Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Gekleurd Naakt: bodypaintspecialist

Iepke Seebregts en Saskia Hoek – het duo Gekleurd Naakt – beschilderden afgelopen jaren talloze lichamen. Met hun verfijnde bodypainttechniek leggen zij de schoonheid van elk lichaam vast. De net uitgekomen yogakalender is daarvan het kleurrijke bewijs. En je kunt er nog een winnen ook!

De inkt van de kalender is nog maar net opgedroogd en vol trots laat Iepke het resultaat van twee jaar hard werken zien. “Het idee van de verjaardagskalender ontstond tijdens een les Bikram Yoga”, vertelt ze. ”Het is natuurlijk tijdens zo’n les helemaal niet de bedoeling om naar anderen te ‘gluren’. Maar de sierlijkheid en de esthetiek van de houdingen fascineerden me zo, dat ik niet anders kon dan deze lichamen vastleggen.”

Bodypaint

Ze vertelt dat yogadocenten stonden te springen om in hun favoriete houding op de kalender te staan. “Zij kozen hun favoriete asana, daarna startten we het intensieve creatieve proces van ontwerpen en bodypainten en werd het vastgelegd door fotograaf Vincent Basler. Het resultaat is verbijsterend mooi. Je ziet de concentratie en beheersing gewoon van de foto’s afspatten! We hopen de foto’s op ware grootte (60 x 80 cm) te exposeren, maar we zijn nog op zoek naar ruimte…”

De kalender is echt een tussentijdse kroon op het werk van de afgelopen tien jaar. Maar hoe heeft het duo het bodypainten eigenlijk tot kunst weten te verheffen? Ergens kleeft er toch nog een plat imago aan; van geverfde reclameborden op beurzen en zogenaamd excentrieke feestjes.

Iepke: “Dat is inderdaad ook een vorm van bodypainting, maar wat wij doen is een stuk stijlvoller en gaat meer de kant op van schilderkunst. De basis daarvoor is gelegd tijdens onze creatieve opleidingen. De inspiratie echter ligt in de reizen die we – afzonderlijk van elkaar – hebben gemaakt. Het landschap, de mensen zelf en de kleurrijke stoffen die je in de verschillende werelddelen aantreft, zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor ons.”

Gekleurd naakt

“Het eerste project dat daaruit voortkwam was ‘Wereldvrouwen’. Toen nog zonder een portfolio vroegen we vrouwen op straat om zich door ons te laten bodypainten. Je merkt dan toch dat mensen voor heel wat ‘in’ zijn.” In dit ‘wereldproject’ – net als de yogakalender te zien op www.gekleurdnaakt.nl – weerspiegelen de gebodypainte amateurmodellen de culturele diversiteit van Nederland.

Naast projecten die ontspruiten aan hun eigen fantasie, maken ze ook bodypaints in opdracht. “En dat is minstens zo leuk”, vertelt Iepke enthousiast. ”Je moet denken aan reclameopdrachten, maar ook aan particulieren die zichzelf of een ander graag als kunstwerk vereeuwigd willen zien. Iemand geeft zich hier dan letterlijk en figuurlijk bloot. Stel je voor: een dag lang ben je model van je eigen kunst waarin jij opgaat of samenvalt met je omgeving of een object. Denk aan een mooi behang of vloerkleed, bloemen of een stoel. Na acht uur schilderen is het moment van vastleggen aangebroken. Het model staat voor de lens en wij kijken met de fotograaf mee, houden ons adem in, totdat we weten: dit is ‘m, de perfecte foto. En die perfecte foto, dat is uiteindelijk het kunstwerk waarin jouw schoonheid vastligt, voor altijd.”

Kalender winnen?

Like ons op Facebook en stuur een mail met je naam en adres naar redactie@uitmagazine.com, met als onderwerp Kalender. Je maakt dan kans op een van de drie kalenders die we verloten.

Gewoon bestellen kan ook via www.gekleurdnaakt.nl/yogakalender. Voor 19,50 komt hij naar je toe.

Je eigen kunstwerk

Een bodypaintkunstwerk maken is een hele bijzondere ervaring. Je begint ’s morgen vroeg met een kopje koffie of thee en bent de rest van de dag in vertrouwde handen bij Iepke en Saskia. Een onvergetelijke ervaring. Aan het einde van de dag legt de fotograaf je vast met de camera. Zo’n dag is ook erg leuk om cadeau te doen aan een jarige, een bruidspaar of gewoon als blijk van liefde of vriendschap. Een bodypaint inclusief digitale foto kost 600 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *