Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Makers ambachtelijk bier openen nieuwe brouwerij in Annakerk

In de voormalige Annakerk in Amstelveen wordt 3 oktober een nieuwe brouwerij annex proeflokaal geopend.

Het gaat hier om de tweede brouwerij van de Naeckte Brouwers, die ooit als hobby bier gingen brouwen, maar er inmiddels hun levenswerk van hebben gemaakt. De Annakerk, Amsterdamseweg 22, heeft een maatschappelijke en culturele bestemming gekregen, waar ook plaats is voor een brouwerij èn een proeflokaal, waar je alle bieren van de Naeckte Brouwers kunt drinken.

Dat bier drinken krijgt een extra dimensie, omdat je uitkijkt op de brouwzaal waar imposante lagertanks tot aan het plafond lijken te reiken. Naast bier wordt het publiek een aantrekkelijk programma voorgeschoteld van film, theater, muziek en kunst.

Vanaf 4 oktober 2018 is de brouwerij te bezichtigen voor het publiek. Twee dagen later, vrijdag 6 oktober, vindt de eerste Amstelveense Bokkentocht plaats. Dat is een tocht langs diverse horecagelegenheden, die verschillende seizoensgebonden bockbieren op tap hebben.

Tweede brouwerij

De Naeckte Brouwers is een project van Michel Lagrand en Ab van der Veen. In 2013 begonnen ze hun eerste brouwerij. In november openden ze een proeflokaal in de Annakerk. Volgende maand komt daar een brouwerij bij. Jacobine van den Hoek zocht de brouwers op.

De sfeer is gemoedelijk op Weverij 5; de radio staat aan, een medewerker buigt zich over een hendel van een 1500-liter-biertank en op kantoor ontvangt een zwarte brouwershond mij kwispelend voordat ik de brouwers de hand schud. “Het begon in de keuken met een recept van mijn oma. Dat bier brouwen we nog steeds: Zonnegloed. Dat bier viel in de smaak. We werden door onze omgeving gestimuleerd om meer te gaan brouwen, maar we wilden zelf brouwen en niet alleen een recept aanleveren wat veel hobbybrouwers doen,” zegt Ab als ik vraag waar het begon. “We vonden een brouwerij in België, waar we eens in de twee maanden ons bier mochten brouwen. De verkoop ging aardig, maar we wilden meer en vooral vaker brouwen.”

Crowdfunding

Tijdens de crisis deed zich de mogelijkheid voor om een brouwerij te beginnen, nadat Ab en Michel binnen twee weken tijd slachtoffer werden van reorganisaties en hun baan verloren. Ze startten een succesvolle crowdfunding en hadden al snel genoeg geïnteresseerden die hen financieel steunden. In 2013 konden ze van start in hun eigen brouwerij.

“We hadden geluk,” zegt Ab daarover. “We stonden vooraan in de rij, crowdfunding was nieuw en er waren nog niet zoveel brouwerijen als nu.” Geluk was prettig, maar doorslaggevend voor het succes was hun rotsvaste geloof in de goede afloop, hun aanpak en vooral het knetterharde werken.

Ambachtelijk bier

“We hadden beperkte middelen, het bottelen bijvoorbeeld deden we met de hand. De hulp beperkte zich niet tot het financiële. Op botteldagen hielpen vrienden mee met het vullen van de flessen en het plakken van de etiketten. De ogen van Ab glanzen als hij eraan terugdenkt: “Een mooie tijd.” Stap voor stap groeide de brouwerij want de vraag naar lokaal en ambachtelijk bier groeit nog steeds.

“Vanaf het begin richtten wij ons op de lokale markt. Om nog meer bekendheid te krijgen, hadden we een proeflokaal nodig. We zochten een goede plek en van de Annakerk werden we gelijk enthousiast. We vonden een samenwerking met een groep mensen die we nog van het schoolplein kenden en schreven een gezamenlijk plan waarmee we de kerk een maatschappelijke en culturele functie wilden geven. Ons idee werd goedgekeurd en in november 2017 opende het proeflokaal haar deuren. En nu we ook daar gaan brouwen wordt bier drinken echt een beleving.”
“Ik geniet van een goed bier, maar nog wel meer geniet ik van de vreugde die ons bier de gasten van ANNA geeft als er van een vers getapt biertje de eerste slok wordt genomen,” voegt Michel daar aan toe.

Iedere zin die Ab en Michel uitspreken, is doorspekt met ambitie en vertrouwen in de toekomst van de brouwerij. “We begonnen onze brouwerij omdat we lekker en authentiek bier wilden brouwen in een omgeving waar iedereen elkaar kent, of kan leren kennen.”

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *