Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kleurrijke droomlandschappen in Museum Jan van der Togt

‘Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen.’ Zo heet de tentoonstelling van de Japanse kunstenares Ayoko Rokkaku die van 8 juni tot en met 25 augustus in het Amstelveense Museum Jan van der Togt is te zien.

Ayoko Rokkaku, die in 1982 in het Japanse Chiba werd geboren, maakt gebruik van een unieke schildertechniek, die ze zichzelf heeft aangeleerd: met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan, op een doek of op karton. Ze schildert op gevoel tot er een compositie ontstaat. Vaak is dat een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven. Terugkerend element in haar werk zijn meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen.

Wie wil zien hoe zij te werk gaat, kan dat tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling, zaterdag 8 en zondag 9 juni, van dichtbij beleven. In het museum zal zij dan aan een nieuw schilderij werken. In juni verhuist Rokkaku haar atelier naar de museumzaal en krijgen kinderen de kans met haar mee te schilderen.

De slechts 1,56 meter lange kunstenares demonstreert haar schildertechniek regelmatig tijdens schilderperformances op doeken die soms wel zeven meter breed zijn. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat véél groter is dan ik,” zegt ze er zelf over.  “Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.”

In de afgelopen jaren experimenteerde ze met verschillende technieken en materialen. Dat resulteerde in installaties van wol en karton, in sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

Ayako Rokkaku woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2017 had ze haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive, die ook aan deze tentoonstelling heeft bijgedragen.

 

Zie ook www.jvdtogt.nl

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *