Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De beste biefstuk van Nederland? Loetje!

SM-Loetje4Wie biefstuk zegt, zegt Loetje. Maar wat maakt die biefstuk nou zo bijzonder? En is het alleen de biefstuk die Loetje zo razend populair maakt? Want met vijf vestigingen en een zesde op komst – Loetje aan het IJ – kunnen we rustig stellen dat het Loetje goed gaat.

Loes Houthuys, de pr-dame van Loetje, zit niet aan de vermaarde biefstuk, maar geniet van een maaltijdsalade met geitenkaas. In de zon, op het terras aan de Amstel in Ouderkerk. Zodra de zon zich maar even laat zien, is dat terras gevuld met een gezellige mix van mensen: buurtbewoners, fietsers, borrelende vriendinnen en veel zakenmensen uit het nabijgelegen Zuidoost. Loes kan wel verklaren waarom de biefstuk zo beroemd is: “Ten eerste de constante kwaliteit van het vlees. We serveren altijd de beste ossenhaas, een mooi hoog stuk vlees. Die bakken we op een speciale manier, die in alle Loetje vestigingen gelijk is. Het vlees wordt eerst goed heet aangebakken. Het echte geheim zit ‘m in wat kleine baktrucjes, een combinatie van techniek en gevoel. Dan krijg je de beste biefstuk van Nederland!”

Loetje Klinkhamer

Dertig jaar geleden was er alleen nog Café Loetje, van Loetje Klinkhamer, in de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Het was een echt buurt- en biljartcafé, waar de clientèle zo lang bleef hangen dat steevast de honger toesloeg. De vrouw van Loetje opperde dat er dan ook maar iets te eten geserveerd moest worden. En aangezien Loetje van origine slager was, lag het menu voor de hand: een goede biefstuk, met veel jus.

“Natuurlijk serveren we meer dan biefstuk”, zegt Loes. “Een andere klassieker waar mensen speciaal voor komen is de gebakken kalfslever, zoals oma die maakte. Met uitjes en spek en eventueel kapucijners. Of de gebakken zeetong. Deze gerechten zullen altijd blijven, maar op de kaart staan ook eigentijdse gerechten, lekkere salades en focaccia’s. De kracht van Loetje is de ongecompliceerde, maar goede keuken en de ruime porties. De biefstuk is de basis, maar iedere kok heeft zijn eigen specials. Daarbij hebben alle Loetjes een mooi terras en werken we met goed personeel: vriendelijk, no nonsense en snél. Ideaal voor zakenmensen die weinig tijd hebben.”

Ontbijten bij Loetje

Loetje Overveen, in het prachtige Kennemerland, beschikt naast het restaurant over tien hotelkamers. Ze zijn onlangs geheel in de stijl van Loetje gerenoveerd: ongecompliceerd, maar goed en gezellig. De “Duinzaal” is te huur voor vergaderingen.
In zowel Loetje Overveen als Loetje Oost kun je ontbijten vanaf respectievelijk zeven en acht uur. Loetje Oost aan de Ruyschstraat, tussen de Weesperzijde en de Wibautstraat, is in september geopend en ook hier zit het restaurant iedere avond bomvol. Naast de biefstukken loopt de wekelijkse vegetarische special erg goed en op het terras is de cava spritz (cava met Aperol) een hit. Loetje Oost beschikt eveneens over een vergaderruimte en dat geldt ook voor de Gooise tak, Loetje Laren, waar met name het terras een echte hotspot is.

Loetje aan het IJ

Spectaculair wordt de zesde vestiging van Loetje, in de kop van het nieuwe havengebouw van de Amsterdam Marina in Amsterdam-Noord, op de NDSM-werf. Loes: “Loetje aan het IJ wordt een heel groot restaurant met rondom een fantastisch uitzicht op het IJ en de haven. De steiger rondom richten we in als terras. In de yachtclub boven het restaurant komt een grote feestzaal voor bruiloften, partijen, private dinners en andere bijeenkomsten. Er wordt momenteel nog keihard gewerkt en ingericht aan het IJ, maar half augustus ligt daar de eerste biefstuk in de pan!”

Loetje aan de Amstel
Amstelzijde 53
1184 TZ Amstelveen
T 020 – 472 1090
Keuken geopend van 10.00 – 22.30 uur

Loetje heeft vestigingen in Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam, Laren, Amsterdam-Oost, Overveen en binnenkort aan het IJ
www.loetje.com

One Comment

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *