Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Autotest Mazda CX-5

Motorhuis Amsterdam, sinds oktober de nieuwe Mazda dealer voor Amsterdam, nodigde ons uit om de Mazda CX-5 te testen. Een SUV dus. SUV, is dat niet synoniem voor een benzine slurpend, lomp gevaarte? Al gauw bleek die typering te kort door de bocht; de compacte crossover had aan een halve dag genoeg om ons het tegendeel te bewijzen. Niet voor niets is de Mazda CX-5 marktleider in het segment.
Autotest-CX-5_2011_alum_action_23__jpg300
De nieuwe, geheel in Mazda huisstijl aangeklede vestiging van Motorhuis aan de Van der Madeweg, maakt het de klant erg aangenaam. Naast een goede bak koffie, een computer en Apple TV voor als je even moet wachten, is vooral de haal- en brengservice voor klanten heel handig. Het is vrolijkheid troef bij Motorhuis Amsterdam. Niet zo gek, als je bedenkt dat de verkoop bij Mazda afgelopen zomer een dikke 30% in de plus ging. En dat in een tijd waarin de auto-industrie niet bepaald in glorieuze vorm verkeert. Bovendien werd deze zomer de 5.000-ste Mazda CX-5 in Nederland verkocht.

Dynamisch uiterlijk

Voor de test krijgen we een handgeschakelde, 2-wiel aangedreven CX-5 met 2.0 benzinemotor en 165 pk mee. Hij is er ook met 2.2. dieselmotor en 150 of 175 pk, in 4×4 versies en met automaat.
We moeten toegeven, lomp is de auto allerminst. De belijning geeft hem een eigentijds, dynamisch uiterlijk en het chique exterieur zet zich binnen voort. Mooie details en mooie materialen geven een zeer luxe gevoel. Het zicht rondom is opvallend goed en zaken als achteruitrij-camera, parkeersensoren voor en achter, het City Safety systeem – dat maakt dat de auto tot een snelheid van 30 km/uur automatisch afremt als er een obstakel gedetecteerd wordt – geven een groot gevoel van zekerheid.

Dodehoek waarschuwing

De Rear Vehicle Monitoring, oftewel dodehoek waarschuwing, werd in 2011 bekroond met de EuroNCAP Safety Award. Het systeem zorgt ervoor dat in de buitenspiegel een lampje gaat branden, zodra zich een auto in de dode hoek bevindt. Mocht de bestuurder toch van rijstrook willen veranderen, dan gaat het lampje knipperen en klinkt er een alarmsignaal. Misschien verklaren deze aspecten, naast het mooie uiterlijk, wel het feit dat de auto door net zo veel vrouwen als mannen wordt gekocht. Dat het in één beweging wegklappen van de achterbank een vlakke laadruimte van maar liefst 1.620 liter oplevert, zal beide partijen aanspreken.
SkyActiv technologie

Minder COP2 uitstoot

Echter, het meest in het oog springende kenmerk van de CX-5 is Mazda’s SkyActiv technologie. Doel hiervan: meer vermogen en minder CO2 uitstoot. De ingenieurs van Mazda zijn hiervoor obsessief aan de gang gegaan met gewichtsbesparing. Aanpassingen in de motor, een efficiëntere versnellingsbak en de toepassing van sterke, maar veel lichtere materialen in chassis en carrosserie maken dat de auto energielabel A krijgt en slechts 1 op 16,7 (benzine) en 1 op 21,7 (diesel) verbruikt. Het gewicht blijft onder de 1.300 kilo. Resultaat: een makkelijk wendbare, zuinige auto. Maar wél een werkpaard dat zijn hand niet omdraait voor het trekken van de caravan of de boottrailer en bovendien een die met gemak het vervoer van een gemiddeld muziekbandje op zich neemt, inclusief instrumenten en apparatuur.

Kortom, de Mazda CX-5 is een zeer ruime, zuinige auto met een rijke standaarduitrusting, die voor een relatief laag bedrag veel praktisch nut, veiligheid en comfort biedt.

De Mazda CX-5 is verkrijgbaar vanaf € 27.640,- in 5 uitvoeringniveaus, oplopend in luxe: S, TS, TS+, GT-M en Skylease+.
De testauto, een Mazda CX-5 met 2.0 motor, 165 pk en 2- wielaandrijving in Skylease+ uitvoering in de kleur Aluminium Silver kost € 31.390,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *