Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

‘Beleef Amstelveen’ toont wat er te doen is, van groen tot shopping

Na maanden van voorbereiding moest dit voorjaar de campagne ‘Beleef Amstelveen’ van start gaan, net toen het coronavirus de kop op stak. En toch zijn de wethouders Floor Gordon en Herbert Raat blij dat Beleef Amstelveen en de bijbehorende website met de uitagenda er wel zijn. “Juist nu is er een enorme behoefte om te zien wat er in Amstelveen te doen is op het gebied van kunst en cultuur, sport, groen, culinair, shopping.”

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, als zo’n gedeeltelijke lockdown er nog eens overheen komt, maar daar wil Floor Gordon, wethouder Economische Zaken, niets van weten. “Ik ben zo blij dat Beleef Amstelveen klaar stond. Juist nu ligt het accent op lokaal en is er een enorme behoefte aan een website die in kaart brengt wat Amstelveen allemaal te bieden. In een tijd waarin je niet op vakantie of weg kunt, wil je weten wat er lokaal allemaal te doen is.” 

En dat is veel, zie je al snel op de website van Beleef Amstelveen. ‘Wandelen door de bijzondere heemparken, het veelzijdige Amsterdamse Bos en de polders. Kom stijlvol shoppen in het Stadshart. Of verken de hedendaagse kunst en cultuur in onze theaters en musea. Geniet van de natuur in de groenste gemeente van de Randstad.’ Oké, culinair genieten in de restaurants en toko’s is er tijdens de tweede lockdown weliswaar niet bij, maar Beleef Amstelveen geeft wel een overzicht van speciale initiatieven voor takeaway. 

Erg positief

Voor alles is het doel van Beleef Amstelveen om Amstelveners en de bewoners van de regio te interesseren om op ontdekkingstocht te gaan en de verborgen parels van Amstelveen te ontdekken. Op de website vind je tips voor kinderen, kun je Amstelveen ontdekken en zie je op de uitagenda dagelijks de leukste tips om te doen en te beleven. “De eerste reacties zijn erg positief. Veel ouders die het door het coronavirus dichter bij huis zoeken, zijn gaan kijken wat er voor hun kinderen tijdens de vakantie te doen is,” vertelt Gordon. 

En dat Amstelveners niet altijd weten wat Amstelveen allemaal te bieden heeft, is precies de reden geweest voor de campagne Beleef Amstelveen. “Denk aan de zomerbloemenpluktuin aan de Amstel; aan wijngaard De Amsteltuin, waar je deze zomer tussen de wijnranken van hapjes en drankjes kon genieten, een unieke beleving; denk aan de heemparken, die veel Amstelveners nog nooit bezocht hebben, of een pareltje als de Pluktuin Amstelveen in Nes. Maar ook culturele instellingen, zoals het Poppentheater en Museum JAN, kleinschalig en uniek, die Amstelveners niet altijd kennen.”

Toprestaurants

Hetzelfde geldt wat Gordon betreft voor de culinaire kwaliteiten van Amstelveen. “Naast diverse Europese toprestaurants hebben we bijvoorbeeld geweldige Indiase, Japanse en Koreaanse restaurants. Dat wordt nogal eens onderschat. Om heerlijk uit eten te gaan hoef je heus niet de stad uit.” 

Dat was tien jaar geleden wel anders, vertelt Herbert Raat, die toen, komend uit Amsterdam, net als wethouder in Amstelveen aan de slag ging. “Het eerste half jaar ging ik naar Amsterdam om te lunchen. Nu is er een enorm aanbod van restaurants. En de grootste aanwinst vind ik ANNA in de Annakerk, een mooie combinatie van horeca, muziek, events. Daar gebeurt iets. Met dat soort ontwikkelingen hoef je niet meer naar Amsterdam.”

Relaxed winkelen 

Op diverse vlakken heeft Amstelveen een inhaalslag ten opzichte van Amsterdam gemaakt. “Amstelveen stond te boek als slaapstad, waar toch niks gebeurt. Nou, dat zijn we gaan regelen,” zeggen Gordon en Raat. “Met 250 actieve partners, 400 in totaal, zijn we aan de slag gegaan om zichtbaar te maken wat Amstelveen allemaal te bieden heeft. En dat is heel veel: relaxed winkelen, ontspannen wandelen, culinair genieten en op ontdekkingstocht naar hedendaagse kunst. Amstelveen combineert groen en rust met alle mogelijkheden van een bruisende stad.”

Zo is het met het uitgestrekte Amsterdamse Bos, unieke heemparken en bijzondere poldergebieden de ideale stad voor liefhebbers van groen, rust en ruimte en de groenste gemeente van de Randstad. Wandelen, fietsen, hardlopen, je kunt het er allemaal. Met verschillende podia, openluchttheaters en festivals is Amstelveen wat podiumkunsten betreft ruim toebedeeld. En met het Cobra Museum en Museum JAN heeft Amstelveen twee vooraanstaande musea voor moderne kunst in huis, wat bijzonder is voor een gemeente van 91.000 inwoners.  

Geweldig idee

“Het is doodzonde dat het culturele leven nu voor een deel plat ligt,” zegt Raat, die verantwoordelijk is voor onder andere Kunst en Cultuur. “Maar die coronacrisis gaat ook weer een keer over. En ik word erg blij van de initiatieven die ontstaan, ondanks corona. Schouwburg Amstelveen wilde de seizoensopening op het dak van de naastgelegen parkeergarage houden. Een geweldig idee dat doet denken aan het concert dat de Beatles gaven in 1969 op het dak van Apple Records in Londen. De seizoensopening op de parkeergarage kon helaas niet doorgaan, maar de schouwburg komt dan wel met het idee om het in het openluchttheater in Elsrijk te doen.”

Draagvlak

Van groot belang vindt Raat de economische waarde van de culturele instellingen. “Het draagvlak voor kunst en cultuur is heel erg groot, en niet alleen bij mensen die toch al naar een museum gingen. Kunst wordt niet meer geassocieerd met stoffig, het is juist heel erg dynamisch.” Om dezelfde reden investeert de gemeente in het Stadshart, vertellen Gordon en Raat. Het stadscentrum moet ook voor jongeren interessant zijn en blijven, vandaar dat de gemeente de plannen van Pathé voor een bioscoop omarmt.  

“Je ziet dat de detailhandel heel erg aan het veranderen is, overal. Je krijgt veel meer functies waarbij je elkaar ontmoet. De horeca wordt belangrijker en zo’n bioscoop past hier ook helemaal in. En mocht Pathé toch afhaken, gaan we kijken hoe we op een andere manier meer bioscoopzalen kunnen realiseren. Dan hoef je niet meer naar het centrum van Amsterdam of Amsterdam Zuidoost. We willen een aantrekkelijke stad blijven, dat dragen we uit met Beleef Amstelveen.”

 

Foto wethouders Gordon en Raat: Janiek Dam

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *