Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Efoilsurfen biedt vrijheid èn het gevoel dat je zweeft

Efoilsurfen is een gloednieuwe sport die heel groot gaat worden, denkt Carel Erasmus. Hij is de mede-eigenaar van de eerste efoilsurfschool van Nederland. “Voor efoilen heb je namelijk geen golven of wind nodig.”

Carel Erasmus – in het dagelijks leven advocaat en oprichter van AdvocatenvanOranje – is sportliefhebber en gek op surfen. Buiten dat, is hij ondernemer in hart en nieren. Gelooft hij in een product, dan zet hij daar graag zijn tanden in. Dat hij denkt dat de nieuwe sport ‘efoilsurfen’ groot wordt, is duidelijk. Carel is, samen met zijn compagnon, de trotse eigenaar van de eerste efoilsurfschool in ons land. Wat kunnen we van deze gloednieuwe manier van surfen verwachten en is Nederland klaar voor deze futuristisch uitziende sport? 

Eerst even een uitleg over de sport efoilsurfen. Het woord ‘foil’ betekent draagvleugel en komt van hydrofoil. De letter ‘e’ staat voor electric. Efoilen, ook wel efoilsurfen genoemd, is surfen boven het water met een draagvleugel voorzien van een elektromotor. Deze nieuwe sport is een combinatie van twee uitvindingen: een lange vin met draagvleugel (hydrofoil) die ervoor zorgt dat de surfplank boven het wateroppervlak uitkomt, en een stille maar sterke elektromotor met bluetooth handbediening. De surfer kan daarmee boven het water uitkomen en als het ware boven het water ‘zweven’. 

Windsurfer van het eerste uur

In het moderne advocatenkantoor AdvocatenvanOranje aan de Amsterdamse Joan Muyskenweg, ontmoeten we Carel. Een jurist, maar zeker ook ondernemer zo blijkt uit zijn levensverhaal. “Ik hou van sport en ben windsurfer van het eerste uur. In mijn studententijd verdiende ik zelfs een centje bij als surfleraar. Eind jaren ‘80 ben ik begonnen met snowboarden. In deze tak van sport ben ik zaken gaan doen. Als eerste in Nederland verhuurde ik snowboards. In die tijd vroeg ik 10 gulden per dag voor een board. Ik startte met een paar boards en eindigde met een stuk of 50. De zaken gingen goed en als student verdiende ik er een mooi zakcentje aan.”

Loskomen van het water

Eenmaal afgestudeerd en fulltime werkzaam als advocaat, verkoopt Carel zijn snowboard verhuurbedrijf. In zijn vrije tijd is hij nog steeds erg sportief en zoekt ontspanning in het wind- en kitesurfen. “Twee heerlijke sporten, maar daar is sinds vorig jaar een derde passie bijgekomen: efoilsurfen. Mijn eerste kennismaking met deze gloednieuwe sport was tijdens mijn vakantie op Ibiza. Daar kreeg ik voor het eerst een filmpje over efoilen te zien en wilde het absoluut zelf proberen. Het zag er geweldig uit! Maar buiten dat zag ik in deze manier van surfen ook op zakelijk vlak potenties. Voor efoilen heb je namelijk geen golven of wind nodig. Twee zaken waar je als wind- of kitesurfer altijd rekening mee moet houden.”

“Mijn eerste keer zal ik nooit vergeten. Het moment dat je loskomt van het water, is magisch. Het gevoel van vrijheid is onbeschrijfelijk. Je hebt het idee dat je zweeft! Met een vaartje van maximaal 20 kilometer per uur zoef je over het water.”

Waterland

Enthousiast over een sport zijn en gelijk een efoilschool beginnen zijn twee verschillende zaken. Hoe heeft Carel dit aangepakt? “Als sportliefhebber ben ik enthousiast, maar als zakenman net zo goed. Nederland is met zijn meren en de Noordzee een echt waterland. Het is tijd om deze nieuwe watersport te introduceren. Met mijn plannen ben ik naar mijn goede vriend en watersportondernemer Roel Oude Avenhuis gegaan. Roel is oprichter van Northstorm Kiteboardschool, de grootse kitesurfschool van Nederland met thuisbasis Kijkduin. Roel was minstens net zo enthousiast over de sport als ik en wilde wel lesgeven in het efoilen. We hebben twee efoils aangeschaft en daarmee was de school een feit.”

Roel en Carel stonden aan de vooravond van een gloednieuwe sport en werkten hun plannen uit. “We zijn gestart in vier regio’s: Amsterdam (met lessen op IJburg, de Poel en de Loosdrechtse Plassen), Den Haag, Leiden en Rotterdam. Maar we kunnen de efoils, voor bijvoorbeeld bedrijfsfeesten of partijen, natuurlijk overal mee naartoe nemen. Als er maar water is van tenminste 1 meter diep.”

Koptelefoon

“We bieden lessen aan voor iedereen ouder dan 16 jaar. Een les (privé of duo) kost 165 euro per persoon. We realiseren ons dat dit prijzig is, maar de aanschaf van een efoil is kostbaar, namelijk 15.000 euro per stuk. Tijdens de les krijgen de deelnemers een impactvest, helm en koptelefoon. Dan gaan ze het water op. De deelnemers starten liggend op de buik, gaan vervolgens op de knieën zitten en daarna voorzichtig staan. Al die tijd is de instructeur met zijn supboard in de buurt en krijgen de leerlingen via de koptelefoon instructies. Aan het einde van de les zijn de deelnemers vrijwel altijd in staat om op de efoil te staan en bochten te draaien.”

Carel en Roel geloven in deze sport en denken dat Nederland er klaar voor is. “Dat zien we ook terug op onze social-mediakanalen. In januari plaatsten we een filmpje op LinkedIn wat gelijk de eerste dag al 200.000 keer bekeken werd en 3.000 likes kreeg. Op het moment dat onze site de lucht inging, kregen we de eerste dag al meer dan tien boekingen binnen. En dat terwijl het nog hartje winter was! Ja, Nederland wil efoilen. In oktober starten we ook een school op Aruba. Als de sport daar ook aanslaat, dan volgen wat ons betreft steeds meer locaties wereldwijd.”  

 

Voor informatie: www.kiteboardschool.nl/efoil

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *