Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Expositie Pierre Alechinsky is verlengd

De tentoonstelling van Pierre Alechinsky – post Cobra in het Cobra Museum is verlengd tot 22 Januari 2017.

Pierre Alechinsky (89) is de laatste nog actieve CoBrA kunstenaar, maar denk niet hij het rustig aan doet. Nog iedere dag werkt hij in zijn atelier net buiten Parijs en in het Cobra Museum is hiervan nu een overzicht te zien.

Pierre Alechinsky was 22 jaar toen hij in aanraking kwam met de CoBrA beweging. “Het was mijn school. Het groepswerk, de publicatie van een tijdschrift, vechten tegen de rechtse kille abstractie en het linkse ‘socialistisch realisme’ waren tot 1951 mijn meest ontspannende bezigheden. Ik was hier zo door gepassioneerd dat ik, achteraf bekeken, eigenlijk nauwelijks geschilderd heb in die periode.” In 1951 was hij de organisator van de laatste officiële CoBrA tentoonstelling, in Luik.

Dat hij daarna door is blijven werken, zal duidelijk zijn. In het oeuvre van Pierre Alechinsky gaat een ongebreidelde verbeeldingskracht samen met een spontane en directe manier van werken. Aan zijn lyrische en evocatieve werk valt onder meer

de invloed van de oosterse kalligrafie af te lezen. Ook is het nauw verbonden met uiteenlopende bronnen zoals reizen, literatuur en dromen. In de loop der jaren is een rijk oeuvre ontstaan, waarmee de schilder inmiddels een brede internationale waardering heeft verworven.

Vanaf 1965 werkt Alechinsky met acrylverf op papier. Acrylverf biedt ten opzichte van olieverf een directe en bewegelijke manier van schilderen. Vervolgens wordt het papier op het canvas geplakt (marouflé techniek). Alechinsky omringt het centrale gedeelte van zijn werken regelmatig met randillustraties waarmee hij het werk als het ware becommentarieert.

Met de tentoonstelling ‘Pierre Alechinsky – post Cobra’ is voor het eerst sinds de jaren zestig weer een omvangrijk museaal overzicht van deze bijzondere kunstenaar in Nederland te zien.

‘Pierre Alechinsky – post Cobra’ is tot en met 22 januari 2017 te zien.

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Sandbergplein 1

Amstelveen

Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *