Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De Knijp, een echte Parijse bistro

De Knijp was een van de eerste restaurants in Amsterdam-Zuid en the place to be. In oktober bestaat het veertig jaar. Klanten van toen komen regelmatig terug, want: ‘Het is zo Parijs bij jullie’.

Placemats, vlees op een houten bord, dikke vette sauzen – als iets De Knijp lange tijd typeerde, dan was dat het wel. De sfeer die er hing was er een van een studentencafé en dat was niet zo gek: het waren tenslotte studenten die De Knijp waren begonnen en zij stonden ook in de bediening. “Er was vroeger veel ‘rumoer in het restaurant’, het was echt cabaret, entertainment. Die tijd is wel een beetje voorbij,” vertelt eigenaar Peter Janssen.

De Knijp anno 2014 is een eigentijdse bistro, niet per se modern of trendy; meer een huiskamer met een amicale sfeer. Op het menu staat vooral vlees, en een beetje vis. Een dagschotel heb je voor 17,75 euro; vandaag is dat Confit de Canard. Verder natuurlijk de steak, de tournedos, de entrecote. Dat ‘beetje vis’ valt trouwens wel mee met de gebakken zeewolf, kreeft en oesters op de menukaart.

 Seizoensgebonden producten

“We hebben een straight-on keuken,” vertelt Peter, “we maken gebruik van eerlijke, seizoensgebonden producten. Weet je dat hier in het wildseizoen 400 kilo hert wordt gegeten? Saté van varkenshaas serveren we ook nog steeds hoor, die staat al veertig kaar op de kaart.”

25 jaar geleden nam Peter De Knijp over en runt met visrestaurant Bark – op een steenworpafstand – twee restaurants in de directe omgeving van het Concertgebouw. “Natuurlijk merk je dat aan de gasten die ofwel voor een uitvoering snel wat willen eten of daarna nog aanschuiven. Dat zorgt continu voor een komen en gaan. En dan heb je nog de gasten die de hele avond komen tafelen. De Knijp staat erom bekend dat de keuken tot half een ’s nachts open is. Dat is onderdeel van het concept.”

Peter ziet oude klanten die de stad zijn uitgegaan en er nu weer wonen, ook de Knijp weer opzoeken. “Het is zo Parijs bij jullie, zeggen ze me. Het is het gemixte publiek dat het zo leuk maakt. En vergeet de artiesten uit het Concertgebouw niet.”

 

Restaurant De Knijp

Van Baerlestraat 134

1071 BD Amsterdam

T 020 – 6714248

W www.deknijp.nl

Diner: alle dagen van 17.30 tot 01.30 uur (keuken tot 00.30)

WS-DeKnijp1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *