Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De Jonge Dikkert is compleet gerestyled

Foto: Jan Bartelsman

De Jonge Dikkert, het restaurant in de 17e eeuwse zaagmolen in Amstelveen heeft een rijke historie. Eigenaren Eugène van Angelbeek en Arjen Kräwinkel zijn trots op die geschiedenis, maar staan met beide benen in het nu. Het interieur van hun zaak werd enige tijd geleden compleet gerestyled en de kaart belooft een moderne Franse keuken met een Aziatische twist. Culinair genieten kan ook buiten, op het geheel vernieuwde terras.

“Wat een leuke zaak, waarom hebben we hier niet eerder gegeten?!
“Je wilt niet weten hoe vaak we dat horen van mensen die de Jonge Dikkert al kennen uit hun jeugd, hier járen voorbij rijden en dan toch eens komen eten”. Eugène van Angelbeek moet altijd lachen om de verraste reacties van bezoekers die voor het eerst naar binnen stappen.”

Hij is net terug van een weekje Denemarken, waar hij met zijn chef-kok Peter de Vries rondreisde om culinaire inspiratie op te doen. Eugène mag dan zelf niet meer achter de kachel staan in De Jonge Dikkert, hij blijft eindverantwoordelijk voor de culinaire prestaties. En dat betekent volgens hem dat je je continu moet ontwikkelen en met de tijd moet meegaan.

Met handen eten

In Denemarken hebben ze genoten van een aantal vernieuwende manieren om gastronomie te bedrijven. Zo aten ze in een restaurant de eerste vijf gangen met hun handen. Dat betekent overigens niet dat hij dat nu ook in De Jonge Dikkert gaat doen, want wat Eugène vooral van zijn reis door Denemarken heeft meegenomen is, dat je datgene moet doen wat bij je past. “Naarmate ik wat ouder wordt, merk ik dat ik steeds meer alleen de dingen doe die dichtbij me staan, waar ik echt in geloof. Dat geldt voor de inrichting, de muziek die wordt gedraaid, tot wat er op je bord verschijnt”, zegt Eugène. “Ik vind dat een kok niet urenlang met zijn handen aan een product moet zitten. Ik hou niet van eindeloos gepiel met eten, daar wordt het echt niet beter van. Ambachtelijk bereid, puur eten van hoge kwaliteit voor een hele leuke prijs, dat past bij mij en daar staat De Jonge Dikkert voor”.

Dat het vermaarde instituut Michelin die koers waardeert, blijkt wel uit het feit dat De Jonge Dikkert dit jaar voor de 15e keer een Bib Gourmand kreeg, een aanbeveling in de Rode Michelingids, die wordt gegeven aan restaurants die een goed menu serveren met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Maar niet alleen de strenge dames en heren van Michelin is de kwaliteit opgevallen. Van de Nederlandse restaurantsite Iens kreeg De Jonge Dikkert dit jaar een notering in de top 10 van beste restaurants onder de rook van Amsterdam. Die lijst wordt samengesteld uit de reacties van bezoekers en is dus een echte publieksprijs.

Geen fluisterzaak

Om die prijzen is het Eugène overigens niet te doen: “Natuurlijk, die waardering is leuk, maar wat wij willen is een volle zaak met mensen die genieten, die zich thuis voelen”. Arjen Kräwinkel, de compagnon van Eugène die ook even is aangeschoven, vult aan: “Wij houden van het gekletter van bestek, van klinkende glazen, de zaak moet bruisen, léven! Onze gasten worden met alle egards ontvangen en verzorgd, maar dit is geen fluisterzaak met een knipmessende bediening.”

Het à la carte kaart aanbod wisselt met de seizoenen, maar naar een aantal gerechten wordt steeds opnieuw gevraagd. Zo keren de lauwwarme coquilles met truffel en Parmezaan en de exotische cocktail van ananas, cocos sorbet en chocoladedruiven met kruidnagel regelmatig terug. Als lid van het Europese genootschap van jonge, talentvolle restaurateurs “Jeunes Restaurateurs d’Europe” biedt De Jonge Dikkert elke 2 à 3 weken een nieuw Jeunes Restaurateurs Menu met 3 gangen voor € 39,50 en 4 gangen voor € 49,50. Een echte hit onder de gasten. Daarnaast wordt er al een 3-gangenmenu geserveerd vanaf € 35,00 en een voortreffelijk licht lunchmenu vanaf € 33,00 dat indien gewenst snel geserveerd kan worden.

Het restaurant biedt plaats aan 85 à 100 gasten en boven, in het hart van de molen, is nog de aparte Molenkamer, voor besloten diners of vergaderingen voor maximaal 32 personen.

Verjongingskuur

In 2007 hebben de ontwerpers van HIP het interieur van de Jonge Dikkert een verjongingskuur gegeven. “We wilden een interieur van deze tijd, waarbij we de molen eer aandoen, want daar blijven we natuurlijk trots op. De warmte en gezelligheid van de oude molen in een lekker fris, modern jasje, dat was onze vraag. Ik denk dat die jongens van HIP daar goed in zijn geslaagd. Voor ons interieur geldt eigenlijk hetzelfde als voor ons eten: modern, maar met een klassieke basis”.

Aansluitend bij het interieur binnen, heeft de buitenboel van De Jonge Dikkert onlangs ook een metamorfose ondergaan. Het terras, dat wordt omgeven door een mooie beukhaag, is groter geworden en gerestyled tot een trendy terras, voorzien van een buitenbar. “Je kunt buiten heerlijk dineren, maar je kunt er ook heel ontspannen een drankje drinken en als het weer wat minder is, de avond binnen voortzetten. Je begrijpt: we hopen op een mooie nazomer…”

Restaurant De Jonge Dikkert
Amsterdamseweg 104a
1182 HG Amstelveen

T 020-643 33 33
W www.jongedikkert.nl (reserveren via de website is mogelijk)
P gratis parkeren op eigen, ruime parkeerplaats

Openingstijden: 7 dagen per week geopend
Diner: alle dagen keuken geopend van 18.00 tot 22.00 uur
Lunch: van maandag t/m vrijdag keuken geopend van 12.00 tot 15.00 uur, in het weekend in overleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *