit de lucht zie je de ligging en de vorm van zo’n fort beter. Je krijgt ook een goed beeld van hoe het er uit ziet als je zo’n gebied onder water zet.”

Panoramaschermen

Pampusdirecteur Tom van Nouhuys vertelt waarom het nieuwe bezoekerscentrum er gekomen is. “We wilden de presentatie over de stelling vernieuwen, omdat de beamers gaar waren. Maar ook omdat we het verhaal van de stelling beter wilden vertellen. Zo kwamen we op het idee om beelden in 360 graden te schieten, zodat je die stelling van bovenaf, op panoramaschermen, kunt zien.”

Studio Harm Hasenaar uit Muiden kwam met het idee om het verhaal een eeuw geleden te laten afspelen. “Als je in die tijd boven Amsterdam wilde vliegen, dan deed je dat niet in een vliegtuig, maar in een luchtballon.” Vandaar dat bezoekers aan de experience, het geheime Wapen van Amsterdam,  worden verwelkomd door avonturier/ballonvaarder Leon Mary, die ooit in zijn ballon vanuit de tuin van het Paleis van Volksvlijt is opgestegen. Hij raakte met zijn ballon weliswaar in de telefoondraden verstrikt, maar zo kwam de Pampus-organisatie wèl op het idee om hem in 1912, toen de stelling voltooid was, over al die forten te laten vliegen.

Mistwolken

En dan is het tijd om de attractie te bezoeken, waarvoor we de trap beklimmen naar een luchtballon, die natuurlijk gewoon op de grond blijft staan. Dat je toch het gevoel krijgt op te stijgen, komt omdat de beelden rondom de ballonmand op een groot panoramascherm worden geprojecteerd. En omdat er onder de mand mistwolken opstijgen.

Even later vliegen we over het postduivenstation in Artis en zo verder over de polder met zijn 42 forten. Met behulp van de nieuwste techniek krijgen we een onder water gezet landschap voorgeschoteld, zodra we enigszins een indruk krijgen hoe het geheime wapen om de vijand uit de polder te houden was bedoeld. Bedoeld, want het wapen is uiteindelijk nooit ingezet, omdat er inmiddels vliegtuigen waren ontwikkeld, die doodgemoedereerd over zo’n waterlinie heen vlogen. Maar aan het geheime wapen hebben we in iedere geval wèl een mooie attractie overgehouden.

Bij de foto: De nieuwe attractie werd ingewijd door (v.l.n.r.) burgemeester Han ter Heegde (Gooise Meren),   Gedeputeerde Joke Geldhof (NH) en Pampusdirecteur Tom van Nouhuys.

Beeld: Karym Ahmedd

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *