Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De blindengeleidehond: steun en toeverlaat

In winkelcentrum Stadshart Amstelveen, bij de tramhalte, gewoon door de woonwijk of in het Amsterdamse Bos. In Amstelveen en omstreken zie je ze regelmatig lopen: de geleidehonden in opleiding van KNGF Geleidehonden. Wat leren zij nu precies, wat komt er allemaal bij kijken voor een blindengeleidehond zijn baas veilig van A naar B kan brengen?

Aan de Amstel, aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen om precies te zijn, vind je het kantoor van KNGF Geleidehonden. Een mooi gelegen terrein dat overduidelijk is ingericht op honden. Bij aankomst bevindt zich links het hoofdgebouw en even rechtdoor passeer je alle speciale KNGF Geleidehondenbussen, is de kennel gevestigd en liggen de speelvelden voor de honden. Een aantal velden heeft speel/trainingstoestellen. Op een leeg veld is een instructeur met één van de honden aan het trainen.

Meta Neelenman
Meta Neeleman

De sinds april aangestelde Meta Neeleman is zelf nog op ontdekkingsreis door de organisatie en neemt ons mee. “Ik ben erg enthousiast over mijn nieuwe werkplek in Amstelveen. Allereerst natuurlijk omdat ik trots ben dat ik mijn energie mag inzetten voor KNGF Geleidehonden; een waardevolle stichting met een bijzonder en tastbaar doel. Dat ik daarvoor elke dag over de prachtige Amsteldijk Noord mag rijden, waar onze kantoren gehuisvest zijn, is een erg fijne bijkomstigheid”, begint de nieuwe directeur het gesprek.

Pups

Voor de honden aan hun training beginnen, hetgeen waar we vaak getuige van zijn op straat, gaat een heel traject aan vooraf. Allereerst worden de pups geboren bij één van de vrijwillige fokgastgezinnen. Hier blijven de hondjes ongeveer 7,5 week om daarna naar KNGF Geleidehonden aan de Amsteldijk Noord te worden gebracht.

“Het fokgastgezin neemt bij ons afscheid van hun pups en overhandigt de kleintjes aan de pleeggezinnen die niet kunnen wachten om hun nieuwe gezinslid in de armen te sluiten. Na een groepsfoto met alle broertjes, zusjes en pleegouders, een hoofd vol informatie en een verliefd hart, gaan de pleeggezinnen met hun pup huiswaarts”, beschrijft Meta de eerste belangrijke stap in de carrière van de hond.

Huishond

De jonge honden blijven bij de pleeggezinnen tot ze ongeveer 14 maanden oud zijn. Bij de puppypleeggezinnen worden zij opgevoed tot nette huishond en gesocialiseerd met het openbaar vervoer, de drukte van de stad, restaurants, winkels, andere dieren, kinderen en visite.

Als de jonge honden groot genoeg zijn, keren ze voor een tweede keer terug naar het KNGF Geleidehonden-terrein. Dit keer voor een langere tijd: ze gaan het echte geleidewerk leren.

“Onze trainers en kennelmedewerkers doen er alles aan om de overgang naar school zo soepel mogelijk te maken”, vervolgt Meta. “Ze laten de jonge honden uitgebreid wennen aan hun nieuwe kennelleven, zoeken uit met welke hond het klikt als kennelmaatje en ze bouwen de training langzaam op. Dat begint met simpele oefeningen op het terrein, daarna volgt de training in de omgeving van Amstelveen.”

Op pad

Dit is het moment dat Amstelveners de instructeurs vaak tegenkomen met de honden in opleiding. Vijf dagen in de week gaan zij in de bekende KNGF-bussen op pad met hun honden om te trainen.

Omdat de geleidehond later vrijwel overal mee naar toe gaat met zijn baas, moet hij wennen aan drukte, obstakels leren omzeilen en lekkere luchtjes kunnen weerstaan. Daarom wordt er veel getraind op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen. Marktlieden en vaste bezoekers kennen de koppels inmiddels goed en overal worden zij dan ook hartelijk begroet.

In de tram

De meeste mensen met een visuele handicap maken gebruik van het openbaar vervoer. Daarom moeten de honden daar vertrouwd mee zijn. Je komt de instructeurs dus ook regelmatig tegen in de tram, bus of trein. Ook de chauffeurs kennen de instructeurs en geven hen de tijd om de hond te leren de deuren te zoeken en rustig in en uit te stappen.

“Wat ik heel bijzonder vond om te ontdekken aan de blindengeleidehond is dat hij niet alleen leert om allerlei commando’s klakkeloos uit te voeren. Hen wordt vooral ook geleerd om commando’s te weigeren als de situatie daarom vraagt”, voegt Meta toe. “Zijn blinde baas kan wel rechtdoor willen, maar als de stoep opgebroken is, kan het niet. De blindengeleidehond zoekt dan een alternatieve veilige doorgang.”

Tussen alle trainingen door krijgen de honden natuurlijk ook voldoende gelegenheid om te ontspannen en vrij los te lopen. Ze gaan regelmatig naar het Amsterdamse Bos om lekker met soortgenoten te ravotten. Tegelijkertijd wordt er natuurlijk getraind op het netjes terugkomen bij de baas.

Matchingproces

Als de opleiding voltooid is, is het tijd voor het matchingproces. Meta: “Al tijdens de opleiding bedenken de instructeurs wat voor type cliënt het best bij welke hond past. Het looptempo, het karakter maar ook de behoeften van zowel hond als baas moeten bij elkaar passen om een goed geolied team te kunnen worden.” Ook dit proces vindt plaats aan de Amsteldijk, waar de cliënt samen met de gematchte hond een week (of twee) een intensieve interne training krijgt.

Als baas en hond inderdaad goed bij elkaar passen, gaat de blindengeleide-, autismegeleide, assistentie-, of buddyhond mee naar huis met zijn nieuwe baas om hem of haar te helpen een vrijer en zelfstandiger leven te leiden!

De Beleving

Wist je dat je bij KNGF Geleidehonden De Beleving kunt bezoeken? Met behulp van een virtual reality bril en de virtuele geleidehond Nova, een loopband en een beugel kunnen mensen ervaren hoe het is om met een geleidehond door hartje Amsterdam te lopen. Check voor meer informatie geleidehond.nl/beleving

Puppypleegezin worden?

Lijkt het jou ook wel wat, een pup met veel liefde, tijd en geduld een jaar lang een gedegen basis te geven voor hij aan zijn opleiding tot geleidehond begint? KNGF Geleidehonden is momenteel op zoek naar nieuwe puppypleeggezinnen voor de nestjes die de komende maanden worden verwacht. Kijk voor de voorwaarden op geleidehond.nl/pleeggezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *