Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Hoe denken Amstelveners over aardgasvrij Amstelveen?

De gemeente Amstelveen wil weten hoe haar inwoners denken over het streven om Amstelveense woningen aardgasvrij te maken.

Daartoe is een website ingericht waar Amstelveners hun mening kunnen geven. In deze enquête worden de bewoners onder andere gevraagd hoe zij over aardgas denken en of zij zelf ook initiatieven zouden willen nemen om van het gas af te gaan. Het invullen van dit onderzoekje neemt vijf minuten in beslag.

In het landelijke Klimaatakkoord staat dat gemeenten aan de slag moeten met de ‘transitie’, van gas naar geen gas. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en andere overheden moeten zij daarvoor plannen maken. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. Het bevat ook een schema dat aangeeft in welk tempo welke wijken daartoe moeten overgaan. Ook wordt daarin beschreven welke toekomstige energievoorzieningen kansrijk en realistisch zijn, met een indicatie van de mogelijke kosten.

Dit plan moet eind dit jaar gereed zijn en de gemeente Amstelveen hoopt in 2020 de eerste stappen op dit gebied te kunnen zetten. De gemeente vindt het belangrijk dat haar keuzes op voldoende draagvlak kunnen rekenen, vandaar deze meningspeiling onder bewoners en ondernemers. Op die manier, zo belooft de gemeente, kan ze rekening houden met vragen en zorgen.

Het streven is om in 2040 ‘fossielonafhankelijk’ te zijn, dat wil zeggen dat er zonder aardgas wordt verwarmd en gekookt. Gemeentelijke gebouwen moeten het zelfs al in 2030 zonder aardgas doen.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *