Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Hetty Tjalkens (Kunstuitleen) heeft eindelijk weer tijd voor een expositie

Hetty Tjalkens, jarenlang het gezicht van Kunstuitleen Amstelveen, gaat met pensioen. “Ik heb mijn diensten aangeboden om als vrijwilliger in te springen aan de balie als dat nodig is.”

– Kunstuitleen, bestaat dat nog?
Het fenomeen kunstuitleen met het unique selling point van het lenen van kunstwerken van professionele kunstenaars met de optie tot koop, is nog een lang leven beschoren. Ik zeg altijd: kopen is niet zo moeilijk, maar kopen wat je ook op de lange duur mooi vindt kan nog wel eens lastig zijn.

– Jullie zijn zo moeilijk te vinden
Graag zou ik met de kunstuitleen naar een plek gaan waar we ook zichtbaar zijn, ergens op de begane grond aan het Stadsplein. Als dat gaat gebeuren, dan ben ik er van overtuigd dat de kunstuitleen in Amstelveen nog een heel lang leven beschoren is.

– Netwerker
Een bedrijf als de kunstuitleen, maar misschien geldt dat wel voor alle bedrijven, kan niet bestaan zonder dat er goed genetwerkt wordt. De kunstuitleen richt ook bedrijven in met kunstwerken en dat komt vaak tot stand, omdat je de juiste mensen op de juiste plekken tegenkomt.

– Mooiste moment
De opening van het pand aan het Stadsplein waar in 2001 koningin Beatrix alle trappen op moest klauteren om ook een rondje te doen in de kunstuitleen. Drie minuten zou ze in de kunstuitleen zijn, het werden er 20. Wij hadden allerlei op dat moment onnodige spullen en bullen achter de kast over mijn stoel en bureau gegooid en ja hoor de majesteit liep er direct op af. Ik riep: majesteit, ik geloof niet dat daar iets interessants te zien in en ze keerde zich om en zei: ja ik zie het al.

– Kunst blijft
Natuurlijk blijft kunst. Kunst heeft altijd bestaan en kunst zal altijd blijven. Mensen hebben altijd mooie dingen gemaakt om hun grotten, tenten, huizen, begraafplaatsen te versieren. Kinderen beginnen als ze al heel klein zijn tekeningen te maken, op papier bij oma en opa, op het strand in het zand. Het zal niet altijd met het grote woord Kunst worden omschreven, maar de behoefte van de mensheid om zich via beelden te uiten zal altijd blijven bestaan.

– Heb een hekel aan
Mensen die zeggen: “dat kan mijn kleinzoon van 4 ook” of wat ik ook wel eens hoor als mensen in de collectie van 800 werken aan het rondkijken zijn: “Ik zie niets”. Ik heb dan de neiging om door te verwijzen naar de opticien.

– Controlfreak
Bij een klein bedrijf als de kunstuitleen met 12 collega’s die parttime aanwezig zijn, moet je wel een controlfreak zijn. Tot nu toe was ik de enige fulltimer bij het bedrijf en de eerste werknemer. Het is logisch dat er veel in mijn hoofd zit en dat ik alles zie. Controlfreak? Ja, ik bemoei me graag overal tegenaan.

– Beste kunstenaar in de collectie
De kunstuitleen heeft een collectie van rond de 3.000 werken van zo’n 400 kunstenaars die uitgeleend kunnen worden. Het is moeilijk te zeggen wie de beste kunstenaar is. Misschien is dat wel Marlene Dumas, van wie wij jammer genoeg maar één werk niet recent grafisch werk hebben.

– Afscheid? Ik neem geen afscheid!
Als directeur zal ik het stokje overdragen aan iemand anders en daar zit ik niet tegen aan te hikken. Het lijkt me heerlijk om tijd te hebben om weer eens lekker naar tentoonstellingen en beurzen te gaan. Om lange wandelingen langs het strand te maken en eens wat vaker een weekeindje weg te kunnen. Ik zal geen afscheid nemen van de kunstuitleen in de zin dat ik er nooit meer zal komen. Na 24 jaar zit er ook teveel in dat koppie, ik denk dat ik nog wel eens geraadpleegd zal worden door bestuur en nieuwe directeur en ik heb mijn diensten aangeboden om als vrijwilliger in te springen aan de balie als dat nodig is.
WS-Hetty-Tjalkens---Foto-Bert-Vredegoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *