Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

‘AAI made with love’ haalt inspiratie uit Zuidoost-Azië

Vietnamese borduursels en batiks uit de Chinese bergen

Indochine Mornings, Vietnam Days, Vintage Noon en Mekong Nights: de series producten van ‘AAI made with love’ klinken als fragmenten uit het dagboek van een wereldreiziger.

Tijdens een rondreis door Zuidoost-Azië raakte Annemarie Vlaming geïnspireerd door de prachtige antieke stoffen die ze tegenkwam. Ze vormen de basis van het interieurmerk dat zij samen met compagnon Sandra Verbaas runt. Toen ze ruim twee jaar geleden het idee kreeg om een eigen interieurmerk te beginnen was de Ibizastijl of boho-look een grote modetrend. “Het verbaasde mij dat er nog niet zoiets bestond op lifestylegebied”, vertelt Annemarie, terwijl labrador Beer zich uitstrekt op een vintagekleed. De vide in de showroom is stijlvol ingericht met kussens, plaids, vloerkleden, poefen, manden en tasjes. Er staat zelfs een tipi.

Perfect ondernemersduo

Annemarie en Sandra werken al vanaf de eerste collectie samen. “We hebben dezelfde werkethiek en onze karakters vullen elkaar aan,” vertelt Annemarie. Zelf kan ze als de beste collectioneren en durft ze risico’s te nemen, maar ze bekent dat ze een chaoot is als het aankomt op de administratie. Sandra is een organisatietalent met creatieve inslag: “Tijdens onze reizen komen we ontzettend veel stoffen tegen. Anne kijkt dan met een kritische blik met welke materialen we een collectie kunnen samenstellen.”

Alle producten worden met liefde gemaakt, vandaar dat ze hun onderneming ‘AAI’ hebben genoemd, dat synoniem is voor streling of liefkozing. ‘AAI made with love’ is een merk dat zowel jong als oud aanspreekt, omdat je met de producten alle kanten op kunt. Ze passen evengoed in klassieke als in moderne, loftachtige interieurs. “Mannen worden aangetrokken door de stoere producten van canvas en linnen; vrouwen vallen meteen op de pasteltinten en de felle kleuren.”

Blauwe handen

Annemarie en Sandra werken nauw samen met een contactpersoon in de Zuid-Indiase stad Mumbai die prachtige oude stoffen verzamelt. Dat varieert van kleurrijke Vietnamese borduursels tot batiks van de Blue Hmong, een nomadisch bergvolk dat zich vanuit China over heel Azië heeft verspreid. De vrouwen verven de handgeweven lappen met het natuurlijke pigment indigo en hebben daarom vrijwel het hele jaar door blauwe handen.

De zoektocht naar de mooiste materialen levert telkens verrassingen op, legt Sandra uit: “Het is maar net wat we tegenkomen en waar we de hand op kunnen leggen. Wèl hebben we geleerd dat we de balen het beste zelf kunnen uitzoeken om de mooiste lappen te selecteren. Dat geeft onze interieurproducten een exclusief karakter.”

Tropisch fruit

De vier series Indochine Mornings, Vietnam Days, Vintage Noon en Mekong Nights vormen het uitgangspunt van de collectie. Ze vertegenwoordigen elk een ander gevoel en designprincipe.

Vietnam Days is zeer kleurrijk: in deze producten herken je de kleuren die je tegenkomt in het straatbeeld wanneer je door dit Aziatische land reist. Van het tropische fruit tot de lokale klederdracht. Mekong Nights draait om warme, donkere tinten zoals grijs en nachtblauw. Annemarie: “We werken uitsluitend met natuurlijke materialen zoals linnen, katoen, wol, jute of gerecycled canvas. Alle materialen worden op natuurlijke basis geverfd.”

Veel stoffen worden bewerkt met technieken die speciaal voor AAI zijn ontwikkeld, vandaar dat Annemarie en Sandra tweemaal per jaar naar India afreizen. “De ambachtslieden daar zijn enorm kundig, ze beschikken over zoveel skills! We werken samen met kleinschalige fabrieken waar alle stoffen op handweefgetouwen worden vervaardigd. Er wordt veel liefde in het product gestopt; dat zie je terug in het eindresultaat.”

Blokprints
De vloerkleden met blokprints worden bijvoorbeeld eerst geweven en daarna met de hand geverfd, waarna ze buiten moeten drogen. Vervolgens worden ze met de hand gestempeld met behulp van houten blokstempels, die ook weer met de hand worden gemaakt. Als dat droog is worden de stoffen gestonewashed en moeten ze opnieuw drogen.

Het is een ambachtelijk proces waarop het weer van grote invloed is. “Als er een hittegolf is loopt de productie soms een maand achter omdat er minder uren worden gemaakt”, vertelt Sandra. “En in de regentijd drogen de tapijten niet, wat het proces vertraagt. Ook de verver drukt letterlijk zijn stempel op het product. Wij vinden dat geweldig, want het materiaal leeft en elk kleed is uniek.”

Vintagefluweel

Fluweel is deze winter helemaal terug in het interieur, legt Annemarie uit: “Na vele materiaaltesten hebben we een techniek gevonden om fluweel een vintagelook te geven, zodat het past bij ons concept.”

De komende jaren hopen de creatieve ondernemers hun afzetmarkt te vergroten. Scandinavië lonkt, ook al mikken ze niet op snelle groei. Het liefst willen ze alles zo lang mogelijk zelf blijven doen. “We ontwikkelen ons nog steeds in wat we doen en het merk wordt steeds meer volwassen.”

 

 

  • AAI made with love

Legmeerdijk 276 – Unit 2
1187 NL Amstelveen

www.aaimadewithlove.com

  • Openingstijden:
    Ma & di van 11 tot 16 uur en op afspraak.
  • Verkooppunten:

AAI made with love is onder andere te koop bij Morpheus (Mijdrecht), Ottorized (Amsterdam), Circle of Trust (Amsterdam) en via de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *