Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Rijksmuseum pakt uit met alles van Rembrandt

In het kader van het 350ste sterfjaar van Rembrandt laat het Rijksmuseum alle schilderijen, etsen en tekeningen zien die het Amsterdamse museum in bezit heeft.

Het Rijks is er trots op dat ze met De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld in huis heeft. Maar dat niet alleen, het museum bezit ook veel tekeningen en etsen, die samen een goed beeld van ’s mans werk geven. De hele collectie, waaronder veel kwetsbaar werk, wordt tot en met 10 juni 2019 getoond.

Allereerst geven de 22 schilderijen die het museum bezit, waaronder een aantal zelfportretten, een goed overzicht van zijn leven, met als allergrootste meesterwerk uiteraard de Nachtwacht.

Ook de zestig tekeningen die het museum herbergt omvatten alle periodes en stijlen van Rembrandt, waaronder een aantal uitzonderlijke tekeningen uit zijn vroege periode. Van Rembrandts etsen, 1300 in totaal, toont het Rijksmuseum de 300 beste en mooiste exemplaren.

Aangezien 17e eeuwse etsen en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn, en zeer gevoelig voor licht, worden ze zelden getoond of uitgeleend. Dat dit werk dan ook bijna vier maanden is te zien, wordt dan ook als een unicum beschouwd.

Op de website van het museum is een gratis audiotour te downloaden, maar er is ook voor vijf euro een huurtoestel te huur. Voor de tentoonstelling is het overigens wel noodzakelijk een starttijd te reserveren.

 

Eerste illustratie:
Rembrandt van Rijn, Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem, 1630. Aankoop met steun van particulieren, de Vereniging Rembrandt en de Stichting tot Bevordering van de Belangen van het Rijksmuseum

Tweede illustratie:
Rembrandt van Rijn, Zelfportret met de onderarm leunend op een stenen dorpel, 1639. Rijksmuseum

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *