Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

CiTea, voor als je van hele theebladeren houdt

Thee past in een gezonde levensstijl. Én thee maken is wereldwijd ook een ritueel dat mensen met elkaar verbindt, merkte Dio Buchner bij het Korps Mariniers: op missies fungeerde thee meer dan eens als sociaal smeermiddel. Terug in Amsterdam startte hij zijn eigen merk CiTea Amsterdam, wat staat voor city’s finest tea.

“Mijn voorkeur gaat uit naar hele theebladeren: wanneer die lang genoeg hebben getrokken is de smaakbeleving optimaal. Ik vind het belangrijk dat je ziet wat er in de thee zit en dat het natuurlijke ingrediënten zijn.” Dio Buchner opent een theezakje en strooit wat thee uit op het tafelblad.

“Deze categorie thee noemen we dust, ofwel stof, de laagste kwaliteit thee en dit vind je meestal in theezakjes. Deze theevariant geeft in korte tijd veel smaak en kleur af maar mist nuance en gelaagdheid”, vertelt hij. “De kleurrijke mélanges van CiTea bevatten échte vanille, rozenblaadjes en stukjes mango.”

Sociaal smeermiddel

Een thermoskan kokend water behoort tot de standaarduitrusting bij het Korps Mariniers. Hiermee worden de rantsoenen bereid. Dio: “Wanneer deze niet tot de rand gevuld was tijdens de mariniersopleiding, wierp de sergeant je thermoskan in de struiken en moest je er tijgerend achteraan en nieuw water koken. Het laatste wat je wil na een gebroken nacht. Ik vond dit altijd wat overdreven. Tot ik op wintertraining in Noorwegen ontdekte dat thee levens kan redden bij extreme weercondities! Ik deelde de thermoskan eerst met mijn buddy, daarna braken we pas de zijne aan om geen warmte te verspillen.”

“Ook tijdens jungletrainingen in Suriname dronken we thee omdat dit hydrateert en voedingsstoffen, zoals fluoride en kalium bevat, terwijl koffie juist vocht onttrekt. Op uitzending in Tsjaad en Afghanistan legde een tolk aan onze gastheren uit dat we ziek konden worden van de aangeboden geitenmelk. Wij konden hen wel onze thee aanbieden.”

Witte handschoentjes

Zijn laatste missie voerde naar Sri Lanka, waar Nederland schepen in de Indische Oceaan beschermde tegen piraterij. Het schip waar Dio aan boord zou gaan was vertraagd, dus namen hij en collega’s een riksja naar een theeplantage in de bergen.

“De ‘virgin white tea’ die hier wordt verbouwd mag volgens de mythe enkel worden geplukt door vrouwen met witte handschoentjes”, lacht hij. Zijn fascinatie was gewekt en hij besloot losse thee naar Nederland te halen. Samen met compagnon Jelle opende hij een pop-up theebar bij de Noordermarkt.

“Van 2013 tot eind 2014 lieten wij klanten hier allerlei theesoorten proeven. Een goed marktonderzoek: zo dacht ik dat Earl Grey te gewoontjes zou zijn, maar naar goede Earl Grey blijkt veel vraag. Normale groene thee vinden veel mensen ietwat saai, maar groene jasmijnthee is erg populair, net als onze Ginger & Lemon groene thee. In de zomer zijn frisse fruitsmaken zoals Curaçao Fruitmarket met papaya en vanille geliefd.”

Amsterdam Blend

Toeristen wisten de theebar ook te vinden. Nog altijd worden er via de webshop bestellingen gedaan tot uit Taiwan aan toe. “Een fysiotherapeut uit Brooklyn blijft trouw aan onze Amsterdam Blend. Nee, dat is geen spacethee”, lacht Dio, “maar een mix van specerijen die in de Gouden Eeuw in Amsterdamse pakhuizen lagen opgeslagen zoals gember, roze peper, vanille, kaneel en kardemom. Een kruidige winterthee die vrijwel iedereen lekker vindt.”

Begin 2015 keerde Dio terug naar Sri Lanka om meer tijd te spenderen op de theeplantages en de cultuur te proeven. Met CiTea richt hij zich op horecazaken in het hoge segment en op consumenten via de webshop. Wie een bestelling plaatst, heeft zijn theepakket de volgende dag in huis. Binnen Amsterdam worden de pakketjes persoonlijk op de fiets bezorgd.

Blind proeven

Ambities om de grootste theeleverancier van Nederland te worden heeft hij niet. Zijn doel is dat CiTea op mooie locaties verkrijgbaar is en vooral niet bij de groothandel en de supermarkt. “Het gebruik van losse thee in de horeca groeit. Waren het eerst vooral de vooruitstrevende restaurants, inmiddels wordt losse thee door een grotere groep omarmd. De presentatie is fantastisch en bij een blinde test vinden mensen dit ook echt lekkerder dan theezakjes.”

Sommige restaurants zoals Choux doen zelfs aan thee-food-pairing: het combineren van een gerecht met een bijpassende thee. Ieder half jaar wordt het assortiment van CiTea verrijkt met nieuwe smaken. Tijdens tastings en theetrainingen worden deze bij horecaklanten geïntroduceerd aan een proefpanel van medewerkers en vaste gasten. Dio daagt mensen graag uit om nieuwe smaken te proberen.

“Kukicha bijvoorbeeld, een supergezonde Japanse thee met umamismaak. Maar er zit ook altijd een melange tussen die je bij wijze van spreken blind kunt pakken, zoals Earl Grey of Ceylon.

 

CiTea – City’s Finest Tea

06 11888998

E info@citea.nl

W www.citea.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *