Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Bruidsfotograaf Kim Captein vertelt het complete verhaal

Een ‘lucky bird’ noemt ze zichzelf. Dat bruidsfotograaf Kim Captein aanwezig mag zijn op de, voor velen, mooiste dag van het leven, vindt ze een bijzonder voorrecht. Waarom ze voor dit vak gekozen heeft, hoe ze te werk gaat en wat voor trends ze tegenkomt, vertelt ze aan UIT Magazine.  

Eigenlijk sloeg de 32-jarige fotograaf na haar middelbare school een hele andere richting in; ze volgde een studie psychologie/filosofie. Om tijdens haar studententijd een zakcentje bij te verdienen, deed de knappe Kim modellenwerk. “Fotograferen is altijd mijn grote passie geweest en nadat ik als model vóór de camera had gestaan, wilde ik iets met die passie gaan doen”, vertelt Kim. 

“Na mijn studie ben ik dan ook een opleiding gaan volgen aan de Fotovakschool. Ik had het geluk meteen na die studie veel vlieguren te kunnen maken als tweede fotograaf en in opdracht bruiloften te kunnen fotograferen voor een bruidsfotograaf. Drie jaar geleden was de tijd rijp om mijn eigen bedrijf te starten, Kim Captein Photography. Bruidsfotografie vind ik echt de leukste job. Ik mag aanwezig zijn op een van de belangrijkste dagen van iemands leven en die dag mag ik vastleggen. Dat voelt echt niet aan als werk!”

Connectie is het keyword

Elke fotograaf heeft zijn eigen handtekening. De stijl van Kim valt het best te omschrijven als verhalend, puur, spontaan, romantisch met oog voor detail en altijd wel ergens een editorial touch. Ze legt emotie vast en heeft duidelijk een connectie met de ‘newly weds’. Bij het terugzien van de beelden lijkt het alsof je naar een film van de huwelijksdag kijkt. Alles komt voorbij: de knuffel van de beste vriendin, het wegpinken van de traan van oma, dansende vrienden. 

“Dat mijn foto’s het hele verhaal vertellen, is precies mijn bedoeling. Ik hecht veel waarde aan het vastleggen van de sfeer en de emoties en kom dichtbij de mensen. Er moet dan ook een connectie zijn, ze moeten zich bij mij op hun gemak voelen. Maar dat komt altijd goed. De bruiloft wordt al maanden vooraf gepland en in de tijd voor de grote dag hebben we geregeld contact. Tegen de tijd van de grote dag voelen de klanten zich helemaal op hun gemak met mij erbij. Dat is ook de enige manier hoe ik wil werken. Ik leg de dag vast, met een lach en een traan. De plek van het huwelijk mag dan belangrijk zijn, de emotie en de sfeer vangen vind ik nog veel belangrijker. En daarvoor is vertrouwen en een connectie nodig.”

Het hoeft niet zo statisch

Social media staat vol met geposeerde foto’s. Kijk maar op Instagram. De trouwfoto’s van Kim zien er juist allesbehalve geposeerd uit. “Allereerst zal ik nooit tegen de bruid en bruidegom zeggen hoe ze elkaar moeten kussen, hoe ze moeten kijken en waarheen. Dat laat ik ze al weten tijdens ons kennismakingsgesprek en dat stelt de mensen gelijk al op hun gemak. Ik werk vanuit gevoel en intuïtie, dat is mijn kracht. Ik vertel ze dat alles goedkomt, dat ze me mogen vertrouwen en geef ze vooraf al wat tips: mannen, haal de telefoon uit je broekzak, dames, trek een mooie kimono aan tijdens de visagie. Verder blijf ik zoveel mogelijk op de achtergrond en maak op die manier spontane foto’s.”

“Voor de shoot van de newly weds samen, pak ik het ook anders aan. Het stel mag dan lekker in elkaar opgaan. In plaats van te vertellen waar ze hun handen moeten houden, geef ik wat grappige opdrachten. Zoals: fluister elkaar eens vijf ontbijtgranen in het oor, ga even in gedachten terug naar jullie eerste date, geef elkaar in tien seconden tijd overal kusjes.” Kim lacht. “Dat klinkt misschien raar, maar daardoor ontstaat een losse sfeer en wordt het ijs gebroken. Het belangrijkste vind ik dat ze plezier hebben en genieten van het moment. En dat zie ze dan ook zeker terug op de foto’s. Het hoeft dus allemaal niet zo statisch. Ik hecht veel meer waarde aan de sfeer, de emotie en de liefde tussen het stel.”

Werkwijze

Wanneer de grote dag achter de rug is, klimt Kim achter haar computer en stuurt een kleine selectie van haar fotomateriaal alvast naar haar klanten. Zo kan het pasgetrouwde stel snel wat foto’s delen en een goed beeld krijgen van het werk van Kim. Binnen zes weken volgen de andere foto’s. Als cadeautje geeft Kim daarbij een mini-album. Mocht de klant willen, dan kunnen ze ook kiezen voor een uitgebreid album. 

Trends, trouwlocaties en taarten

Kim maakt zo’n 25 tot 30 huwelijken per jaar mee. Wat zijn zoal de trends op het gebied van kleding, taarten en trouwlocaties? “Je ziet steeds meer dat vrouwen mooie accessoires gebruiken zoals bijzondere oorbellen of haaraccessoires van merken, zoals Lovely Elysian of Maison Sabben. De mannen treden ook meer op de voorgrond door niet alleen een traditioneel blauw pak te dragen, maar te kiezen voor een kostuum gemaakt van bijzondere materialen in bijvoorbeeld de kleuren taupe, beige of aardekleuren.”

“Met de taarten zie je ook een verschuiving. Mensen kiezen bijvoorbeeld voor een kaastaart of, typisch Frans, een toren van macarons of roomsoesjes, de croquembouche. Qua locatie is er ook van alles mogelijk. Mensen vieren hun trouwdag bijvoorbeeld in de Amsterdamse Hortus Botanicus voor een botanische sfeer, in de WesterLiefde voor een industrieel gevoel en voor een plattelandsgevoel in de stadsboerderij de Vergulden Eenhoorn. Trouwen in het buitenland is al jaren een trend. Vorig jaar mocht ik huwelijken vastleggen in Zuid-Afrika en in het zuiden van Spanje. Dit jaar reis ik met mijn camera af naar Italië, Marokko, Frankrijk en de Ardennen. Wat ik al zei, ik ben bevoorrecht en noem mezelf dan ook zeker niet voor niets een lucky bird.”

 

www.kimcaptein.com

 

www.instagram.com/kimcapteinphotography_

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *