Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Ceessie’s geeft kleding graag een tweede leven

Tweedehands kledingwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. En dat is niet voor niets. Mensen worden zich bewuster van hun koopgedrag en dragen graag een steentje bij aan een betere wereld en schoner milieu. Een kledingstuk een tweede leven geven past helemaal in deze tijd zo ondervindt Pam Schönhage, eigenaresse van Ceessie’s in Badhoevedorp.  

Pam opende in september 2012 op de hoek van de Pa Verkuyllaan en Arendstraat haar tweedehands dameskledingwinkel. Waarom werd het een tweedehandszaak? “Deze winkel is een lang gekoesterde droom van me, maar het ontbrak me aan lef. Toen de kinderen klein waren was het niet het geschikte moment, maar de droom bleef. Op mijn 49ste dacht ik: het is nu of nooit, anders sta ik straks met de rollator achter de toonbank.”

“In 2012 heb ik de eigenaresse van een woonaccessoire winkel, Corry Ridder, benaderd en kon ik een deel van dit pand afhuren. Op 35 vierkante meter ben ik voor mezelf begonnen. Ik met tweedehands dameskleding, Corry met haar woonaccessoires. Vijf jaar lang hebben we hier heel gezellig samengewerkt, totdat de eigenaresse van de zaak in 2017 met pensioen wilde. Dat was voor mij het perfecte moment het hele pand te betrekken. Ceessie’s groeide namelijk behoorlijk uit z’n jasje.” 

Eerbetoon

Eerst maar even een uitleg over de naam. Want waarom pronkt de naam Ceessie’s op de voordeur? “Mijn vader had twee zaken in Amsterdam. In 2010 is hij overleden en met een deel van zijn erfenis heb ik de winkel ingericht. De naam van mijn vader was Cornelis, roepnaam Cees. Als zakenman had hij dit fantastisch gevonden en ik vind het een mooi eerbetoon aan hem.”  

Wat is zo leuk aan het runnen van een tweedehands winkel? “Spullen een tweede leven geven heb ik altijd al leuk gevonden. Waarom zou je iets weggooien wat nog in perfecte staat verkeert? Mensen ruimen hun kast op, zijn uitgekeken op hun eigen kleding of passen iets niet meer. En iedereen doet wel eens een miskoop. Ik krijg spullen aangeleverd waar soms zelfs nog een prijskaartje aanhangt! Zo kopen mijn klanten hier vaak een totaal nieuwe outfit voor één derde van de nieuwprijs.”

Merkjassen

“Nieuw of gedragen, wat de een wegdoet daar kan je een ander vaak blij mee maken. En mijn klanten, de kopers en verkopers, komen uit alle lagen van de bevolking. Grote én kleine portemonnee. Dit houdt gelijk in dat je alle merken in mijn rekken terugvindt; van merkjassen uit Milaan van 1.600 euro met het kaartje er nog aan, tot de meer gebruikelijke merken.”

 Waar verschilt het hebben van een reguliere dameskledingzaak en een tweedehandszaak in? “Elke werkdag is hier een avontuur. Als een klant een tas vol kleding komt inbrengen, is het voor mij feest. Het is alsof ik een cadeautje uitpak! De te koop aangeboden (gewassen en gestreken aangeleverd is vereist-red) kledingstukken kijk ik allemaal na, hang ze op en weet soms gelijk al wie ik daar blij mee zou kunnen maken. Die klanten stuur ik vrijblijvend een appje met de tekst dat ik iets nieuws heb binnengekregen waar ze misschien wel heel blij van zouden kunnen worden.”

Overzichtelijk 

De zaak van Pam ziet er keurig uit. Kleding, maar ook schoenen en tassen, staan en hangen op kleur zodat de winkel erg overzichtelijk oogt. Pam is creatief, dat zie je terug in de hele zaak. “Veel is ook gemaakt door mijn man die twee rechterhanden heeft. Wat ik in mijn hoofd heb, dat maakt hij.”

In het midden van de zaak pronkt een lange vol stoelen en een grote pot met drop. “De tafel is voor mij een belangrijk onderdeel van de winkel. Hier heb ik bewust voor gekozen. Veel mensen zijn eenzaam of hebben behoefte aan een luisterend oor. Ook daar proberen wij gehoor aan te geven. Mensen zijn hier niet alleen om te kopen, maar ook welkom voor alleen een praatje of kop koffie.”

Recycle

In de lijn van groen en creatief werkt Pam ook veel met gerecyclede materialen. “Recycle is het motto van heel veel mensen en daar sluit ik me graag bij aan. Ik ben echt geen heilige maagd Maria, maar waar ik kan, help ik graag. Ik recycle bijna alles. Buiten het feit dat dit goed is voor het milieu, vind ik het leuk om van spullen die anders de prullenbak in zouden verdwijnen, iets moois te maken.”

“Zo zijn mijn kasten van oude steigerpijpen en steigerhout gemaakt, maar dat is niet alles. Zo heb ik in mijn kaartenbak voor iedere klant een eigen envelopje. Dat envelopje maak ik van oude Happinez magazines, bladen die de klanten voor mij sparen. Deze tijdschriften zijn gedrukt op dik papier, goed bruikbaar voor mijn cadeauverpakkingen. Waarom nieuw papier gebruiken als er zoveel wordt weggegooid? Ook sparen klanten papieren zakken die door kledingzaken worden meegegeven. Die gebruik ik onder andere om de aangekochte kleding in mee te geven. Niemand verlaat mijn zaak met een plastictas onder zijn arm.” 

Goede doel

Voor de kleding die niet verkocht wordt en niet retour naar de klant hoeft, heeft Pam een mooie bestemming gevonden. Eens per jaar probeert de eigenaresse af te reizen naar Bosnië. “Met een hulpkonvooi, compleet met aanhanger en bijrijder, vertrekken we richting Bosnië. Daar geven we alle winterkleding weg. De zomerkleding krijgt een andere bestemming. Die wordt opgehaald door een medewerkster van de KLM. Zij vult koffertjes met kleding die de stewardessen vervolgens meenemen naar verschillende bestemmingen. Af en toe krijg ik foto’s doorgestuurd met mensen die hier dolblij mee zijn. Superleuk natuurlijk.”

Ook op een andere manier krijgen de ingebrachte spullen van Pam een goede bestemming. Ceessie’s helpt Stichting Esperanza Inloophuis, een locatie in Badhoevedorp waar mensen klaarstaan om kankerpatiënten en hun naasten te helpen. Drie keer per jaar houden Pam en haar medewerkers een zogenaamde ‘5 euro sale’. De volledige opbrengst hiervan gaat naar Stichting Esparanza Inloophuis. Zo draagt ingebrachte kleding hier in het dorp ook haar steentje bij.      

 

Ceessie’s
Pa Verkuyllaan 19
Badhoevedorp

T  06 23 100 714
Openingstijden: di t/m za 10:00-17:00 uur.

 

 

Bijschrift: Pam Schönhage, eigenaresse van Ceessie’s

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *