Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Na het jawoord ga je naar ‘I do I do’ voor de bruidsjurk van je dromen

In Amsterdam-Zuid, aan de Beethovenstraat 103, vind je een winkel waar alles draait om liefde. Waar, nadat het hoge woord eruit is, ‘JA, IK WIL’, vrouwen van heinde en verre heenkomen om de trouwjurk van hun leven te vinden.

Waar ze zich, na het kiezen van de juiste jurk, voor één dag in hun leven prinses in kunnen voelen. Bij I do! I do! worden sprookjes werkelijkheid. Deze middag hebben we een afspraak in het mooie pand van Marijn Arkauer, de eigenaresse van I do! I do! We nemen plaats aan een lange tafel vol bloemen en bonbons, omringd door rekken en poppen met trouwjaponnen, cocktailjurken, prachtige schoenen en accessoires. In een van de vertrekken vol meetlinten, naalden, spelden en paspoppen is een coupeuse aan het werk. In een andere ruimte staat een toekomstig bruidje met haar moeder, samen met een medewerkster, jurken te passen. Dit lijkt me een snoepzaak voor elke vrouw om in te werken.

“Ja, ik mag niet klagen, ik heb een mooi en dankbaar beroep”, vertelt Marijn. “Met mijn bruidszaak mag ik deel uitmaken van één van de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van twee personen die van elkaar houden. Maar eigenlijk kom ik helemaal niet uit de trouwjurk-business. Dat ik I do! I do! heb overgenomen heeft te maken met veel geluk. Ik werkte in Nieuwegein, terwijl we in Amsterdam wonen. Toen ik 15 jaar geleden een baby kreeg, begon me die lange reistijd op te breken. Het was niet te combineren. Op precies dat moment zocht de zus van mijn toenmalige baas iemand die I do I do wilde overnemen. Ik had even mijn twijfels, maar mijn man vond het een briljant idee. Hij nam zelfs ontslag om mij te helpen!”

Bruidslijn

In drie jaar tijd hebben Marijn en haar man de zaak omgezet naar wat het nu is. “Met I do! I do! zetten we een concept neer, een merk waar je een breed scala aan jurken kunt vinden. Ik reis af naar beurzen in Milaan, Parijs, Barcelona en Londen en ga op zoek bij de bekende merken, maar daarnaast ook naar collecties van fantastische ontwerpers. Daar kies ik de jurken, toppen en rokken uit die binnen ons concept vallen. In de winkel hangen dus collecties van bekende merken, maar ook van exclusieve ontwerpers. Verder ben ik met de Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen een samenwerking aangegaan en hebben we een bruidslijn ontwikkeld die uiteraard ook bij ons in de winkel te vinden is.”

“Na drie jaar samenwerking is mijn man uit de zaak gestapt, maar is me altijd blijven steunen. Het is toch een beetje een kindje van ons. Nu heb ik een fantastisch team met medewerkers die het zo van me kunnen overnemen als ik er even niet ben. Mijn personeel voelt aan als een tweede familie. Ondertussen heb ik drie prachtige kinderen van 10, 13 en 15 jaar en geeft mijn eigen zaak me meer vrijheid dan wanneer ik nog in loondienst zou zijn geweest.”

Snoepwinkel

Een prachtig pand vol adembenemend mooie trouwjurken, deux pièces en cocktailjurken. Het lijkt me een heerlijk beroep. “Ja, dat klopt. Mijn winkel gaat over liefde, een blije gebeurtenis en vrolijke mensen. En ik werk met mooie producten waar veel aandacht aan is besteed. In de tijd dat mensen hun kleding allemaal vluchtig online kopen, is dit een verademing. De stoffen hier zijn allemaal van een hoge kwaliteit en vallen mooi. In onze creaties voel je wat couture uit Londen, Parijs, en Milaan met je doet.”

“Maar het leukste aan mijn werk vind ik het op zoek gaan naar de perfecte jurk. Het droomexemplaar is hier voor elke vrouw te vinden. Voor de bruid, maar ook voor de zussen en (schoon)moeders. Voor hen hebben we mooie cocktailjurken en deux pièces. Ik kan iedereen mooi maken. Of de klant nou mager is of een maatje meer heeft, een volle borstpartij heeft of zo plat is als een dubbeltje. De bruidsjurk moet iets voor de bruid in spe doen. Iedereen heeft pijnpunten, delen van je lichaam waar je onzeker over bent. De kunst is om iets te vinden, ondanks die pijnpunten, waar de vrouw zich mooi en comfortabel in voelt. Het wordt een dag waar iedereen naar je kijkt, dan moet je je wel op je gemak voelen. En wanneer je naar je toekomstige man loopt, moet je stralen.”

Kasteeltje

Maar hoe vindt Marijn de juiste jurk voor een juiste bruid? “Dat is een leuke zoektocht die begint bij het intakegesprek. Onder het genot van een drankje gaan we het hebben over de bruiloft. Waar vindt die plaats? Een bruiloft op het strand vraagt om een andere outfit dan een trouwerij in een Limburgs kasteeltje. Een huwelijk in de vorm van een festival, met hooibalen, een bandje, kraampjes met hamburgers en pizza’s, heeft een ander soort jurk nodig dan een huwelijk in het chique Amstelhotel met lange tafels en kroonluchters. Aan mij de taak om de jurk bij de locatie én type vrouw te vinden.”

“Ik heb eigenlijk gelijk al een plaatje in mijn hoofd, maar de klant heeft zelf vaak ook al een idee. Ze hebben in boeken gebladerd en hebben voorbeelden van jurken. Vaak van kant of strak. Maar zo’n jurk past niet bij elk persoon en kan juist helemaal verkeerd uitpakken. Het is dan aan mij de taak om ervoor te zorgen dat de klant dat idee loslaat en openstaat voor nieuwe ideeën. Dat doe ik door andere stoffen te laten zien. Het komt maar al te vaak voor dat de bruid binnenkomt met een plaatje van een strakke jurk met kant en uiteindelijk verliefd wordt op een jurk met wijde rok van bijvoorbeeld zijde.”

Zoveel keuze

Vrouwen staan bekend om het feit dat ze moeilijk keuzes kunnen maken. Deze winkel hangt vol prachtige jurken. Na het intakegesprek moet een jurk worden gekozen. Hoe gaat zo’n passessie te werk? “We trekken zo’n anderhalf tot twee uur uit voor het passen van een jurk. Die begint met het door ons aangereikte, goedpassende lingerie. Dan begin ik met een aantal jurken in verschillende stijlen. De mooiste moet bij de eerste vijf zitten en dat is ook meestal het geval.”

“Ik doe dit werk al vijftien jaar, maar het is toch elke keer weer een magisch moment wanneer de klant de jurk van haar dromen hier bij mij in de winkel uitkiest. Wanneer ze in een van onze creaties, met een stel mooie hakken eronder, naar zichzelf kijkt, ziet ze de trouwdag voor zich. De dag wordt dan echt, gaat leven. Dat is vaak een emotioneel moment. Terwijl wij de champagne ontkurken, komen vaak de tranen. Bij bruid in spe, moeder, zussen of vriendinnen.”

Tijdens ons gesprek heeft de klant in de ruimte naast ons de perfecte jurk gevonden. Samen met haar moeder staat ze voor de grote spiegel vol bewondering naar zichzelf te kijken. Ze ziet er prachtig uit en straalt. Ik hoor haar zeggen: “Mam, zo’n jurk had ik helemaal niet voor ogen, maar wat staat hij me mooi!”

 

I do I do
Beethovenstraat 103
1077 HW Amsterdam
T 020 676 6540

W www.idoido.nl

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *