Struinend over een hooglandmarkt in Ecuador stuitte reisbegeleidster Dorien Straathof op prachtige producten van alpacawol. In haar backpack nam ze enkele sjaals mee als souvenirs voor haar vriendinnen, die er dolblij mee waren. Niet vermoedend dat dit het begin zou zijn van Bufandy, haar eigen modemerk in nauwe samenwerking met talentvolle lokale ambachtslieden.
“Bufandy is me een beetje overkomen”, vertelt Dorien in de showroom van Goodbrandz, een agentschap voor duurzame modemerken met een verhaal. “Wie buiten de gebaande paden durft te kijken komt de mooiste dingen tegen. Het enthousiasme van mijn vriendinnen motiveerde me om een doosje van honderd sjaals te bestellen. Ik bood ze te koop aan op Facebook en ze waren binnen 24 uur allemaal verkocht.”
Daarop besloot Dorien terug te vliegen naar Ecuador om kennis te maken met de mensen bij wie ze de sjaals had besteld. “Dat was spannend: wat zou ik aantreffen? Het bleken kleinschalige familiebedrijfjes te zijn, geconcentreerd per ambacht. In het ene dorp maken ze hangmatten, in het volgende dorp hoeden, weer een dorp verder zijn ze gespecialiseerd in handgeweven riemen. Die vakkennis wordt van generatie op generatie doorgegeven. Wie eenmaal wever is, blijft dat de rest van zijn leven.” Zoals Luis Enrique, één van Bufandy’s partners. Vol trots toonde hij Dorien de houten weefmachine in zijn werkplaats, die hij eigenhandig heeft gebouwd.
Slow fashion
Om de producten aan te laten sluiten bij de smaak van de Nederlandse consument, moesten er de nodige aanpassingen worden gedaan. De bevolking in het hooglandgebergte van de Andes houdt van drukke patronen en contrasterende kleuren, zoals gifgroen en rood. “Ik koos juist de neutrale tinten uit, want alpacawol heeft van zichzelf al een prachtige luxueuze uitstraling”, vertelt Dorien. “Mijn doel was om de lokale ambachtslieden te stimuleren om over hun grenzen heen te kijken. En hen op die manier te helpen om economisch stappen vooruit te zetten.”
De producten van Bufandy zijn clean en tijdloos. De wol is afkomstig van alpaca’s uit Peru. “Kenners kiezen voor alpaca om haar superieure kwaliteiten boven schapenwol: de lichte en holle vezel isoleert tegen zowel hitte als kou. Onze sjaals worden op een speciale manier bewerkt waardoor ze extra zacht aanvoelen. Nadat ze zijn geweven, worden ze door de ambachtslieden geborsteld met gedroogde distels.”
Fedora’s
De collectie bestaat uit drie lijnen: sjaals in één kleur, dubbelzijdige tweekleurige sjaals en exemplaren met een kleurverloop van licht naar donker. Recent werden er fedora’s toegevoegd: wollen gleufhoeden, verkrijgbaar in meerdere kleuren. De hoedenfabriek waar deze worden vervaardigd is een echt familiebedrijf: hoeden vormen een onmisbaar onderdeel van de lokale klederdracht.
De enige manier om met Zuid-Amerika samen te werken is direct contact. “Ze moeten weten wie je bent”, aldus Dorien, die er een aantal maanden per jaar verblijft en de ambachtslieden goed kent. Al is de communicatie met Luis Enrique uitdagend: hij spreekt enkel quechua, de lokale taal.
“Om te kunnen groeien, heb ik daarom heb ik ook iemand nodig zoals Fabian, onze andere wever naar wie de sjaals zijn vernoemd. Hij spreekt Spaans. Ik heb geïnvesteerd in een weefmachine, waarmee hij sneller kan produceren. Deze betaalt hij per product terug, want ik heb er zelf geen baat bij om een machine te bezitten. Hij werkt daarnaast ook voor andere bedrijven en heeft zelf eveneens in machines kunnen investeren. Daarmee is zijn huiskamerfabriekje inmiddels uitgegroeid tot een heuse fabriekshal naast zijn woning.”
Cultuurverschillen
Bufandy is niet vanuit een goed doel ontstaan, er is sprake van een eerlijke, respectvolle handelsrelatie. De samenwerking met de wevers is een wisselwerking: Dorien kent de vraag en komt met ontwerpideeën, de ambachtslieden leren haar op hun beurt veel over weeftechnieken. Dat schept een band en samen boeken ze vooruitgang.
Cultuurverschillen zijn er ook: “Hoewel van oudsher handelaren is het in de kern een verlegen volkje. Als ik daar wil fotograferen moet ik dat wel even van te voren aankondigen. Maar uiteindelijk trekken de dorpelingen hun beste kleren aan en staan ze stiekem voor de camera te glunderen!”
Wereld zonder grenzen
Vriendinnen benijden Dorien om haar Floortje Dessing-achtige bestaan. “Toen ik voor het eerst op zakenreis ging, was ik natuurlijk supertrots. Maar ook dat went: uiteindelijk is het vooral heel hard werken, in een dorpje waar na negen uur ‘s avonds niets meer te doen is.” Kiezen tussen Bufandy en haar werk als reisbegeleidster is gelukkig niet nodig. Juist de combinatie is ideaal. Alleen de afstand maakt het weleens lastig.
Momenteel pendelt Dorien heen en weer tussen Amsterdam en Brussel, waar haar vriend woont. Over een half jaar verhuizen ze naar Tokio, waar hij voor zijn werk is geplaatst. “Dat is voor twee jaar, daarna mag ík kiezen waar we gaan wonen”, lacht ze. “Gelukkig ben ik flexibel, mijn bedrijf is niet aan een locatie gebonden. Mijn ideale wereld is een wereld zonder grenzen, en wanneer dat ooit mogelijk wordt, zal ik de eerste zijn die zich voor dit wereldburgerschap aanmeldt.”
Bufandy
Apollolaan 53-3
Amsterdam
www.bufandy.com
Bufandy opent per september een webshop. Het merk is daarnaast onder andere te koop bij Raak Amsterdam (De Pijp), Mevrouw Brouwers (De Pijp), Zondag (Oud-Zuid) en Modehuis Blok (Amsterdam & Uithoorn).