Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

2017 was beste jaar ooit voor Museum Jan van der Togt

Met exposities van Ans Markus en Mickey Hoogendijk heeft Museum Jan van der Togt een erg goed jaar achter de rug. “We hebben de ambitie om 2017 te overtreffen,” zegt directeur Heleen van Ketwich Verschuur.

De expositie over het werk van Ans Markus is nog maar net voorbij of het hele museum Jan van der Togt staat al weer vol met doeken van Walasse Ting. “Vind je het er niet nu al prachtig uitzien met al die kleurrijke schilderijen,” zegt Heleen van Ketwich Verschuur. Ze oogt als een tevreden museumdirecteur, en dat is ze ook. “We hebben net het beste jaar ooit gehad. Het museum ontving vorig jaar 33.000 bezoekers, van wie 30.000 betalend, en deze bezoekers gaven ook nog eens meer uit in onze museumwinkel.”

Heleen van Ketwich Verschuur is de eerste om te vertellen dat vooral Ans Markus het verschil maakte in 2017. “Zij heeft het geweldig gedaan. Ze is heel toegankelijk en was iedere zondag in het museum aanwezig en gaf rondleidingen. De expositie over haar werk hebben we verlengd en vaak zie je dan dat het aantal bezoekers vervolgens inzakt. Maar niet bij Ans! In januari, tijdens de laatste weken, werden het er steeds meer. In totaal trok Ans 22.000 bezoekers. Op de laatste zondag liepen hier 650 mensen rond, dat is heel veel.”

Extra aandacht

Het was een van de vier grote exposities die in 2017 te zien waren. Want naast Ans Markus was fotografe Mickey Hoogendijk nadrukkelijk aanwezig die een jong Amsterdams publiek trok. Verder waren er exposities van de twee Haagse kunstenaars Jan Snoeck en Oskar Lens, van Bernard Heesen (sculptureel glas) en van jonge Chinese kunstenaars. “Allemaal levende kunstenaars en dat helpt enorm om een expositie extra aandacht te geven.”

Heleen van Ketwich Verschuur, afkomstig van de Hermitage, is bijna twee jaar directeur van Museum Jan van der Togt, dat Jan Verschoor de afgelopen 25 jaar op de kaart heeft gezet en ook het gezicht ervan was. Verschoor, zelf beeldend kunstenaar, raakte bevriend met Jan van der Togt, de naamgever en oprichter van het museum en daarnaast oprichter en directeur van de Tomado-fabriek. Jan van der Togt (1905 – 1995) verzamelde dermate veel sculpturen, schilderijen en hedendaagse glaskunst, dat een museum in 1991 een logisch gevolg was.

Ontstaansgeschiedenis

Dit bijzondere verhaal is door Heleen van Ketwich Verschuur centraal komen staan, zodat je als bezoeker beter de ontstaansgeschiedenis van het museum begrijpt. Alleen al bij binnenkomst word je aan de hand van oude foto’s en achtergronden hierin meegenomen.

“Je wilt als bezoeker weten waarom dat museum daar staat. Het is een mooi verhaal en dat moet je vertellen.” In elke zaak van het museum word je verder meegenomen in het ontstaan van de collectie bijvoorbeeld, die onder andere bestaat uit schilderijen van Sam Francis en sculptureel glas.

Soort dagboek

Naast verhalen vertellen wil Heleen van Ketwich Verschuur het accent leggen op verzamelingen. “Er komen steeds meer verzamelaars, verzamelen is heel erg van deze tijd. En de wijze  van verzamelen vormt een soort dagboek, een persoonlijke visie. De relatie tussen verzamelaar en kunstenaar is een onuitputtelijke bron van verhalen die niemand kent. Denk maar aan Obsession Marlene, waarbij verzamelaar Pierre Passebon aan de hand van foto’s een verhaal over Marlene Dietrich schetst.”

Een andere bron waar ze uit wil putten zijn de collecties van bedrijven en andere musea. “Het werk van Marlene Dumas bijvoorbeeld is in allerlei bedrijfscollecties te vinden, daar kun je een mooie tentoonstelling over maken. Of neem de fotoverzameling die het Rijksmuseum van Jan de Bont krijgt. Deze zal even te zien zijn en daarna niet meer. Of  de Japanse sieraden waar het Tropenmuseum over beschikt. Allemaal prachtige kunst die nu nauwelijks of niet te zien is en disciplines die in Museum Jan van der Togt passen: sculptureel glas, mode, design, schilderkunst.”

Karel Appel

Dit jaar heeft het museum een paar grote exposities, waarvan de eerste over het werk van Walasse Ting nog tot en met 15 april te zien is. De Amerikaans-Chinese schilder woonde een deel van zijn leven in Amsterdam, daar gaat de expositie ook over, en had er samen met Karel Appel een atelier. In de zomer is een groot overzicht te zien van de 90-jarige Jan Sierhuis en in het najaar volgt Gerrit Benner.

Nieuw is ‘De burger kiest’, waarbij de collectie van een Amstelveense verzamelaar centraal staat. Vanaf 24 april is dat de verzameling van oud-Kamerlid Harry van den Bergh met werken van Anton Heyboer, Corneille en Karel Appel. Vanaf eind augustus is een groot overzicht te zien van het kunstenaarsechtpaar Marja en Frans de Boer Lichtveld, de Yves Tinguely en Niki de Saint Phalle van Amstelveen.

 

Op de foto: Heleen van Ketwich Verschuur
Beeld: Jeroen Kuys en Katja Mali Fotografie

 

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
Amstelveen
T 020 641 57 54
W www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *