Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Teylers Museum toont betoverende aquarellen

Een tentoonstelling over planten lijkt saai, behalve als je botanistische meesterwerken van Frans en Ferdinand Bauer kunt bekijken in het Haarlemse Teylers Museum.

De aquarellen van Ferdinand en Franz Bauer behoren tot de beste botanische kunst ooit gemaakt.
De broers waren actief in de periode rond 1800, een tijd die ook wel de gouden eeuw van de botanische kunst wordt genoemd. Diverse Europese mogendheden struinden de aardbodem af op zoek naar nieuwe gewassen waarmee ze grote winsten konden behalen. Voedsel dat nu doodnormaal is, zoals aardappelen, koffie, bananen of chocola, kwam zo naar Europa.

De illustraties van Franz en Ferdinand waren onovertroffen. Een aantal van hun originele schetsen en aquarellen zijn nu voor het eerst in Haarlem te zien. Het Teylers Museum had overigens al kostbare boeken in huis met werk van de twee botanische broers. Dat is te danken aan de eerste directeur, Martinus van Marum, die een indrukwekkende natuurhistorische bibliotheek opbouwde.

Het Teylers was in de negentiende eeuw het énige wetenschappelijke instituut dat geld had om dit soort kostbare publicaties aan te schaffen. Om die schitterende boeken voor het publiek toegankelijk te maken, zijn speciaal voor deze botanische tentoonstelling drie monumentale plantenboeken in facsimile nagemaakt, zodat de bezoeker ze in de hand kan nemen en rustig kan doorbladeren.

De tentoonstelling ‘200 soorten groen, het mooiste van Franz en Ferdinand Bauer’ is tot en met 12 mei 2019 te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Zie ook www.teylersmuseum.nl.

 

Fotobijschrift:

Strelizia depicta, getekend door Franz Bauer. Teylers Museum.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *