Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Cobra Museum: eten naast Karel Appel

Genieten van een geweldig dineren te midden van kunst – waar kun je dat? In het Cobra Museum! Sinds half november 2013 eet je op zaal, tussen de werken van Appel, Corneille en Constant de lekkerste gerechten van topkok Didier Besnard.

Brandade van tarbot met truffel, eendenlever met gerookte paling of kalfswang met spruitjes. Het is om je vingers bij af te likken. Didier Besnard draait er zijn hand niet voor om. De geboren Parijzenaar weet als geen ander de authentieke Franse keuken tot leven te brengen en vertelt er nog graag over ook. Sinds 1982 kookt hij in Nederland; in 1983 laat Besnard Amstelveen kennismaken met een Michelinster als hij chefkok is van Molen de Dikkert.

En nu tovert Besnard de lekkerste gerechten op je bord in het Cobra Museum. “Waarom zou je niet genieten van eten èn van kunst?” zegt de topkok. En dat is meteen de reden dat het museum half november met Le Petit Cobra is gestart: een restaurant in het museum. Drie dagen van de week wordt het in het museum opgebouwd. Je dineert op zaal, tussen de schilderijen, en hebt de keuze tussen een drie- en een viergangenmenu voor respectievelijk € 38,50 en € 45. Bijpassende wijnen worden met zorg uitgekozen.

Museumdirecteur Els Ottenhof vindt een restaurant in het Cobra Museum eigenlijk een hele logische stap. “Een echte keuken maakt deel uit van het ontwerp dat architect Wim Quist voor het museum heeft gemaakt. En al zeven jaar doen we zelf de catering van ontvangsten van 10 tot 700 mensen. We weten inmiddels wel wat daarbij komt kijken.” Een team van freelance koks is verantwoordelijk voor het culinaire deel hiervan en toen een van deze koks, Didier Besnard, met het idee voor een restaurant kwam, was Els snel om.

“Het is uniek, zoiets bestaat verder niet. In het Tate Museum kun je wel eten, maar in een apart restaurant. Hetzelfde geldt voor het Bozar (Paleis voor Schone Kunsten) in Brussel en het Sabanci Museum in Istanbul. En een restaurant past heel erg bij het Cobra Museum. Het zal ongetwijfeld mensen trekken die al in kunst geïnteresseerd zijn. En wie nog nooit in het museum is geweest en komt voor het eten, zal vast een keertje terugkomen. We kunnen zo een grotere band met de regio opbouwen.”

Didier Besnard is verzot op ouderwetse gerechten, die je haast zou vergeten. “Brandade van stokvis bijvoorbeeld, of kalfswang.” Als het restaurant opent half november staan op de kaart Jakobmosselen, Lardo di Calonatta, mosselen, aubergines, inkt of hertenfilet, amandelen, zwarte peper, cantarellen, whisky, sjalotjes en rode bieten. Heerlijke gerechten en prachtig gepresenteerd.

De naam Le Petit Cobra verwijst overigens naar het magazine dat drie keer in de jaren vijftig verscheen en gevuld was met kunst, literatuur en poëzie van Cobra en aan Cobra gelieerde kunstenaars. Het verwijst ook naar het feit dat het restaurant een ‘kleine Cobra ruimte’ binnen het grote Cobra museum is. Als een filmset. De aankleding van het restaurant heeft vormgever Richard Niessen nauw laten aansluiten op de Cobrakunst. De handgeschreven menukaart en het tafelkleed – voorzien van steeds een andere zeefdruk – mag je na afloop mee naar huis nemen.

Een gewoon restaurant is Le Petit Cobra inderdaad niet. Zo moet je ook niet vreemd opkijken als beeldend kunstenaar Armando een keer aanschuift. Of wanneer het een en ander verteld wordt over een nieuwe schenking, of een toelichting wordt gegeven op de expositie die dan te zien is.

Le Petit Cobra is drie dagen per week, op donderdag, vrijdag en zaterdag, vanaf 19.00 uur geopend. Het drie- of viergangen diner wordt bereid door chef-kok Didier Besnard. Je kunt uitsluitend na reservering eten vanaf 1 tot 8 personen. Voor reserveren bellen met Ramon, 06-10393222.
Le-petit-Cobra2-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *