Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Soundtrack Blaudzun voor Sigmar Polke

Zanger en componist Blaudzun is voor het Cobra Museum op zoektocht gegaan naar ‘Muziek van onbekende herkomst’. In dit kader heeft hij werk van de Duitse schilder Sigmar Polke voorzien van muziek, die in het museum te horen is en ook op vinyl verschijnt. 

Op 13 december ging de tentoonstelling ‘Polke vs Blaudzun, muziek van onbekende herkomst’ van start en werd de nieuwe plaat van  Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original soundtrack) gepresenteerd.

Het project ‘Sigmar Polke vs Blaudzun: Muziek van onbekende herkomst’ is een  voorbeeld van hoe het Cobra Museum de bestaande moderne beeldende kunst in de traditie van de Cobrabeweging (niet-hiërarchisch en materiaal-experimenteel) van een nieuwe dynamiek voorziet door er een hedendaagse maker aan te koppelen. 

Soundtrack

Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te pakken. Hij koos negen werken van Polke die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan negen individuele werken, maar die ook als een geheel gehoord en bekeken kunnen worden. 

De opnameperiode, aan het einde van de zomer, bracht hem naar studio’s in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling (11.1 surround) te beluisteren. De mix voor deze audio opstelling maakte Blaudzun met Grammy-genomineerde Ronald Prent in de Valhalla Studio’s in New York.

Divers publiek

Blaudzun is in tien jaar tijd een gevestigde naam geworden in de Nederlandse en Europese muziekwereld. Met diverse albums en tours weet hij een groot en divers publiek te bereiken, met muziek die hij zelf componeert, speelt en produceert. Blaudzun heeft een unieke, confronterende stem die soms beklemmend klinkt dan weer hoopvol of strijdlustig. 

Hij is bekend om zijn diverse en experimentele muzikale activiteiten en samenwerkingen. Daarbij is het hem gelukt om als artiest binnen de krachtvelden van de industrie onafhankelijk te blijven. Eén keer eerder componeerde Blaudzun muziek bij beeldende kunst (Korenveld met maaier van Vincent van Gogh) onder de noemer HATY HATY, in samenwerking met producer David Douglas.

Op de korrel

De Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010) is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn kapitalistisch-realistische kunstwerken vormen een belangrijk moment in de naoorlogse Duitse schilderkunst. Met zijn stijl nam Polke de consumptie- en mediawereld op de korrel. Naast een schilder die continu de grenzen van de schilderkunst opzocht, was hij een experimenteel fotograaf en filmer, grafisch ontwerper en chemicus. In 1994 ontving Polke de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst geeft in samenwerking met Octobre en het Duitse label Glitterhouse Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original Soundtrack) uit, die tegelijkertijd de catalogus is bij de tentoonstelling Polke vs Blaudzun, muziek uit onbekende herkomst. Deze verschijnt op 13 december op Spotify en Apple Music en is exclusief verkrijgbaar op 12 inch vinyl. 

Negen kunstwerken van Sigmar Polke zijn in de vinyl editie/tentoonstellingscatalogus als aparte prenten toegevoegd, zodat mensen thuis het project kunnen herbeleven. 

 

‘Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst’ is tot en met 5 april 2020 te zien.

 

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1
Amstelveen
T 020 5475050
W www.cobra-museum.nl

 

 

Beeld Blaudzun: Isolde Woudstra

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *