Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Elements wordt een groene en autoluwe stadsbuurt

Op tien minuten fietsen van hartje Haarlem realiseert de ontwikkelende bouwer Dura Vermeer de gloednieuwe stadsbuurt Elements. En dat is goed nieuws voor alle liefhebbers van de Noord-Hollandse hoofdstad. Elements bevindt zich op het voormalig Fluor-terrein in Haarlem-Schalkwijk. Aan Dura Vermeer Bouw Midden West de eer om er een prachtproject van te maken.

Elements wordt een groene, autoluwe stadsbuurt, van alle gemakken voorzien en dichtbij het oude centrum van het hippe Haarlem. Pak je de fiets richting strand, dan sta je na een half uurtje trappen met je voeten in het zand. Bloemendaal en Zandvoort liggen op steenworp afstand. 

Verkoopmanager Monique van Dijk en projectontwikkelaar Rik Zentjens, beiden werkzaam bij Dura Vermeer, vinden het een mooi project om aan te werken. Monique: “Eerlijk is eerlijk, het oude Fluor-kantoor is geen standaard gebouw. We hebben dan ook van alles uit de kast getrokken om de woningen goed te verbeelden. Een aantal woningen is in virtual reality uitgewerkt en er is een volledig ingerichte modelwoning. Dat maakt Factory tot een uitdaging, maar als je ziet hoe het gaat worden en wat we van plan zijn, dan kun je alleen maar enthousiast worden.”

Meer voor hetzelfde geld

In Elements komen 300 koop- en huurwoningen in alle vormen en maten. Lofts van 90 tot 200 vierkante meter, townhouses met meerdere verdiepingen en fraaie appartementen. Prijsklasse variërend tussen de 400.000 euro tot net onder de 700.000 euro. “Voor Amsterdamse begrippen krijg je dus meer voor hetzelfde geld”, legt Rik uit. 

“Om een voorbeeld te geven: betaal je in het centrum van Amsterdam voor een nieuwbouwwoning van 100 vierkante meter rond de miljoen euro, in Elements kost dezelfde aantal meters aan woonoppervlakte de koper 400.000 euro. Bijkomstig voordeel is dat de woningen in deze nieuwe stadswijk op eigen grond staan, er is dus geen erfpacht. Dat scheelt een hoop geld. Inmiddels zijn ook de huizen in het centrum van Haarlem onbetaalbaar geworden. De prijzen zijn hier de afgelopen jaren enorm gestegen.” 

Factory

Pronkstuk van de wijk Elements wordt het centraal gelegen wooncomplex Factory, ontworpen door architectenbureau Elephant (voorheen TANK Architecten). Het oude hoofdkantoor van Fluor wordt volledig gestript en getransformeerd. Toch blijven er van de oorspronkelijke, industriële bouw genoeg details over om dit tot stoere loftwoningen om te toveren. Het 3,5 meter hoge betonnen plafond en de betonnen kolommen blijven bestaan. Factory krijgt zes woonlagen met lofts van 90 tot 200 vierkante meter met op het dak een groene tuin, uitsluitend toegankelijk voor de bewoners. 

Monique: “Het mooiste aan Factory zijn de raampartijen. De hele gevel is van glas voorzien, waardoor je een zee van licht in huis hebt. Het hele pand krijgt driehoekige erkers die per verdieping verder uitkragen. Hoe hoger, hoe groter de erker wordt. Bovendien kunnen al die ramen open, dus al hebben de bewoners geen balkon, ze kunnen op deze manier straks wel genieten van buiten. Zie je het voor je? De hele gevelpui bestaat straks uit grotendeels te openen, plafondhoge geveldelen.”

Voor de creatieveling

Wie creatief is aangelegd kan bij aankoop van een loft in de Factory aan de slag. Er zijn 67 ingedeelde lofts, maar ook 29 cascowoningen. “Helemaal naar eigen smaak in te delen. Iedereen die een cascowoning koopt, krijgt een gesprek met de architect, Elephant. Dit zal de kopers uitleg geven over de bouwkundige indeling. Verder kan iedereen zijn eigen gang gaan en z’n creativiteit de vrije loop laten. Deel de loft maar in naar je eigen woonwens.”

Om het pronkstuk van Elements heen komt hoog- en laagbouw te staan. “In deze stadswijk komen verschillende soorten mensen te wonen”, aldus Rik. “De woningen, koop en huur, verschillen natuurlijk qua prijsklasse, maar ook qua behoeften. Zo worden er in een ander gebouw, Lookout, woningen gebouwd waar je zo kunt intrekken, fijn voor de ‘empty nesters’, de 50-plusser of ouder. Een ‘sleutelklaar’ product, afgeleverd inclusief wand- en vloerafwerking. De cascolofts zijn meer in trek bij het iets jongere publiek.” 

Stad tussen de bomen

Ook opvallend aan Elements is dat de woningen midden in het groen staan. De wijk is namelijk onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling ‘Stad tussen de bomen’. Behalve het voormalige Fluor-terrein wordt heel de wijk (Schalkwijk Midden) veranderd in een stadswijk die toekomstproof is: groen, bruisend en gezond. Monique: “Wilden we vroeger juist alles scheiden: wonen en recreëren. Dit hebben we nu losgelaten. We willen juist groen tussen de bijna 100 stadswoningen in de wijk. Niet enkel wat boompjes, maar genereus beplant. Denk aan oude eiken en essen en niet aan stekjes die nog jaren moeten groeien tot volwaardige bomen. Zo kun je stads wonen in het groen.”

Verder wordt Elements autoluw. Dat houdt in dat er straks geen auto’s door de wijk rijden, maar ook dat je de auto niet voor de deur kunt parkeren. Maar waar dan wel? Rik: “Wij hebben voor Elements een Mobility Hub gecreëerd genaamd ‘Smart Dock’. Bewoners kunnen hier, naast parkeren, gebruik maken van de pakketservice en horeca. Smart Dock is straks de bruisende ontmoetingsplek van de wijk. De eerste vijf jaar parkeren is inbegrepen in de koopsom.”

Elektrisch

Er zijn 300 parkeerplekken. Als elke bewoner twee auto’s zou bezitten, dan gaat dat niet passen. “80 procent van de tijd staat de auto stil. Dat is een gegeven”, legt Rik uit. “Met ons mobiliteitsconcept willen we het gebruik van een tweede auto ontmoedigen. Dit sluit aan bij de mobiliteitsvisie van Haarlem. De tweede auto wordt vaak gebruikt als boodschappenautootje. Dat kan ook elektrisch. Daarom bieden wij, om te beginnen, tien elektrische deelauto’s en deelfietsen aan. We monitoren hoeveel gebruik daarvan wordt gemaakt en kunnen daarop de hoeveelheid deelauto’s aanpassen. Ons motto: auto eruit, asfalt eruit, bomen erin. We gaan Schalkwijk transformeren tot een woongebied dat klaar is voor de toekomst.” 

 

Benieuwd? Meer informatie is te vinden op elementshaarlem.nl

Bij de foto’s: artist impressions van Elements

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *