Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Vooges: goed brood bakken is de tijd nemen

“Hier, neem dit mee, dan weet je tenminste waar je over schrijft”. Wim Engel overhandigt me een Westeinder Klassiek brood en een bosvruchtentaartje. Beide de signature baksels uit het assortiment van Brood- en banketbakkerij Vooges.

De volgende dag is het taartje schoon op. En dan te bedenken dat het recept voor het bosvruchtentaartje is ontstaan uit een misbaksel. Er ging wat mis met de menging van het deeg en dat leverde tot ieders verbazing een onweerstaanbaar lekkere taartbodem op. Een frisse bosvruchtencompote, verse slagroom en een dun laagje marsepein doen de rest.

Wim en zijn vrouw Corine bestieren nu 21 jaar bakkerij Vooges, van oorsprong een echt familiebedrijf, dat zo’n 100 jaar bestaat. Het is hard werken, keihard werken zelfs, maar ze doen het met plezier. Wim en Corine zijn trots op hun bedrijf en op hun trouwe team van 52 medewerkers, dat al jaren bijeen is. Wim: “Een broodbakker kiest zijn beroep niet zomaar. Het is hard werken, op ongewone tijden, vaak midden in de nacht. Maar het is ook een mooi beroep, een echt ambacht.”

Gouden Gard

Zoon Jasper doet tegenwoordig ook mee, hij is binnen het team de banketbakker met de creatieve invallen. Jasper begon zijn carrière goed door als leerling de prestigieuze Gouden Gard te winnen voor een taart, die hij volgens traditie op Moederdag mocht aanbieden aan Koningin Beatrix.

Vooges heeft 3 filialen. Achter de winkel in de Zijdstraat in Aalsmeer wordt al het brood en banket gemaakt, de winkel aan Middenhoven in Amstelveen is onlangs verbouwd en dan is er nog de winkel aan het relatief nieuwe Poldermeesterplein in Aalsmeer Oost. “Die zaak loopt als speer”, zegt Wim er over. Dat er twee supermarkten zitten die ook brood en banket verkopen is blijkbaar geen enkel probleem. Wim: “Mensen kiezen toch vaak voor écht lekker brood of écht goed gebak, zeker als er wat te vieren valt. De kindertaarten, met Donald Duck of een eigen foto erop lopen erg goed. Kwaliteit wordt gelukkig gewaardeerd”.

Oude recepten

Bij Vooges hechten ze aan traditie. Honderd jaar oude recepten voor brood worden nog steeds in vrijwel ongewijzigde vorm gebruikt. Waar anderen allerlei mixen aan het brooddeeg toevoegen om het bakproces sneller te laten verlopen, komen dit soort additieven er bij Vooges niet aan te pas. “Goed brood bakken is tijd nemen” zegt Wim, “het deeg moet rustig kunnen rijzen. Dat komt de smaak geweldig ten goede.”

Tegenover deze traditionele manier van werken staat juist een enorme innovatiedrift. Niet voor niets liggen er zo’n 100 verschillende broodsoorten in de winkel. En dan zijn de groot- en kleinbroodsoorten die dagelijks hun weg vinden naar talloze bedrijven in Nederland nog niet eens meegeteld. Zo eet al het personeel van Luchthaven Schiphol dagelijks het brood van Vooges en begint iedere draaidag van Goede Tijden, Slechte Tijden met een stevig Vooges ontbijtje. “Ook nu er niet meer wordt gefilmd in Aalsmeer, maar op een locatie bij de Arena. Ideetje van Joop van den Ende”, vertelt Wim. “De acteurs moesten van hem vroeg op de set verschijnen, maar hij vond dat ze degelijk moesten ontbijten voordat de opnames begonnen. In de eerste jaren kwam Reinout Oerlemans altijd naar de winkel om lekkers te halen, vaak op zijn blote voeten”, herinnert Wim zich.

Graan uit de Haarlemmermeer

Het steeds weer ontwikkelen van nieuwe producten kost veel tijd en geld, maar levert ook veel op: de populaire Westeinder Klassiek broden bijvoorbeeld, die het ‘Ik kies bewust’ logo dragen. De zeven varianten hebben gemeen dat ze bol staan van de vezels, vitaminen en mineralen, geen additieven bevatten en 15% minder zout bevatten dan gebruikelijk. Het graan komt van dichtbij, uit de Haarlemmermeerpolder. “Onze Westeinder broden zijn heel gezond, maar vooral verschrikkelijk lekker. De noten, zaden en pitten die we erin verwerken worden vooraf geroosterd op een speciale, geheime manier. Hierdoor wordt de smaak opgesloten in het brood. Heel nieuw zijn onze broden met kiemgroenten, zoals radijsscheuten. Dat maakt nog niemand, het is supergezond en weer fantastisch lekker. Dat wordt een hit, let op mijn woorden!”

Vooges Brood- en Banketbakkerij

Productie en verkoop: Zijdstraat 79, Aalsmeer

Filiaal Aalsmeer: Poldermeesterplein 3, Aalsmeer

Filiaal Amstelveen: Brink 64, Amstelveen

T 0297 324952

W www.bakkerijvooges.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *