Je brengt geregeld een bezoek aan de kapper. Dagelijks poets je meerdere keren per dag je gebit en je consulteert een fysiotherapeut bij pijnlijke spieren en gewrichten. Maar de gezondheid van onze darmen is over het algemeen een ondergeschoven kindje. En praten over darmenproblemen of je ontlasting is al helemaal taboe. Terwijl het welzijn van deze organen essentieel is voor de algehele gezondheid.
De darmen zijn van vitaal belang voor een gezond lichaam. Niet alleen vervullen deze organen een essentiële rol in de spijsvertering en de opname van voldoende voedingsstoffen, ook vormen de darmen een barrière tegen toxische stoffen en bacteriën die het lichaam ziek kunnen maken. Door stress, slechte voeding, te weinig water drinken en het nuttigen van te veel suikers, ontstaat door de jaren heen een aangekoekte, verharde laag van ontlasting op de darmwand.
Het slikken van medicatie en het negeren van de natuurlijke drang om naar het toilet te gaan, kunnen hierop ook van invloed zijn. Door deze factoren is het lichaam in mindere mate in staat om voedingstoffen op te nemen en worden juist de afvalstoffen uit de ingedikte ontlasting door de darmwand weer in de bloedstroom opgenomen. Deze stoffen komen terecht in andere organen zoals de nieren en de lever, die vervolgens extra hard moeten werken.
Darmproblemen
In haar werk als voedingscoach ontmoette Michelle Heydeman regelmatig mensen met algemene darmklachten. “Steeds vaker ging ik op zoek naar de essentie van een goed werkende darm. Wat doet deze en waarvoor? Hoe kunnen wij onze darmen zelf goed verzorgen? Ook als kind was ik gefascineerd door dit onderwerp. Ik keek vaak even achterom wanneer ik naar het toilet was geweest. Ik was er heel bewust mee bezig dat wat je eet er ook weer uit komt”, vertelt ze bevlogen.
Toen Michelle op het punt kwam dat zij haar professionele leven wilde verrijken met iets unieks, besloot ze haar eigen praktijk in colonhydrotherapie te starten. “Op een dag stond ik op en zei ik tegen mijn partner: ik ga darmspoelingen doen. Want inmiddels had ik zelf ontdekt wat voor positieve invloed deze hebben op het functioneren van het lichaam. Als je echt iets wilt, dan gebeurt het ook. In het zuiden van het land volgde ik de privéopleiding colonhydrotherapie met als aanvulling medische basiskennis HBO. Toen ik eenmaal was geslaagd, was in de tussentijd een perfect pand vrijgekomen.”
Colonhydrotherapie is effectief
Drie jaar geleden opende Michelle aan de Sleedoornlaan in Amstelveen de deuren van haar eigen praktijk die de toepasselijke naam Ballanzz draagt. Inmiddels hebben al veel mensen met een breed spectrum aan klachten een oplossing voor hun problematiek gevonden.
“Ik behandel veel cliënten met een onregelmatige stoelgang en/of obstipatie. De aangekoekte laag met afvalstoffen aan de binnenkant van de dikke darm, kan ook aanleiding zijn tot klachten als winderigheid, schimmelinfecties, slechte adem, huiduitslag of een grauw en bleek uiterlijk. Ook zullen veel mensen zich herkennen in vermoeidheid, hoofdpijn, allergieën, menstruatieproblemen, pijn in spieren en gewrichten en een onregelmatige bloeddruk.”
Tijdens de colonhydrotherapie wordt de dikke darm over de gehele lengte met water gespoeld. “Dit is een zeer effectieve manier om je lichaam te reinigen en te ontdoen van afvalstoffen die zijn vastgehecht aan de binnenzijde van de dikke darm. Door terugkerend een kleine hoeveelheid gefilterd water in de dikke darm te laten stromen, wordt de ‘koek’ losgeweekt en kan deze drap makkelijker de darm verlaten.” Door het vrijkomen van gifstoffen zijn klachten vaak al na enkele darmspoelingen aanzienlijk verminderd of zelfs opgelost. Mentale problemen zoals: depressie, geïrriteerdheid, angst en nervositeit niet uitgezonderd.
Darmspoelingen
Wie Ballanzz een bezoek brengt, ervaart tal van fijne factoren uit Michelle’s werkwijze. Met haar empathie, prettige manier van praten en professionele houding helpt zij mensen de balans in zichzelf weer terug te vinden. Ook dit draagt bij aan het laten slagen van de darmspoelingen. Het begint al bij binnenkomst in de praktijk. Lichte poedertinten aan de wanden, brandende kaarsen, de subtiele geur van fresh cotton en stijlvolle decoratie zorgen voor een aangename sfeer in de royale ruimte. In een riant toilet kun je je voorafgaand aan een behandeling omkleden.
“Voordat de darmspoeling plaatsvindt, houd ik een uitgebreid intakegesprek. Tijdens dit gesprek vraag ik onder meer naar de aard van de klachten, medische geschiedenis, eventuele operaties en ingrepen uit het verleden, eetgewoonten en psychische problemen. Overigens behandel ik ook mensen die geen klachten hebben, maar die van binnen gewoon goed schoon willen zijn.”
Voorafgaand en tijdens de behandeling legt Michelle tot in detail uit wat er gebeurt. “Dit draagt eraan bij dat mensen zich rustig en relaxt voelen tijdens de spoelingen. Dat is cruciaal om de behandeling goed te laten slagen. Zo leg ik uit dat een spoeling 45 minuten duurt en dat deze niet pijnlijk is. Ook is het belangrijk om te weten dat iedere cliënt een eigen, steriele canule en slang krijgt ingebracht. Tijdens de behandeling liggen mensen comfortabel toegedekt en help ik hen door met hen te praten en eventueel de buik te masseren, zo goed mogelijk te ontspannen. Het is mooi om te ervaren dat steeds meer mensen hun ‘tweede brein’ extra aandacht geven met colonhydrotherapie en daarmee zowel fysiek als mentaal gezonder en energieker door het leven gaan.”
Sleedoornlaan 24 Amstelveen
T 06 – 2217 1514
Colonhydrotherapie bij Ballanzz wordt door een aantal zorgverzekeringen gedeeltelijk vergoed.