Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De gestroomlijnde looks van e-scooter Xkuty

Van alle e-scooters die je in het dagelijkse straatbeeld kunt tegenkomen valt één zeer stijlvol exemplaar op: de Xkuty. Klik je iPhone op het stuur van deze volledig elektrische tweewieler en navigeer geruisloos door stad of park.

De winter is een relatief rustige tijd in scooterland. Maar nu het voorjaar is, begint het allemaal weer. Erik Ton heeft er zin in. Samen met Reindert-Jan Jansen haalde hij de Xkuty, spreek uit als skoe-tie, naar Nederland. De vrienden zijn beiden werkzaam in de fashionindustrie en het is dan ook geen toeval dat ze als een blok vielen voor de gestroomlijnde looks van de e-scooter. Het aantrekkelijke design sluit daarnaast helemaal aan bij de designfilosofie van Apple. Niet voor niets draagt de Xkuty het officiële Apple-keurmerk en is die eenvoudig te bedienen vanaf een iPhone-app.

Er zijn twee uitvoeringen: de eerste haalt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, de tweede kan tot 45 kilometer per uur, maar dan moet je wel een helm dragen. De Xkuty heeft een actieradius tot wel 100 kilometer. De witte versie is het opvallendst en daardoor zeer geschikt voor marketingdoeleinden. Vanuit praktisch oogpunt kiezen veel mensen juist voor de matzwarte of de matgrijze uitvoering. Er is ook een bijpassende helm, die aan de binnenkant qua kleur kan worden afgestemd op het zadel en de handvaten: bijvoorbeeld limegroen, kobaltblauw of cognac.

Hufterproof

Om de nuchtere Nederlander te laten kennismaken met de Xkuty, werd een exemplaar gecostumized voor een bekende pizzaketen die voorop wil lopen in het inzetten van groene energie. “Eerst twijfelden we of dit wel de juiste match was – het is een beetje een clash”, geeft Erik toe. “Maar we zijn ervan overtuigd dat de Xkuty gezien moet worden! Ook de verhuur is een goede weg om mensen ermee in aanraking te laten komen. Hoe meer e-bikes we in het straatbeeld gaan zien, hoe sneller ze geaccepteerd worden.”

Omdat niet alle pizzabezorgers even netjes met het materiaal omgaan, moest deze speciale Xkuty ‘hufterproof’ zijn. “We hebben een oersterke uitvoering gemaakt. Probeer die maar eens kapot te krijgen!” Bij de vestigingen worden laadstations voor de deur geplaatst waar de bezorgers hun scooter kunnen opladen, om vervolgens zó weer de weg op te kunnen. Dit soort samenwerkingen zijn mogelijk omdat Electric Mobility Company, de producent van de Xkuty, een relatief klein bedrijf is. Het hoofdkantoor in Alicante bevindt zich even buiten de stad, in een regio waar meer fabrikanten gevestigd zijn. Erik komt er met regelmaat – hij heeft familie wonen in de Spaanse stad. Enthousiast vertelt hij over de aanwezigheid van een 3D-printer waarop dit soort special editions kunnen worden gesampled.

Hot topic

De grootste zorg bij elektrische scooters blijft de vraag: wat nou als-ie leeg is? Stá je daar. “Tja, als je geen benzine tankt sta je ook stil”, zegt Erik nuchter. “En ik durf te wedden dat er eerder een stopcontact in de buurt is dan een tankstation. In de automarkt is het niet anders: al worden er steeds meer Tesla’s en hybride auto’s verkocht, mensen moeten toch nog wennen aan het elektrische verhaal. Het is een andere mindset.”

Zelf bekijkt hij het realistisch: uiteindelijk zal het met alle vervoermiddelen de groene kant opgaan. Duurzaamheid staat bij veel bedrijven hoog op de agenda, in de media is het eveneens een hot topic en ook als consument zijn we steeds bewuster bezig met de vraag hoe we onszelf duurzaam kunnen verplaatsen. Hij ziet het dan ook als een uitdaging om daarin een pioniersrol te vervullen. “Juist omdat we dit naast ons werk kunnen doen en er niet van hoeven te leven.”

Voer voor gesprek

Geruisloos zoevend door stad trekt de Xkuty veel bekijks. Niet zelden draaien hardlopers zich verrast om of beginnen mensen spontaan te lachen. Erik: “Je hoort ze denken: hé, wat een apart ding. Iedereen heeft er een mening over, mensen van mijn eigen leeftijd of dubbel zo oud. Een compliment krijgen over je auto gebeurt geregeld, maar met een tweewieler heb ik niet eerder meegemaakt dat zoveel voorbijgangers zich genoodzaakt voelen er iets over te zeggen. Dat is toch wel opvallend, zeker in een land waar fietsen doodnormaal is.”

Natuurlijk zijn er altijd mopperaars die zeggen: je hoort dat ding niet aankomen, lévensgevaarlijk. Maar het merendeel vindt dat juist een verademing: niet dat gebrom aan je hoofd, niet die stank van de uitlaat. Bij Andiamo aan het Museumplein kreeg de Xkuty een prominente plek middenin de winkel: iedereen die binnenstapte, maakte er onmiddellijk een opmerking over. Ook bij Scooterspot in Amsterdam-Zuid, met 1.000 vierkante meter een walhalla, staat de Xkuty pontificaal voor de balie op een groen grasmatje. Gespreksstof gegarandeerd!

Xkuty

infonl@xkuty.com

www.xkuty.com/nl

In Amsterdam te koop bij Scooterspot en Andiamo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *