Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Cobra toont surrealistische topwerken

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen toont de komende maanden veertig topstukken uit de surrealismecollectie van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen, voordat ze op wereldreis gaan.

Het museum leent haar kunstwerken uit aan musea in binnen- en buitenland, omdat het museum momenteel wordt gerenoveerd. Het Cobra Museum profiteert daarvan omdat de surrealisme-collectie van het Boijmans tot de wereldtop behoort en enig is in Nederland.

De tentoonstelling bestaat uit ‘de krenten uit de surrealistische pap’. Er worden sleutelwerken van Salvador Dali, René Magritte, Andre Breton, Man Ray, Eileen Agar en Max Ernst getoond. Tevens zijn er  zeer recente aanwinsten van het Cobra Museum te zien, zoals een exemplaar van het eerste surrealistische manifest van André Breton uit 1924, het schilderij Again, the Gemini are in the Orchard van Leonora Carrington uit 1947 en collages van Joseph Cornell uit de jaren dertig, die op de laatste TEFAF Maastricht zijn verworven.

Op de begane grond van het museum is de tentoonstelling Surrealisme en Cobra te zien. Over de kunstenaars Appel, Jom en Constant, die in 1948 teleurgesteld een surrealistische manifestatie verlieten en besloten dat er een nieuwe en minder politiek gestuurde kunstbeweging moest komen: Cobra. De expositie gaat in op zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen beide kunstbewegingen.

De tentoonstelling ‘This is Surrealism! The Boymans Masterpieces’ is van 1 juni tot en met 27 september te zien, zeven dagen in de week. Levenskunstenaar Aynouk Tak maakte een audiotour. Er zijn continue gidsen in het museum aanwezig, zowel van het Cobra Museum als van het Boijmans, om een toelichting te geven. Via een uitgekiend stippenpatroon worden looproutes aangegeven voor de veiligheid. Entreekaartjes dienen online te  worden gekocht via de website van het museum en er wordt gewerkt met een ‘inloopuur’, een fraaie vertaling voor het begrip timeslot.

 

 

 

Bij de foto’s:

Mae West, lippensofa, Salvador Dali
Verboden af te beelden, René Magritte
Venus van Milo met laden, Salvador Dali

 

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Sandbergplein 1

1181 ZX Amstelveen

W www.cobra-museum.nl

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *