Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

‘De keuken is het hart van het huis geworden’

Anne-Claire Winkelhagen is oprichtster van Clairz Interior Design; ze ontwerpt het interieur van particulieren en bedrijven en is onder andere te zien in het RTL-programma Koffietijd en Eigen Huis & Tuin. Ze vertelt hoe ze de verbouwing van haar eigen huis aanpakt.

Toen ik mijn huis ging verbouwen, ging de indeling geheel op de schop. Oorspronkelijke ruimtes kregen een geheel nieuwe functie. De woonkamer werd de keuken en de badkamer zou de functie van bijkeuken krijgen. Zo wist ik dat ik de keuken in de zonnige hoek van het huis ging plaatsen. Je brengt hier toch veel tijd door. Maar hoe moest die keuken dan weer ingedeeld worden? En vervolgens: hoe moet hij er uitzien?

Mijn vriend is de kok, dus hij had daar wel ideeën over. Tel daar mijn wensen bij op en je hebt een uitdaging. Zo wilde ik bijvoorbeeld per se geen bovenkastjes, geen draaicarrousel in de hoek van het aanrecht en geen dominant aanwezige afzuigkap. Dan weet je dus vooral wat je allemaal niet wilt, maar wat dan wel?

Ga eerst eens goed rondkijken welke stijl en uitstraling je aanspreekt. Vergeet het gebruikersgemak niet. Een keuken moet toch vooral ook functioneel zijn. Blijf bij jezelf en win daarnaast allerlei adviezen in. Maar jij weet hoe jij je keuken gebruikt en welke functies je deze wil meegeven. En van welke uitstraling jij blij wordt. Hou dat dus in het achterhoofd.

In mijn geval ben ik eerst goed gaan kijken naar de functionaliteiten. En ik ben gaan inventariseren hoeveel kastruimte er nodig was. Neem bijvoorbeeld een keuken van vrienden of kennissen als voorbeeld en tel simpelweg het aantal kastjes in die keuken. Is dit groot genoeg voor jouw keuken en je wensen? Dan weet je al weer iets meer. En mijn wens was: lades, veel diepe lades.

Bepaal daarnaast je budget. Op basis van het budget wordt het makkelijker te bepalen bij welke winkel of leverancier je kunt gaan kijken.

Ik wilde hoge kasten voor mijn voorraad, een lang aanrecht met veel lades en een eiland om aan te ontbijten. Daar komt bij dat er een laag raam in de keuken aanwezig was. Dit raam maakte de indeling uitdagend. Weghalen? Aanrecht met kunstgrepen op een andere plek? Al snel kwam ik tot de conclusie dat het aanrecht voor het raam langs moest lopen. Koken voor een raam is onhandig dus hier kwam de spoelbak. Het fornuis kon mooi in het kookeiland geïntegreerd worden, dus: koken op het eiland.

Als eerste werd het oude stucwerk van de muur afgehaald. Er kwam een geweldige verrassing onder het stucwerk vandaan. De onderliggende stenen waren oud, ongelijk en zelfs wat industrieel. Prachtig rauw en stoer. Het eerste uitgangspunt was een strakke keuken. Ik merkte dat ik nu veel meer vanuit die oude muur ging denken. Deze stoere muur vroeg om een rustige omgeving waardoor er een contrasterende balans zou ontstaan.

Een standaard keuken zou niet gaan werken, qua afmetingen niet en ook niet door de scheve basis van het huis dat stamt uit 1910. Dus ik heb mijn vriend en meubelmaker David gevraagd of hij iets moois kon maken. Op basis van vertrouwen kreeg hij de vrije hand.

Het gehele resultaat is verbluffend en elke dag ben ik er weer dolgelukkig mee. Het geheel is spannend en toch in balans. Ik ben zelfs blij met de afzuigkap. De keuken is het hart van het huis geworden, precies zoals ik wilde. De keuken geeft een rijk gevoel en nodigt uit tot experimenteren en het bereiden van lekker eten. Stiekem kook ik zelf nu ook wat meer. Wat mij betreft een positieve verandering.

www.clairz.nl

Clairz3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *