Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Cobra Museum toont werk voor kinderen èn volwassenen

Het Cobra Museum in Amstelveen komt met een tentoonstelling die over de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen gaat.

Het is een bijzondere opstelling, waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden. Kinderen zullen zich in het museum helemaal thuis voelen, volwassenen worden in staat gesteld het kind in zichzelf te ontdekken.

De expositie toont kunstwerken van bekende Cobra-kunstenaars die schouder aan schouder worden gepresenteerd met werken van hedendaagse kunstenaars.

Kinderen waren een krachtige inspiratiebron voor de Cobra-beweging (1948-1951). De onbevangen en spontane houding van een kind liet volgens de kunstenaars zien hoe je je eigen weg kon gaan door je niets aan te trekken van wat ‘goed’ of ‘juist’ gevonden werd. Dat wilden zij ook graag, want een wereld waarin een Tweede Wereldoorlog had kunnen ontstaan, moest volgens  hen op de schop. De Cobra-kunstenaars wilden kunst maken die de mensen van hun bestaande ideeën af zou brengen en zo een revolutie zou veroorzaken.

De Cobra-kunstenaars zagen in de creatieve expressie van kinderen een middel om hun eigen kunst te vernieuwen, of zoals Karel Appel het in een terugblik zei: ‘In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond opbouwen.’ Regelmatig werkten ze met kinderen samen en toonden hun werk , op tentoonstellingen en in tijdschriften, direct naast kindertekeningen. De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden net zo onbevangen en spontaan te schilderen als een kind, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doet denken.

Op de tentoonstelling is werk van onder andere Karel Appel, Constant, Jan Elburg, Asger Jorn en Jan Nieuwenhuijs te zien, naast video-installaties en interactieve installaties van hedendaagse kunstenaars.

Aan de expositie doen ook onderzoekers van Universiteit Leiden mee, die een lespakket hebben ontwikkeld dat op verschillende basisscholen in Nederland wordt gebruikt. De tekeningen die hieruit voortkomen zijn ook op de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling ‘Een Ontembrare Kracht’ is tot en met 17 februari 2019 te zien.

 

Het bij dit bericht afgebeelde kunstwerk is van Constant:  Femme-fleur van Constant, 1949.
Collectie Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Op de andere foto is keramiek te zien dat kinderen in 1959 samen met Asger Jorn maakten.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *