Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De Negen Straatjes van Amstelveen

Oké toegegeven, precies Negen Straatjes – zoals het beroemde winkelgebied in Amsterdam-Centrum – heeft het Oude Dorp van Amstelveen niet. Maar wel, net als daar, veel sfeer, verrassende winkels, mooie kledingzaken en een horeca-aanbod om van te watertanden. En dat alles in een decor van historische panden en een prachtig vernieuwd Dorpsplein.

Talloze dorpen en steden in Nederland geven hetzelfde eentonige beeld: de winkelstraten worden gedomineerd door grote ketens als Blokker, Kruidvat en H&M. Reuze praktisch, maar ook saai en inwisselbaar. In het Oude Dorp van Amstelveen zul je vergeefs zoeken naar deze eenheidsworst. Wat je hier wel vindt is de charme van originele zaken en leuke winkels van ondernemers die zelf wel bepalen wat er in de schappen ligt.

Als je de auto hebt geparkeerd – gratis in het dorp zelf, op het grote terrein naast het gemeentehuis of aan de Doorweg – kan het rondje Oud-Amstelveen beginnen. In de Dorpsstraat vind je diverse eigentijdse modezaken van louter zelfstandig ondernemende dames, die elkaar goed aanvullen en zorgen voor een compleet aanbod. Gemeenschappelijke deler: stijl en kwaliteit.

Bijzonder zijn winkels als Ganymedes, een zaak die vol staat met indrukwekkende sterrekijkers en microscopen en Belle & Lou, in het fotogenieke witte pand aan het plein, dat een kookstudio en een winkel met sieraden en brocante herbergt. Bij Home of the Rose in het oude stationsgebouw kun je je hart ophalen aan woonaccessoires en cadeaus met een landelijk, romantisch Engels tintje. Kunst van Amstelveense bodem vind je bij de potterie-galerie “Het Oude Dorp”, waar kunstenaars Lidy en Anne Leegstra naast eigen keramiek en schilderijen, ook het werk van andere kunstenaars verkopen.

Grote trekpleister

Eén van de grote trekpleisters van het Oude Dorp is natuurlijk het museum voor moderne kunst dat is vernoemd naar de initiatiefnemer, de Nederlandse industrieel en kunstverzamelaar Jan van der Togt. In Museum Jan van der Togt vind je naast de vaste collectie wisselende tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars, soms onbekend en soms van wereldfaam.

Omdat een mens wel heel lang, maar niet eeuwig kan shoppen en genieten van kunst, is het maar goed dat het gebied ruimschoots voorziet in zaken om de inwendige mens te versterken. Aan horeca geen gebrek. Restaurants als Sagar Royal, Royal San Kong en de populaire Argentijn Buenos Aires hadden hun sporen allang verdiend, toen het dorp zich enige jaren geleden begon te ontpoppen als een echte hotspot. De komst van restaurant Aan de Poel, met een prachtige ligging aan het water, voorzag Oud-Amstelveen van een zaak van culinair topniveau. Daarna volgde wijn-spijsbar The Wine Kitchen en iets later opende Brasserie ’t Hert haar deuren in het monumentale pand op de hoek van de Dorpsstraat. De toon was gezet en meer horecazaken volgden. Voor bier, bitterballen en ouderwetse gezelligheid is er de bruine kroeg Het Café (met leuk terras in de zomer) en sauna Thermen Romana transformeerde afgelopen september naar Lounz Club Restaurant & City Spa. Verder vind je in het Oude Dorp een Italiaan, een snackbar, twee kookstudio’s, een Koreaan en een Thais restaurant dat er veelbelovend uitziet, maar nog niet geopend is.

Het in april van dit jaar geopende La Gare voorziet in heerlijke broodjes, verse sapjes, geurige koffie en huisgemaakte appeltaart. “Wij voorzien duidelijk in een behoefte”, zegt Roos Solleveld, bedrijfsleidster van La Gare. “Vanaf dag één is het hier druk, we krijgen hier moeders die elkaar treffen voor het ontbijt als de kinderen naar school zijn, fietsers en hardlopers die komen uitpuffen, buurtbewoners, zakenmensen en winkelende vriendinnen. Een heel gevarieerd publiek dus. Leuk is ook dat de vrijdagmiddag zich ontwikkeld tot een gezellig borreluur, we hebben namelijk heerlijke wijnen en hapjes!”

Samenzang

Tot opluchting van bewoners en winkeliers is de herinrichting van het Dorpsplein in november afgerond. Het voorheen wat rommelig aandoende pleintje voor de Dorpskerk heeft nu de allure die het verdiend. Bloesembomen zullen in de lente zorgen voor een poëtisch accent. Op het plein is een zee van ruimte ontstaan, die mogelijkheden biedt voor leuke evenementen. Museum Jan van der Togt pleit al voor een jaarlijks terugkerende openlucht kunstmanifestatie en op 24 december vindt er zoals altijd de Kerstsamenzang plaats. Arold Boekhout van Wijkplatform Oude Dorp: “Vanwege het vernieuwde plein hebben winkeliers, horeca en het Wijkplatform de handen ineen geslagen en wordt de Kerstsamenzang grootser aangepakt dan anders. Op het plein zullen pagodetenten en een grote kerstboom staan. Na de samenzang van kerstliederen met een artiest of koor en de traditionele gratis kaarsen, glühwein en chocolademelk, komt er een kerst DJ, live muziek en een kerstborrel. In de tenten is het dan mogelijk een hapje en een drankje te verkrijgen. Een mooie start van het kerstfeest!”

Mocht nou al dat shoppen, cultuur snuiven, zingen, borrelen en eten je gevloerd hebben, dan kun je altijd checken of Hostellerie De Veenen nog een plaatsje in de herberg heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *