Geen gouden en zilveren harpen meer. Dit jaar worden voor de eerste keer de Buma Awards uitgereikt aan succesvolle liedjesschrijvers en componisten. Het is slechts een van de vele activiteiten van Buma Cultuur om het werk van de 22 duizend Buma-leden nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Directeur Frank Helmink vertelt over zijn missie.
Wat was er mis met de gouden harp?
“We hebben vijftig jaar de harpen uitgereikt tijdens het harpen gala. Ze werden gewonnen door artiesten zoals Marco Borsato. Maar onze leden zijn niet allemaal artiesten, het zijn vooral componisten, liedjesschrijvers en tekstdichters. Het evenement kwam steeds verder van onze achterban te staan. Dus nu gaan we de Buma Awards uitreiken. Een prijs voor tekstdichters, componisten en liedjesschrijvers die het meest succesvol waren in het voorbije jaar, zodat de aandacht zich meer richt op deze groep.”
Dus dit jaar kijken we naar het Buma Awards gala?
“Nee, er komt geen gala. Het wordt een mooi incrowd feestje waar het draait om de aanwezigen. Mensen kunnen rustig praten en contacten leggen. Iedereen kan zeggen wat hij wil, zonder zich druk te maken om zoemende camera’s en televisie-uitzendingen met strakke regie. Natuurlijk organiseren we wel een persmoment bij de rode loper, zodat er wat mooie filmpjes gedraaid kunnen worden en er buiten het evenement ook aandacht is voor de componist.”
Buma Cultuur organiseert nog veel meer evenementen, wie betaalt dat?
“Buma is een super democratische vereniging. De 22 duizend leden hebben samen hun bestuur gekozen. Internationaal hebben alle lokale Buma’s afgesproken dat een bepaald deel van de inkomsten besteed mag worden aan sociaal culturele doeleinden. In Nederland wordt daarvan weer een klein deel ingezet om muziek van eigen bodem in binnen- en buitenland te promoten. Ieder jaar is er een ledenvergadering waarin we verantwoording afleggen over onze bestedingen en activiteiten.”
Zijn de leden blij met wat jullie doen?
“We organiseren evenementen voor diverse muzieksoorten. Voor ieder lid is er een evenement dat past bij zijn muziek. We vragen regelmatig feedback. Zijn jullie nog wel tevreden? En tijdens evenementen praten we veel met aanwezige leden. Dan vragen we of ze er iets aan hebben gehad, of ze contacten hebben gelegd. Zo peilen we of we op het goede spoor zitten.”
Welke publieksactiviteiten kunnen we tegemoet zien dit jaar?
“Eurosonic/Noorderslag in Groningen hebben we alweer achter de rug, maar er blijft genoeg leuks over. Zo organiseren we eind mei Buma Rocks in Nijmegen, een festival voor metal. In juni is er de Jazzdag en in het najaar kunnen liefhebbers van hiphop, r&b, soul, reggae, dubstep en bass naar Rotterdam Beats. Ook in het najaar een nieuwe editie van Amsterdam Dance Event dat 18 jaar geleden klein begon, maar inmiddels ruim 300 duizend bezoekers trekt. Iedereen die iets betekent in die internationale dancewereld is erbij in Amsterdam.”
Hoe verklaar je het succes van Amsterdam Dance Event?
“Er is extreem veel vraag naar Nederlandse dancemuziek. In Amerika is dance pas de laatste jaren populair. Hier zijn we 25 jaar geleden al begonnen. We lopen echt voorop. De beste dj ter wereld is al jarenlang een Nederlander. Afgelopen jaar bracht Nederlandse muziek 131 miljoen euro op in het buitenland, het overgrote deel daarvan komt uit de dancehoek. Ik verwacht dat dit de komende jaren blijft groeien.”
Wat gebeurt er met minder succesvolle activiteiten?
“We geven een evenement vier jaar de tijd om te groeien, naam te krijgen, publiek te trekken. Als het na vier jaar niet gelukt is, stoppen we ermee. Een voorbeeld is Toonzetters, een evenement voor hedendaagse klassieke muziek in Muziekgebouw aan ‘t IJ. De concerten trokken te weinig mensen. We bereikten nauwelijks nieuw publiek. Dus hier stoppen we mee.”
Hoe wordt hedendaagse klassieke muziek nu gepromoot?
“We benoemen dit jaar een Componist des Vaderlands. Op die manier hopen we dat meer mensen kennis maken met hedendaagse klassieke muziek, ernaar gaan luisteren en muziek kopen. De Componist des Vaderlands gaat zijn eigen muziek promoten door interviews en optredens in allerlei media. Daarnaast gaat hij als gastprogrammeur meedenken met grote podia en er op die manier voor zorgen dat Nederlands talent meer ruimte krijgt.”
Buma Cultuur investeert ook in muziekonderwijs. Waarom?
“Op een groot deel van de middelbare scholen in Nederland wordt geen muziekonderwijs meer gegeven. Als muziek helemaal wegvalt in je jeugd, is het veel minder logisch om later iets met muziek te gaan doen. Maar als er wel aandacht is voor muziek op school is de kans veel groter dat talenten zich verder gaan ontwikkelen en uiteindelijk mooie dingen gaan maken. Daarom zijn wij vorig jaar gestart met de Buma Music Academy. We leveren lespakketten aan middelbare scholen. Dit schooljaar gaan 154 scholen ermee aan de slag. We hopen uiteindelijk alle 659 middelbare scholen in Nederland te bereiken.”
Hoe help je de Buma-achterban hiermee?
“Buma Cultuur promoot Nederlandse muziek door aandacht te vragen, door bepaalde muziek in de schijnwerpers te zetten. Maar ook door te investeren in de hele sector. Als je een brede basis creëert dan komt er automatisch meer talent boven drijven.”