Een jongensdroom op wielen

Geïnspireerd op een Harley Davidson uit 1912, aangedreven door ruimtevaarttechnologie én met trappers. Het is liefde op het eerste gezicht met de e-cruizer van B4 Bikes. Gestart als kunstproject en intussen uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met belangstelling van over de hele wereld.

Op slangenleren cowboyboots, met zijn sjaal nog om, loopt Matthijs Scholten door de loods om de kachel op te stoken. Hier, in deze industriële ruimte in Baambrugge, worden de elektrische fietsen van B4 Bikes met de hand geassembleerd. Het wemelt hier in de regio van de maakbedrijven.

Deze loods is wat je noemt een echte mancave. Stijlvol ingericht met tapijten, Delfts blauwe tegeltjes met rock ’n roll-motieven en indoorberkenbomen. Er is zelfs een bar, waar de ondernemers zelf gerookt vlees aanbieden. “Je moet er natuurlijk wel iets bijzonders van maken als mensen van over de hele wereld naar Baambrugge afreizen voor jouw bikes”, lacht Matthijs, terwijl hij koffie maakt.

Technologie en design

B4 Bikes is voorloper in het combineren van technologie en design. Het project begon in 2012 met een prototype van kunstenaar Janpeter Eilander. Om de opstart te realiseren mocht hij gebruikmaken van gepatenteerde technologie van de European Space Agency. Hij had de ambitie om zijn product verder te professionaliseren en vermarkten. Dus werden er een ingenieur (voor het ontwikkelen van de batterij en het managementsysteem) en een vliegtuigbouwkundige (voor de bouw van de fiets) aangetrokken.

Matthijs en Jan Scholten hebben de dagelijkse leiding over het bedrijf. De naam B4 Bikes verwijst naar de vintage-uitstraling én de vooruitstrevende techniek. Matthijs: “Er komen steeds meer producten op de markt die je niet alleen elektrisch van A naar B vervoeren, maar er ook stijlvol uitzien.”

Nostalgische waarde

In de cilinder, die pontificaal in het midden van het frame is geplaatst, bevindt zich de batterij. Volledig opgeladen kun je er minimaal 200 kilometer mee fietsen. Alle onderdelen van de e-cruizer zijn te customizen, tot aan de bijpassende handgemaakte leren fietstassen. Zwart is veruit de populairste kleur, gevolgd door Indian red. Onlangs werden er meerdere exemplaren verkocht aan een Zwitser en één aan een Engelse rockster.

“Onze klanten zijn voornamelijk 50-plussers van over de hele wereld. Veelal ondernemers uit de creatieve of medische hoek, die houden van mooie dingen, muziek en oude auto’s”, constateert Matthijs. “Voor hen heeft de bike een nostalgische waarde: hij doet denken aan hun brommer of Harley van vroeger én ze vinden het fijn om te fietsen. Jongeren willen voor 6.300 euro liever niet trappen, maar deze groep wil juist een – weliswaar minimale – inspanning leveren.”

Vaak worden de fietsen per twee gekocht; hij koopt er één voor zichzelf en ook meteen een exemplaar voor zijn vrouw, of andersom. In gigantische boxen worden ze verstuurd. “Gelukkig kunnen we de fietsen inmiddels zó bouwen dat het stuur eraf kan, dat scheelt aanzienlijk in ruimte en daarmee in de verzendkosten.”

Mazzelpik

Ook Amsterdam heeft op verschillende plekken kennis kunnen maken met de revolutionaire tweewieler. Zo was de rode uitvoering te bewonderen in een pop-upstore aan de Van Baerlestraat, een initiatief van Hemsted Maatkleding en vintageshop Concrete Matter. Speciaal voor de introductie van de domeinnaam .amsterdam werd er een zwarte limited edition ontwikkeld, met op het frame de tekst ‘Mazzelpik’.

Vanwege de populariteit van de fietsen en het feit dat ze volledig met de hand worden gebouwd, is er inmiddels een wachttijd van drie maanden. “Dat vinden klanten natuurlijk niet fijn, dus we gaan onze meest geliefde modellen op voorhand produceren”, vertelt Matthijs. Op de bovenverdieping hangen de stalen frames, klaar om te worden geassembleerd en in de gewenste kleur te worden gespoten. Ook het prototype met tweecilindermotor, die nog niet is uitontwikkeld, staat hier te pronken.

Genieten

Terwijl het ondertussen goed op temperatuur is gekomen in de loods begeven wij ons juist naar buiten om de e-cruizer aan een proefritje te onderwerpen. Het model in British racing green heeft luxe handvaten van strookjes bruine suède. Het wordt een waaierig tochtje langs de rivier met de wind in de haren. Boerderijen en molens flitsen voorbij.

Wat opvalt is dat de e-bike een enorme aantrekkingskracht uitoefent op jong en oud: iedereen die ‘m ziet lacht. En iedereen die eraf komt heeft een dubbel zo grote smile op zijn gezicht. Dat deze uitvoering vanwege de Europese regelgeving begrensd is op een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, is helemaal niet erg. De fiets is niet gemaakt als snelheidsduivel. Hij is gemaakt om op te relaxen. De e-cruizer ontspant – en hij is nog cool ook!

B4 Bikes

Rijksstraatweg 105-E

1396 JH Baambrugge

www.b4-bikes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *