Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Voor Jennifer en Koon Ho is dim sum een vorm van kunst

Bij dim sum denk je aan lekker eten, maar voor het Amstelveense Treasure Dim Sum Products is het daarnaast ook een vorm van kunst. Man Kin Ho begon het bedrijf in 1990 en inmiddels bouwen zijn kinderen Jennifer (31) en Koon (35) het verder uit. Treasure Dim Sum exporteert tal van dim sum naar groothandels in België, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland en binnenkort moet ook de rest van Europa eraan geloven.
Dim-Sum1

Babi-pangang Chinees
Dat was het beeld van een Chinees restaurant toen mijn vader in de zeventiger jaren naar Nederland kwam. Eten met heel veel saus. En met een spiegelei erop. Dat eet je in China helemaal niet! Hij vroeg zich af waarom echt Chinees eten hier niet geserveerd werd.

Shanghai Noodle
In 1976 opende hij zijn eerste restaurant, in Chinatown in Amsterdam. Ik las laatst ’Een barbaar in China’ van Adriaan van Dis en dat begint in het restaurant! De traditionele gerechten van Shanghai Noodle, want zo heette het, sloegen zo aan dat hij in 1981 restaurant Treasure opende, aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Ontmoetingsplek
Iedereen kwam in Treasure langs. Van Aat Veldhoen, John Halvemaan, de Fagels, Annie M.G. Schmidt tot zelfs prinses Juliana. Dat wist ik helemaal niet. Bijzonder voor een Chinees restaurant is dat de keuken altijd open stond. Mijn vader houdt ervan te vertellen over de achtergrond van een gerecht. Een menukaart was meer een naslagwerk: er stond op hoe een gerecht bereid werd en waar het vandaan kwam.

All you can eat
In 1996 opende hij Dim Sum Court op de Zeedijk. Introduceerde all you can eat, wat je nu overal ziet. Het is echt iemand die overal kansen ziet.

Wijze les
Je moet niet bang zijn voor kritiek. En je moet ook niet bang zijn om te experimenteren. Je moet creatief blijven en niet stil staan. Hij zei ook: Soms moet je een stap terug doen, om juist een grote stap vooruit te kunnen maken.

Treasure Dim Sum
Mijn vader heeft in feite dim sum in Nederland geïntroduceerd, omdat je echt goede dim sum gerechten nergens kon kopen. Voor hem is het niet alleen eten, maar eigenlijk een vorm van kunst en dat je mooi moet opdienen. Elke dim sum is als het ware een soort mini-gerecht. Er bleek een enorme vraag naar te zijn. Hij startte het bedrijf Treasure Dim Sum in 1990 in Amstelveen en het is al twee keer uitgebreid. We exporteren vooral naar groothandels in binnen- en buitenland, maar we worden steeds vaker benaderd door restaurant.

Familiebedrijf
Jennifer: Ik heb altijd gezegd dat ik niet in het bedrijf van mijn ouders wilde werken. Maar toen mijn vader ons in 2008 voor de keuze stelde: overnemen of van de hand doen, vond ik het toch wel zonde als het bedrijf verkocht zou worden. Ik wilde het alleen overnemen als mijn broer Koon mij zou ondersteunen.
Koon: Treasure Dim Sum Products zou gaan uitbreiden, ik was toen werkzaam als architect en klaar voor een nieuwe uitdaging. We werken heel goed samen, we voelen elkaar goed aan. Mijn zusje weet heel goed wat ze wil, alleen niet hoe. Daar kan ik haar mee helpen. En mijn moeder is ook nog steeds nauw bij het bedrijf betrokken.

Shanghai Noodle (2)
Mijn vader heeft drie van de vier restaurants van de hand gedaan, omdat het te druk werd met Treasure Dim Sum Products. Toch hebben we nog niet zo lang geleden Shanghai Noodle geopend, op het Rokin. We misten een laagdrempelig, echt Chinees restaurant met authentiek en traditioneel eten en daarnaast wel met z’n tijd meegaat. En we horen graag wat klanten vinden van bepaalde smaken, zodat we zonodig iets kunnen aanpassen. Niet iedereen houdt bijvoorbeeld van koriander. Daar houden we rekening mee.

Dim sum
Het is een Chinees gerecht dat echt al heel oud is. In muziek en poëzie wordt het al 2500 jaar geleden genoemd. Het is afkomstig uit het noorden van China en was voorbehouden aan de Koninklijke familie. Later werd het in theehuizen geserveerd, vooral langs de Zijderoute. Nu kun je het in heel Azië eten.

Sociaal hapje
Eigenlijk betekent dim sum: raakt je hart aan. In Hong Kong is dim sum iets dat je met anderen eet, als ontbijt, lunch en avondeten. Je zit er aan grote ronde tafels en eet met elkaar.

Stomen
Nederlanders weten te weinig van stomen en kennen vooral frituren. Daarom staan we bijvoorbeeld op Taste of Amsterdam om uit te leggen dat stomen veel gezonder is en dat de smaak beter behouden blijft.

Borrelhapje
Bedrijven als de Bijenkorf en Maison de Bonneterie hebben ons benaderd, omdat ze tijdens events iets anders willen serveren dan de geijkte borrelhapjes. Dim sum past ook erg in de trend naar gezond eten en goede ingrediënten.

Kunststudent
Met 100 gulden is mijn vader in de jaren zeventig in Nederland aangekomen. Europa was the place to be voor een kunststudent. Om bij te verdienen kwam hij al snel in een Chinees restaurant terecht, maar de kunst is hij nooit vergeten. In 2011 is hij afgestudeerd aan de Beijing Fine Art Academy en in november exposeert hij samen met Aat Veldhoen in Museum Jan van der Togt.

www.dimsum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *