Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

“Natuurlijk gebruik ik zelf ook Botox!”

Tom van Eijk (41) is een van de negen artsen die verbonden zijn aan Esthetisch Centrum Amsterdam, dat onlangs vanuit Medisch Centrum Jan van Goyen en Kliniek Emmastraat een ander pand betrok. Hij is cosmetisch arts en heeft een grote reputatie op het gebied van de zogenaamde injectables: injecteerbare middelen als Botox® en Restylane®, die zorgen voor een mooier en jonger uiterlijk.

Dit voorjaar verhuisde Esthetisch Centrum Amsterdam naar een nieuwe locatie, pal tegenover het Concertgebouw. Een hectische omgeving, maar binnen heerst een prettige rust. In de wachtkamer hoge plafonds met ornamenten en een grote schouw. Het geheel voelt huiselijk aan, zeker niet als een kliniek. Toch is het dat wel degelijk, want het pand herbergt alle mogelijkheden voor esthetische behandelingen. Chirurgisch en niet-chirurgisch.Van een neus- en ooglidcorrectie tot borstvergroting, van een behandeling met injectables tot een facelift. Een team van negen gerenommeerde plastisch chirurgen en artsen, allemaal ook verbonden aan grotere ziekenhuizen, voeren de ingrepen uit. Grotere operaties worden gedaan in Medisch Centrum Jan van Goyen, waar nog steeds nauw mee wordt samengewerkt.

Zorgverzekeraar

Van alle chirurgische ingrepen wordt de ooglidcorrectie het meest uitgevoerd. Vaak op medische indicatie, als het ooglid zwaar op het oog drukt of als een patiënt er minder goed door ziet. In zo’n geval wordt de operatie geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Op de tweede plaats komt de neuscorrectie. Ook deze operatie wordt veel uitgevoerd, bij vrouwen en bij mannen.

“Het zal je verbazen hoeveel mannen óók bij ons komen”, zegt Marianne Wijnschenk, consulent van de afdeling Injectables. Marianne adviseert cliënten en ondersteunt ‘haar’ artsen Tom van Eijk en Floor Claus, beiden cosmetisch arts en gespecialiseerd in het werken met Botox en Restylane. “En dan moet je niet denken dat er alleen maar bepaalde, heel ijdele types bij ons komen. Ook de loodgieter is hier onder behandeling. ’t Is alleen zo dat mannen er gewoon niet over praten.”

Taboe

Praten over het gebruik van injectables is sowieso iets dat de meeste cliënten niet doen. Terwijl het volledig geaccepteerd is dat we ons grijze haar kleuren, een beugel nemen voor onze tanden en ons arm smeren aan dure crèmes, rust er op het gebruik van Botox en fillers nog steeds een zeker taboe. Daar vertel je niet over op een verjaardag of bij het koffieapparaat op je werk. Terwijl het doel hetzelfde is: er zo goed mogelijk uit blijven zien. Is het te medisch? Te decadent? Gaat het te ver? Feit is dat deze behandelingen een gegarandeerd en vrijwel direct zichtbaar resultaat hebben, dat lange tijd aanhoudt. Daar kan de duurste crème niet tegenop.

Natuurlijk is er de angst dat er wat mis kan gaan of dat je er anders uit gaat zien. Denk aan de bijkans uitdrukkingsloze hoofden van diverse celebrities. Tom van Eijk: “Betrouwbaarheid en veiligheid zijn absoluut de speerpunten in onze praktijk. Zowel Floor Claus als ik hebben geneeskunde gestudeerd en we hebben ons gespecialiseerd in deze tak van sport. Ikzelf doe al bijna zeven jaar niets anders. We werken hier uitsluitend met niet-permanente middelen. Het is belangrijk wát je laat inspuiten, maar nog veel belangrijker is: door wíe! Vergelijk het met een pot verf en een schilderij. Je betaalt voor de pot verf, maar de ene schilder rommelt maar wat aan en de ander maakt een meesterwerk. Zo werkt het bij ons ook. We streven altijd naar een natuurlijk resultaat. Het is de kunst iemands uiterlijk te verbeteren, zonder dat je kunt zien wat er precies gebeurd is. Iemand die zijn lippen wil laten opspuiten tot Donald Duckachtige proporties behandelen wij niet.”

Opgelucht

Marianne: “Sommige mensen twijfelen jaren voor ze hier naar binnen stappen. Als ze dan de behandelkamer uitstappen zijn ze helemaal opgelucht. Heb ik me zo druk gemaakt om die paar prikjes, zeggen ze dan. Heel erg in opkomst is het behandelen van de oksels met Botox tegen overmatige transpiratie. In de oksels worden om de centimeter kleine, oppervlakkige injecties gegeven. Het zweten vermindert hierdoor met zo’n 95%! Een uitkomst voor mensen die rondlopen met zweetplekken in hun kleding. Het resultaat is per persoon verschillend, maar het werkt gemiddeld zo’n zes tot twaalf maanden. Het botoxen van twee oksels kost 600 euro en wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.”

Marianne heeft een goed verzorgd, maar heel ‘normaal’ gezicht. Dat ze 47 jaar op de teller heeft staan, is haar niet aan te zien. Ze vertelt zich te laten behandelen met injectables. “Een paar jaar geleden gaf iemand mij de tip Botox in mijn frons te laten spuiten tegen de hoofdpijn die ik vaak had. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. De Botox neemt de spierspanning, de verkramping weg en dat geeft een heel ontspannen gevoel. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt tegen migraine. Verder neem ik behandelingen met Vital, dat is de dunste vorm van Restylane, dat met kleine prikjes in de gezichtshuid wordt gebracht om het volume van de huid mooi te houden.”

Na zoveel openhartigheid wordt onze nieuwsgierigheid wel heel erg op de proef gesteld. Tom van Eijk is een zeer aantrekkelijke verschijning en gezegend met een fris, jeugdig uiterlijk. Gezegend? Of? Als we met enige schroom vragen aan Tom vragen of hij soms ook “iets doet” antwoordt hij onomwonden: “Jazeker! Met Botox behandel ik mijn frons en lift ik mijn wenkbrauwen iets. Dat doe ik zelf, ja. Mijn oksels laat ik doen en Floor behandelt mijn neus-lippen plooi en wangen met Restylane. Daar schaam ik me echt niet voor!”

Wat is Botox?

Botox® is de merknaam voor het middel botuline toxine, een stof die al sinds 1973 gebruikt wordt in de geneeskunde bij neurologische aandoeningen. Als het wordt geïnjecteerd blokkeert het de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat de spieractiviteit vermindert. In de medische cosmetiek wordt het gebruikt om rimpels zoals de frons, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels te verzachten. Omdat de huid na behandeling met Botox niet meer plooit, herstelt de huid zich en vermindert de rimpeldiepte zich doorgaans met 90 tot 95%. Na drie tot zes maanden is het middel uitgewerkt en herstelt de spieractiviteit zich volledig. Botox wordt ook ingezet als middel tegen migraine, tandenknarsen en overmatige transpiratie.

Wat is Restylane®?

Restylane is de merknaam van een ‘filler’ (rimpelopvuller) op basis van hyaluronzuur, een stof die van nature in de huid voorkomt en die verantwoordelijk is voor het vasthouden van vocht. De hoeveelheid hyaluronzuur neemt met de jaren af. Injecties met Restylane herstellen het hyaluronzuur- én vochtgehalte van de huid. Restylane is het eerste stabiele, biologisch afbreekbare hyaluronzuur van niet dierlijke oorsprong. Het effect van Restylane houdt zes tot twaalf maanden aan. Onze vaste columnist Tom van Eijk ontwikkelde voor Restylane de gepatenteerde ‘Fern PatternTM ’ techniek, voor optimale toepassing van het middel. Hij reist de hele wereld over om aan collega-artsen workshops te geven.

Esthetisch Centrum Amsterdam
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam

www.ecjanvangoyen.nl

www.medischcentrumjanvangoyen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *