Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

‘Een Asloep is pure emotie’

Elf jaar geleden namen Bob Brouwer en Cees den Toom Jachthaven Achterbos over. Inmiddels is de jachthaven aan de Vinkeveense Plassen veel meer dan dat: een Scuba-Academie, botenstalling, onderhoudsplaats en bovendien de plek waar Brouwer zijn eigen sloep ontwierp en inmiddels succesvol verkoopt. “Als je in een sloep stapt, moet het gelijk goed voelen.”

Vanaf zijn vijfde vaart Bob Brouwer op de Vinkeveense Plassen. “Ik ben opgegroeid met watersport, was altijd al met boten bezig”, begint hij zijn verhaal enthousiast. Toen hij elf jaar geleden de kans kreeg om Jachthaven Achterbos over te nemen, hoefde hij geen twee keer na te denken. “In een jachthaven hangt altijd een goede sfeer. Er komen hier heel verschillende mensen, maar allemaal hebben ze er zin in.” Samen met compagnon Cees den Toom bouwde Brouwer de jachthaven uit, onder meer met de Scuba-Academie, een zomer- en winterstalling, botenonderhoud en een zeilmakerij.

Tussen alle bedrijven door ontwierp Brouwer ook nog zijn eigen sloep, die sinds 2013 geproduceerd en verkocht wordt. “We merkten dat er behoefte was aan een stoere boot. Onderhoudsvriendelijk, want naar een boot die je zelf met schuren en lakken is weinig vraag. Een boot met goede vaareigenschappen die ook mooi is. En met een scherpe prijs.” Brouwer wist precies wat hij wilde. De boot zat in zijn hoofd, hij schetste het op een kladblok, de scheepsbouwer vertaalde dat in een tekenprogramma en na wat aanpassingen was de Asloep geboren. Zijn jarenlange ervaring in de watersportwereld gebruikte hij daarbij.

“Het allerbelangrijkste van een boot is de kwaliteit. Dat is het eerste wat je voelt. Je moet vertrouwen hebben, de motor starten en niets horen trillen of voelen wiebelen.” Behalve kwalitatief goed wist Brouwer van het begin af aan dat de sloep zich moest onderscheiden van andere merken. “In de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook qua uitstraling. De Asloep is een echte eye-catcher geworden. Hij is in alle kleuren leverbaar, maar wordt bijna altijd in zwart met antraciet besteld. Dat is echt vernieuwend.’’ De eerste lichting Asloep was de 650. Een sloep van 6,5 meter en 1.200 kilo geschikt voor acht personen. Een jaar later volgde de Asloep 770, met een afmeting van 7,7 meter en gewicht van 1.950 kilo, waarin twaalf personen kunnen varen.

Comfort uitstralen

Voor Brouwer stond het in de ontwerpfase als paal boven water dat zijn sloepen comfort moeten uitstralen. “Zo zijn de sloepen uitgerust met dubbele accu. Dat is comfort, want dan hoef je je nooit zorgen te maken of de motor wel start, ook niet als je een keer een lamp aan laat staan. De luiken van de opbergkisten zijn lekker groot, zodat je er niet van alles in hoeft te proppen. Alles wat afsluitbaar is, heeft een rubberrand met sluiting die je stevig aan kunt trekken, zodat er niets trilt. Er zit ook een koelkist in met zulke dikke wanden, dat je blikjes drinken echt de hele dag koud blijven.’

Over de koelkist gesproken: die zit in de Asloep niet onder het zitgedeelte, zoals bij andere sloepen vaak het geval is. Dat is namelijk heel ongezellig, volgens Brouwer. “Als je een dagje aan het varen bent, moet je de hele dag koud drinken kunnen pakken. Het is een sociale aangelegenheid. Maar als een koelkist ergens onder zit, moet er steeds iemand aan de kant. Dat is onhandig. Daarom zit de koelkist in de Asloep middenin, voor de stuurconsole. Zodat je er omheen kunt zitten en iedereen er gemakkelijk bij kan.”

Lesje sloepvaren

Voor Brouwer houdt zijn liefde voor de Asloep niet op bij het ontwerp en zelfs niet bij de verkoop. Hij geeft nieuwe eigenaars graag tips mee. “Voor een sloep hoef je geen vaarbewijs te hebben. Niet iedereen is even handig met een boot, dus varen we de eerste keer altijd even mee om te laten zien hoe alles werkt en tips te geven. Veel mensen geven gas en gaan dan pas sturen. Dan zwalk je over het water, dus mijn tip is altijd: eerst sturen, dan pas gas. Dat moet je gewoon even weten.”

Als er weer een nieuwe sloep uitvaart, adviseert Brouwer altijd om na 20 uur varen terug te komen voor een check en na 50 uur voor een servicebeurt. Maar zelfs daar houdt de zorg voor zijn sloepen niet op. Brouwer wil naar eigen zeggen de klant ontzorgen. Dat doet hij door zomer- en winterstalling aan te bieden en in de eigen werkplaats de boten te onderhouden. “Maar we hebben ook een repairteam dat naar de klanten toe kan. Niet alle sloepen blijven namelijk in de Vinkeveense Plassen liggen. En als klanten nog wachten op een ligplaats ergens anders, mag de sloep hier het eerste jaar gratis liggen.”

Passie

Alles wat Brouwer doet, doet hij met passie. Door veel zelf te doen, de klant te kennen en 115% kwaliteit te leveren wil hij altijd een stapje beter zijn dan de concurrentie. Zo groeide ook het duikcentrum uit tot één van de grootste van Nederland. “Met de Scuba-Academie geven we duikopleidingen in Nederland en Europa, zowel in recreatief als technisch duiken. We hebben een duikwinkel met grote voorraad en een van de grootste vulstations. Sinds kort kun je bij ons ook duiken met een onderzeeboot, een unieke ervaring waarbij je naast veel vissen ook diverse scheepswrakken ziet. En dan zijn er de bootduikers, duikverenigingen uit heel het land die met onze instructeurs de plassen opvaren om te gaan duiken op een rustige locatie. Die bieden we een dagarrangement met twee duiken en een afsluitende barbecue.” En ja, dan staat Brouwer zelf de spiesjes om te draaien. “Gelukkig is koken ook een hobby van me.”

Na het succes van de Asloep heeft hij alweer volop nieuwe plannen. “Dit jaar wil ik de Atender ontwerpen. Dat is een ander soort lijnboot, voor de sportievere klant. Hoe die eruit moet zien, is nu vorm aan het krijgen in mijn hoofd.” Binnenkort pakt Brouwer zijn kladblok weer en volgt het overleg met de scheepsbouwer. Een proces dat volgens hem heel snel kan gaan. “Volgend jaar vaart ‘ie.”
De Asloep 650 is te koop vanaf € 19.995,-. De Asloep 770 is verkrijgbaar vanaf € 26.995,-.
www.jachthavenachterbos.nl

Asloep-Jachthaven-Achterbos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *