Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Carel van Erasmus: ‘als je ergens echt in gelooft, moet je erin springen’

Carel van Erasmus is jurist, maar nog veel meer. Hij heeft begin dit jaar een netwerk voor juridische bijstand opgezet voor ondernemers en start binnenkort een businessclub op de Zuidas die ondernemers en ZZP-ers met elkaar in contact brengt. Vorig jaar was een documentaire op de tv te zien die hij over Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) maakte.

 

– Juristen van Oranje

“Ik ben er in februari mee gestart. Ik kwam erachter dat ondernemers met juridische vragen niet bij advocaten terecht kunnen. Advocaten worden door ondernemers vaak gezien als duur, niet communicatief en ook niet ingesteld op korte vragen. De Kamer van Koophandel heeft niet altijd de juiste specialiteit in huis. Daarom heb ik een netwerk opgezet van juristen, verspreid over het hele land, die je onbeperkt om telefonisch advies kunt raadplegen. Dat maakt deel uit van het abonnement, dat verder bestaat uit een schappelijk tarief voor meerwerk en toegang tot een landelijk netwerk.”

– Meest gestelde vraag

“40 procent bestaat uit vragen over arbeidsrecht: mijn werknemer is steeds ziek, of presteert niet of komt niet opdagen. 25 procent gaat over zakelijke samenwerking: het type contract of de algemene voorwaarden. 15 procent betreft incasso: het werkt om dat uit handen te geven. En dan gaat nog 10 procent over auteursrecht, domeinrecht, huurrecht.”

– Lage drempel

“Je kunt een jurist bellen wanneer jij ergens mee zit. Bij een advocatenkantoor ziet een advocaat zijn cliënt pas al het al te laat is. Vooral vrouwelijke advocaten en juristen die weer aan de slag willen maken zodra de kinderen naar school gaan maken deel uit van Juristen van Oranje. Vaak mensen met een specifieke kennis, die een dag in de week van huis uit werken. De kosten van het netwerk zijn laag, omdat we kantoorloos werken.”

– Ondernemend

“Ik ben altijd goed geweest in het bedenken en uitwerken van ideeën, dat zit in me. Tijdens mijn studie heb ik een bedrijf in snowboardverhuur gehad. Ik heb me verder onder meer beziggehouden met exportmanagement, omdat ik ook van reizen houd. Voor Van Dam Machines heb ik de hele wereld afgereisd. Daarna heb ik bij Smit Salvage in Rotterdam gewerkt en dacht: dat is het niet. Ik ben niet iemand die de hele dag in dossiers kan zitten lezen. Dan moet ik maar voor mijzelf beginnen dacht ik.”

– Sicilië

“Mijn schoonfamilie woont er. Vorig jaar heb ik daar het idee van Juristen van Oranje bedacht. In februari zijn we live gegaan. Inmiddels heb ik de Rabobank enthousiast gekregen en ben ik met andere bedrijven in gesprek die willen deelnemen.”

– Ondernemers van Oranje

“Hoe kom je aan klanten, vroeg ik mij af. Die zijn vaak afkomstig uit je persoonlijke omgeving. Netwerkbijeenkomsten zijn wel leuk, maar ook vrijblijvend of juist dwingend. Ik ben uitgegaan van hoe het ideale businessmodel er voor mij uit zou zien. En dat zijn bijeenkomsten die twee keer per maand plaatsvinden, gezellig zijn en sfeer hebben, zowel ’s ochtends als ’s middags plaatsvinden en af en toe ook inhoud hebben.”

– Businessclub

“Ondernemers van Oranje heeft een open gedeelte, gratis toegankelijk voor elke ondernemer en ZZP-er, en er is een besloten gedeelte: de businessclub. Deze komt iedere twee weken voorafgaand aan de open bijeenkomst een uur bij elkaar. En dat doen we op een fraaie locatie, bar-restaurant Symphonys aan de Zuidas. Het biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een thuisbasis als netwerkclub: een sfeervolle bar, uitstekende koffie en croissants in de ochtend, een uitstekend restaurant en een groot terras voor de zonnige dagen.”

– Soldaat van Oranje

“Ik heb altijd als droom gehad om een documentaire te maken. Toen ik acht jaar geleden gegrepen werd door de boeken van Erik Hazelhof Roelfzema en korte tijd daarna tijdens een boekpresentatie aan hem voorgesteld werd, was het plan geboren. Ik ben naar Hawaï gevlogen en heb het plan het aan Hazelhof Roelfzema voorgelegd. Hij vond het prima. Met een vriend die wel filmervaring heeft, zijn we op eigen kosten gaan draaien. Geen enkele omroep had er geld voor over. Tien weken na het interview was Hazelhof Roelfzema overleden en ons materiaal ineens uniek. Toen konden we het alsnog voor de AVRO uitbrengen”

– Wijze les

“Als je ergens echt in gelooft, moet je erin springen en vasthouden aan je geloof. Dat deed Hazelhof Roelfzema ook. Na zes mislukte landingen vanuit Engeland op de kust van Scheveningen was het de zevende keer raak. Ondernemen is ook risico’s nemen en creatieve oplossingen bedenken.”

www.juristenvanoranje.nl

www.desoldaatachterna.nl

www.ondernemersvanoranje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *