Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Cobra Museum Amstelveen pakt flink uit

Om te vieren dat het 8 november 2018 precies 70 jaar geleden is dat kunstbeweging Cobra werd opgericht vindt zondag 11 november een gratis toegankelijke dag plaats in het Amstelveense Cobra Museum.

De naam CoBrA van deze revolutionaire kunstbeweging, die 70 jaar geleden werd opgericht in het Parijse café Notre Dame, slaat op de steden waar de groep kunstenaars en dichters vandaan kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.

De CoBrA-leden lieten zich inspireren door kindertekeningen, prehistorische artefacten, niet-westerse uitingen, striptekeningen en andere vormen van volkscultuur. Drie jaar lang maakten ze tijdschriften en tentoonstellingen.

In Nederland zorgde CoBrA in 1949 voor grote ophef toen de oproerpolitie het Stedelijk Museum Amsterdam moest ontzetten. De kranten van die dagen moesen weinig van de nieuwe kunst hebben en spraken van ‘geknoei, gekladder en verlakkerij.’

Het Cobra Museum in Amstelveen gaat 8 november van start met de tentoonstelling ‘CoBrA: een meerkoppige slang!’, die ingaat op de geest van absolute vrijheid en kruisbestuiving tussen denkers, dichters en schilders. Jonge hemelbestormende creatievelingen en intellectuelen waren het die voortdurend met elkaar overhoop kagen. Na duizend dagen viel de beweging uiteen.

Uiteraard toont het museum ook veel werk van Cobra-kunstenaars, aangevuld met werk van hedendaagse kunstenaars.

In het kader van 70 jaar CoBrA vinden er ook een aantal bijzondere activiteiten plaats. In de nacht van 10 op 11 november kunnen zeventig kinderen en hun (groot) ouders tussen de kunstwerken van het museum kamperen. De volgende ochtend is er een gezamenlijk ontbijt met muziek van de Muziekschool. Meer informatie is op de website te vinden.

Op zondag 11 november gooit het Cobra Museum haar deuren wagenwijd open. Op deze feestelijke dag zijn zowel toegang als alle activiteiten gratis. Er zijn optredens, rondleidingen, workshops. Kijk hier voor het volledige programma.

 

 

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *