Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Laatste weekend van expositie Ans Markus in Museum Jan van der Togt

Nog tot en met dit weekend is in Museum van der Togt in Amstelveen een overzicht van Ans Markus, getiteld “Als ik jou was…”, te zien. Op zondag 28 januari om 14.00 uur geeft Ans Markus nog eenmaal een instaprondleiding door haar expositie.

Op aangrijpende wijze onderzoekt Markus de schaduwkanten van het leven.o.a. de recente schilderijenseries “verborgen verdriet” en “de pijn van oud”. Ook schilderde zij een reeks jeugdportretten van o.a. Frida Kahlo, Modigliani,e.a. waarmee Markus uiting geeft aan haar bewondering voor door haar gerespecteerde voorgangers. Daarnaast hangt er een ruime selectie vroeger werk zoals de schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, alsook sculpturen in brons en porselein die Markus sinds enige jaren maakt. Met deze nieuwe kant van haar toch al zo veelzijdige kunstenaarschap treed zij nu, na een succesvolle tentoonstelling, die bijna 90.000 bezoekers trok in Museum de Fundatie in Zwolle naar buiten.

De hommages van Ans Markus

In vervolg op haar hommages uit de jaren ‘80 schilderde Markus tussen 2013 en 2015 in haar bekende realistische stijl de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh. Daarbij stelde ze zichzelf de vraag of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen. In hoeverre is het kunstenaarschap een lotbestemming? Met een zelfportret als meisje stelt Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in één beweging door in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen.

Andere hommages op de expositie betreffen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Verder zijn er enkele portretten te zien van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen e.a. en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus van eind jaren ‘90. Schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken evenmin in Museum Jan van der Togt.

Beelden van Ans Markus

Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein. Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen. Vroege en recente tekeningen, schetsen en kleine schilderijen zijn vanaf 3 oktober zien in Museum van der Togt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *