Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Schatten uit het depot van het Rijksmuseum

Het grootste deel van een museumcollectie krijgen we nooit te zien, omdat ze zich in het depot bevindt. Het Rijksmuseum heeft daar wat op verzonnen.

In alle vijf de prentenkabinetten van het Rijksmuseum in Amsterdam worden momenteel bijzondere voorwerpen getoond die hun leven doorgaans in depot slijten.

In het kabinet van de 18e eeuw hangt bijvoorbeeld een selectie spiegels van de 16de tot en met de 19de eeuw. Zowel het glas van de spiegels als de lijsten waren zeer kostbaar.

Aanleiding tot de tentoonstelling is de bouw van CollectieCentrum Nederland, dat in Amersfoort wordt gevestigd en in 2020 in gebruik wordt genomen. De depotcollecties van het Rijksmuseum en diverse andere collecties van het Rijk, zoals museum Paleis het Loo, verhuizen daarheen. Voor de verhuizing moesten alle objecten in het huidige depot van het Rijksmuseum opnieuw worden beschreven en gefotografeerd. Dat maakte het een stuk eenvoudiger om er een expositie van te maken.

De tentoonstelling Schatten uit het Rijksmuseum Depot is tot en met 18 november 2019 in het Rijksmuseum te zien.

Bij de foto:

Tegeltableau met het schip “Den Briel” van Willem III met het admiraalsjacht voor het Oude Hoofd te Rotterdam, anoniem, ca. 1690 – ca. 1730. Foto: Rijksmuseum

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *