Duurzaam is here to stay

Duurzaam is here to stay | Dirk Dekker

Als ontwikkelaar is Dirk Dekker (34) bij maar liefst drie projecten op de Zuidas betrokken: The Pavilion, HANDEL Amsterdam en het nog te bouwen RAI Hotel. Duurzaamheid staat steeds centraal, want: “Maak je gebouwen duurzamer, dan maak je de wereld duurzamer.”

Kantoren bouwen terwijl er zoveel leeg staat?

Op de Zuidas is er een enorme vraag naar. Dat bepaalt de markt. Dan vind ik het oké om er een kantoor te ontwikkelen. In Rotterdam zijn we juist bezig het oude reclasseringskantoor te transformeren tot een dynamisch publiek-, werk- en woongebouw. Je moet niet bouwen voor leegstand.

Duurzaam bouwen, kan dat? 

Het is een kwestie van bewuste keuzes maken. Als je iets ontwerpt, vraag je je af hoe het woont, hoe het werkt. Je maakt iets waar je blij van wordt. Dat kan zitten in frisse lucht, veel licht, een lage energierekening, beglazing van de vloer tot aan het plafond. Het heeft ook te maken met de keuze van hoogwaardige materialen. Tegelijkertijd: duurzaam is een subjectief begrip.

Wanneer viel voor jou het kwartje?

Ik ben opgegroeid in een tijd waarin iedereen met zichzelf bezig was, met geld verdienen. Ik woonde als kind in Amsterdam-Zuid, het kon niet op en ik rolde gemakkelijk in mijn eerste baan. Toen kwam de economische crisis. Ik werkte bij Boer & Croon, hield me bezig met change management, maar merkte dat er binnen de gevestigde orde geen draagvlak was om anders te gaan denken.

Waarom de overstap naar het vastgoed?
Eigenlijk heel simpel: met zoveel oud denken kun je in het vastgoed heel makkelijk het verschil maken. Door anders gebouwen te ontwikkelen. Ik kreeg vaak te horen: dat kan niet, dat is te duur. Maar het kan wel. En maak je gebouwen duurzamer, dan maak je de wereld duurzamer. Nu werken er nu eindelijk samen aan met de gevestigde orde.

Zo makkelijk ging het natuurlijk niet

Nee, het begon met heel hard werken. Mijn studievriend Bas van Dam zat al in het vastgoed, mij sprak dat anders denken erg aan. We zijn begonnen met duurzame designwoningen aan te bieden. Door efficiënt te bouwen konden we investeren in duurzaamheid.

En nu bouwen jullie op de Zuidas!

Klopt. Inmiddels hebben we samen met een aantal partners HANDEL Amsterdam gerealiseerd, dat bestaat uit kantoorpaviljoens op de Zuidas. In juni volgt The Pavilion, een kantoorgebouw, eveneens op de Zuidas, dat we ontwikkelen met All-In Real Estate en Powerhouse Company. En dit jaar start de bouw van het nhow Amsterdam RAI Hotel, dat Rem Koolhaas ontworpen heeft en wij ontwikkelen met COD. Projecten met duurzaamheid hoog in het vaandel.

Waar maak jij het verschil mee?

De vastgoedwereld is en blijft een people’s business. Je moet anderen overtuigen van je ideeën.

Waar haal je je inspiratie uit?

Deze winter ben ik naar Thailand geweest, voor een digital detox. Een week lang niet online en zonder telefoon, terwijl ik er werkelijk verslaafd aan ben. Ik vond het boeiend om dat mee te maken. Dat was veel lezen en niets doen.

Kan een stad je ook inspireren?

Ik vond in Singapore mooi om te zien hoe schoon het is en hoe groen. Maar het heeft ook vreselijke flats voor arbeiders die zo’n beetje letterlijk tegen elkaar aan gebouwd zijn. Ik zoek de armoede altijd op, waar ik ook ben.

Je bent ook betrokken bij Return to Sender?

Hoe kun je goed doen en tegelijkertijd geld verdienen. Dat heeft mij altijd erg aangesproken. Door mijn werk kwam ik in aanraking met Return to Sender. Het mooie is dat het model van toen, zo’n zes jaar geleden, nu heel normaal is: social ventures en impact investments.

En Rockstart Impact? 

Ik ben met ze naar Nepal geweest en het is mooi om als mentor lokale ondernemers, jonge gasten, bij hun start-ups te begeleiden. Projecten voor schoner drinkwater, voor smart energy. Zoiets als Rockstart Impact is hard nodig, want de verdeling in de wereld is nogal scheef. Ik geloof heel erg in de kracht van verbinden, je kunt het niet alleen.

En de Natuur en Milieu Federaties?

Ik ben er korte tijd netwerkdirecteur geweest. Het is mateloos interessant om juist daar de verbinding te zoeken. Natuurbehoud en commercieel denken botsen natuurlijk denk je, en dan is het juist de uitdaging om een businessmodel te bedenken voor een bos, want het moet natuurlijk wel onderhouden worden. Dan blijk je elkaar heel goed te kunnen vinden.

Hoe duurzaam is The Pavilion?

Het heeft zonnepanelen en groen op het dak, de gevel is van hoogwaardig natuursteen, het kent een hoge isolatie wat betreft energie en geluid en er komt een goede groenvoorziening omheen. Dat laatste is belangrijk, want het gebouw moet wel deel uitmaken van de omgeving.

Hoe komt het RAI Hotel eruit te zien?

Het wordt een people’s building, geen corporate fortress. Een iconisch gebouw dat publiekstoegankelijk is, dat inspireert. Design, kwalitatief hoogwaardig, duurzaam, het is het allemaal. En het is natuurlijk prachtig dat wij het geïnitieerd hebben.

Zal duurzaam ooit passé zijn?

Duurzaam is here to stay! Het meeste duurzame is nu vaak niet realistisch, maar de technologische ontwikkelingen staan niet stil. Bakstenen van CO2 of van schimmels, zelfvoorzienende woonwijken, een 3D printer die een gebouw print, ze zijn er al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *