Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

DAY is een plek waar iedereen lekker neer kan ploffen

‘We serveren een mix van gerechten uit de Italiaanse, Spaanse en Franse keuken’

In de net opgeknapte Cornelis Krusemanstraat in Amsterdam-Zuid is sinds eind vorig jaar DAY foodbar Zuid te vinden.

De zaak, op de oude locatie van Aujourd’ hui waar chef-kok Ron Blaauw begon en later restaurant Sing Sing zeer succesvol was, is het zusje van de foodbar in het Stadshart van Amstelveen. De succesformule van Amstelveen gaat ook de bewoners van Amsterdam-Zuid verwennen.“Ons concept is simpel”, zo vertelt de 41-jarige eigenaar Daan Kroone. “Met DAY willen we een plek bieden waar iedereen lekker neer kan ploffen, waar je je op je gemak voelt.

Bij mijn ouders thuis stond vroeger zo’n grote, robuuste houten tafel waar we lekker met elkaar aan gingen zitten. Om te eten, te drinken, krantje te lezen, bij te praten. Supergezellig. Zo’n plek wilde ik creëren, dat moest de uitstraling van DAY worden.” Een locatie waar je de hele dag (lees DAY) terecht kunt voor een goed hapje eten en een lekker glas drinken en waar het personeel, van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, klaarstaat voor de gasten.

“Dat maakt onze naam ook duidelijk. Tegenwoordig heeft elke dag een thema: Nationale Warme-Truiendag, Nationale Dag van de Pindakaas, Secretaressedag. Met de naam DAY wil ik laten zien dat het elke dag een prima dag is om naar DAY te gaan. ’s Winters zoeken gasten met elkaar de gezelligheid binnen op, zomers kunnen ze plaatsnemen op ons terras met 150 zitplaatsen. En doordat DAY op een hoek ligt, draaien de zonaanbidders zo met het zonnetje mee.”

Warme deken

En zo hebben niet alleen de Amstelveners, maar ook de bewoners van Amsterdam-Zuid er een ‘tweede huiskamer’ bij. Op loopafstand van het Vondelpark, Museumplein en Olympisch Stadion, op de hoek van de Cornelis Krusemanstraat en de Okeghemstraat, heeft Daan weer een mooie zaak gebouwd.

Zag de Amstelveense versie er al gezellig uit, in Zuid voelt DAY aan als een warme deken. Bij binnenkomst, nadat je de dikke gordijnen bent gepasseerd, valt gelijk de gemoedelijke sfeer op. De warme verlichting, de lange houten tafel die Daan doet denken aan zijn jeugd, de dikke leren banken, de verschillende zithoekjes met rotan stoelen, het groen; alles bij elkaar zorgt het interieur voor een huiselijke sfeer en rustige, schone uitstraling.

“Door een niet alledaagse interieur neer te zetten wilde ik me onderscheiden van de Amstelbier- en bitterballententen die de stad rijk is. Voor het interieur krijgt bedrijf Cabana Interior, en met name interieurontwerpster Catelijn Ooteman, de credits. Zij heeft allebei de vestigingen onderhanden genomen.”

Bier met een knipoog

Niet alleen met het interieur, maar ook met de kaart wil DAY zich onderscheiden. “Ik wilde Zuid een tweede huiskamer geven waar je terecht kunt voor heerlijke koffie met ambachtelijk gebak, een lichte, vers en snel geserveerde lunch, borrelhapjes als tapas en anti pasti en een goed diner.”

“De bieren die we serveren zijn alle van lokale brouwerijen: Kek uit Ouderkerk, de Naeckte Brouwers uit Amstelveen en ons eigen biertje, ‘Die Blonde van DAY’, met het etiket met een knipoog. Uiteraard schenken we ook een goed glas wijn. Om aan te geven hoe goed onze wijn beoordeeld wordt: onze goedkoopste wijnen hebben in de Terraswijnentest van Het Parool al viermaal het cijfer 8 gescoord.”

Alles is mogelijk

Ook met de dinerkaart probeert DAY zich te onderscheiden. “We serveren een mix van gerechten uit de Italiaanse, Spaanse en Franse keuken. Door deze mix van productgroepen ziet elke gast wel iets lekkers op de kaart staan. Zo niet, dan heeft iedereen de vrijheid om het gerecht naar wens aan te passen. Dat dit mogelijk is komt ook omdat mijn mensen bekwaam zijn. Ik werk alleen met (vak)volwassen personeel.”

“Onze klanten krijgen nooit te horen dat iets niet mogelijk is. We passen de kaart graag aan en doen niet moeilijk. Vakbekwaam personeel snapt dat. Zo zijn al onze maaltijden ook vegetarisch te bestellen, dit naast de vegetarische gerechten die we op de kaart hebben staan. Verder richten we ons op seizoensgebonden specials en gerechten. Dit omdat een aardbei nou eenmaal in de zomer lekkerder smaakt dan het exemplaar dat het hele jaar door gekweekt wordt.”

Gezinnen en alleenstaanden

Het is misschien nog te vroeg over te praten over nieuwe plannen, maar wat voor ideeën heeft Daan nog op de plank liggen? “Eigenlijk zitten we nooit stil. Zo reis ik het hele land door en ga op inspiratietours langs restaurants in Zwolle, Breda, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam. Ons nieuwste idee is de ‘Ontbijt en Brunch-zondag’. De kaart is nog under construction, maar verwacht er één waar de hele familie, dus zeker ook gezinnen met kinderen, van zullen smullen. DAY is er voor gasten van alle leeftijden.”

“Een al uitgewerkt idee is mijn zogenaamd ‘Aanschuifdiner’, Table d’hôte. Eén keer per maand houden we een sharing diner waar mensen bij elkaar aan tafel kunnen schuiven. Fijn voor de eenzame ouderen die hier in de buurt wonen, maar ook gewoon leuk om je sociale contacten uit te breiden. Elk maand hebben we een ander menu en een ander thema, dus geen maand is hetzelfde. Zo blijft niet alleen de tafelgast, maar ook het menu een verrassing.”

 

DAY Foodbar Zuid
Cornelis Krusemanstraat 15
Amsterdam

T 020 237 4337
W www.dayfoodbar.nl
Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 24.00 uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *